Květoslav Šimek
14. května 2019 • 10:40

Kanadský kouč Slováků o pískotu při hymně: I se mnou by lomcovaly emoce

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

S hořkým zklamáním poslouchal rodnou hymnu, kterou provázel pískot nespokojených slovenských fanoušků. Kanadský trenér Craig Ramsay byl po zdrcujícím K.O. v čase 59:58, po kterém heroicky bojující Slovensko padlo s Kanadou 5:6, v rozpacích. Vítěznému gólu totiž předcházel neodpískaný faul na Dávida Buce a rozhořčení slovenští fanoušci v Košicích pak led zasypali předměty a při kanadské hymně pískali.



„Je konec zápasu a měli bychom respektovat hymnu,“ říkal Craig Ramsay pro hokej.sk. „Na druhou stranu chápu emoce po takhle divokém zápase, jaký byl tento. Musím říct, že kdybych seděl tam nahoře, asi by se mnou taky trochu lomcovaly emoce. Fanoušci se nás stále snaží hnát dopředu, dělají pro to všechno a tohle pro ně bylo velké zklamání.“

Slováci ve třetím duelu na mistrovství světa sehráli s Kanadou parádní představení. Favorizovanému soupeři se vyrovnali v bojovnosti, tlaku do brány, nasazení. Vedli 2:0 a 4:2, branku Tomáše Tatara neuznal sudí u videa kvůli střetu Richarda Pánika s brankářem. Ještě v 60. minutě bylo skóre nerozhodné 5:5. Minimálně k bodu domácím chyběly necelé dvě sekundy.

Když se Mark Stone v čase 59:58 trefil z přesilovky nad rameno brankáře Marka Čiliaka, zavládlo ve Steel Areně obrovské zklamání. Na led začaly pršet lahve a další předměty, při kanadské hymně zněl pískot. Hromový. V Bratislavě byl po zápase českého týmu s Ruskem (0:3) také slyšet při hymně občasný pískot, ale tam emoce nezvládlo několik nespokojených jedinců. V Košicích bučela celá hala.

Kanadský útočník Mark Stone (vlevo) oslavuje vítěznou trefu nad Slovenskem, kterou vstřelil dvě vteřiny před koncem třetí třetinyFoto ČTK

„Byl to opravdu šílený zápas,“ komentoval obránce Troy Stecher pro web pravda.sk. „Něco podobného jsem ještě neviděl. Vážně, stalo se mi to poprvé v kariéře. V hale byla neuvěřitelná atmosféra. A pískot během hymny? Co na to mám říct? Šlo o emotivní utkání, fanoušci těžko nesli závěr. Upřímně, mohlo to skončit i opačným výsledkem. I přes pískot jsem si duel moc užil.“

Pískot u hymny vadil i slovenským hráčům. Byť rozladěné fanoušky svým způsobem chápali. „Cítili jsme stejné zklamání jako diváci,“ prohlásil po zápase Tomáš Tatar. „Bylo by lepší, kdyby emoce udrželi v sobě, ale chápu je,“ doplnil ho Adam Liška.

Zkušený Ladislav Nagy, rodák z Košic, měl rovněž pro nenávistnou atmosféru pochopení. „Divíte se divákům?“ řekl pro hokej.sk. „Může se někdo divit? Rozhodčí nám tam odpískali faul a potom neviděli krosček na Buce. Doufám, že se tím bude zaobírat i rozhodcovská komise. Uznávám, rozhodčí to mají těžké a jsou to taky lidé. Pro nás je to ale těžko přijatelné. Kanada je Kanada. Minutu před koncem se však takové věci nepískají.“

Faktem je, že Slováci cítili oprávněnou křivdu i v předchozím duelu s Finskem (2:4). Vítězné brance Finů deset minut před koncem předcházel faul. I tak by se podle útočníka Marka Daňa nemělo stávat, že budou z ochozů létat předměty, které mohou hráče i diváky zranit.

„Nedivím se tomu, ale nemělo by to tam být,“ řekl Daňo pro hokej.sk. „Jsme vděční, že nás diváci hnali celý zápas a děkujeme jim za podporu. Věřím, že frustrace se dá skousnout i jinak, než takovým způsobem, protože je to nebezpečné a nepatří to do sportu. Když to nedoletí na led, může to zranit i diváky. Když doletí, může z toho být vážné zranění hráčů.“

Góly

Domácí: 07:14. Sukel', 08:18. Liška, 21:49. Nagy, 25:09. Liška, 51:45. Sukel'

Hosté: 16:20. Mantha, 18:10. Theodore, 27:01. Marchessault, 28:43. Cirelli, 36:40. Stecher, 59:59. Mark Stone

Sestavy

Domácí: Rybár (37. Čiliak) – Sekera (C), Černák, Marinčin, Jaroš, Koch, Fehérváry, Čajkovský – Tatar (A), Krištof, Pánik – Nagy (A), Sukel', Studenič – Daňo, L. Hudáček, Lantoši – Zigo, Lunter, Buc – Liška.

Hosté: M. Murray (Hart) – Chabot, Stecher, Nurse, Severson, Theodore, Montour, Fabbro – Marchessault, D. Strome, Mark Stone (A) – Cirelli, Couturier (A), S. Reinhart – McCann, Turris (C), Mantha – Dubois, Jost, Henrique – Joseph.

Rozhodčí

Tobias Bjork, Manuel Nikolic – Andreas Malmqvist, Brian Oliver

Stadion

Steel Arena

Návštěva

7 420 diváků

Chytil o sezoně v Rangers i Lundqvistovi. Je pocta být s ním v kabině, říká devanetnáctiletý talent
Video se připravuje ...

Lékař reprezentace Vyskočil: Léčil Jágra, běžně operuje páteře
Video se připravuje ...

Nahlédněte do kabiny národního týmu! Co zdobí zdi české šatny?
Video se připravuje ...

Gól Marka Stonea v přesilové hře necelé dvě sekundy před koncem zápasu rozhodl o vítězství Kanady nad Slovenskem 6:5 na mistrovství světa v Košicích.
Gól Marka Stonea v přesilové hře necelé dvě sekundy před koncem zápasu rozhodl o vítězství Kanady nad Slovenskem 6:5 na mistrovství světa v Košicích.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Skupina B
Články odjinud