Ondřej Kuchař
21. května 2019 • 10:33

Švýcaři věří v Josiho. Kříženec! Asi nejlepší bek NHL, varuje Faksa

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z BRATISLAVY | V NHL patří k elitním obráncům. Dnes ve 12.15 se švýcarský kapitán Roman Josi postaví proti Čechům. „Hraje se proti němu hrozně těžce. Pořád podporuje útok, je to takový hokejový kříženec,“ popisuje Josiho útočník národního týmu Radek Faksa, který proti bekovi Nashvillu nastoupil v sezoně hned jedenáctkrát.



Góly

Domácí: 12:21. Voráček, 20:38. Simon, 26:20. Frolík, 28:27. D. Kubalík, 58:33. Rutta

Hosté: 02:13. Frick, 26:49. Scherwey, 41:47. Scherwey, 56:19. Niederreiter

Sestavy

Domácí: Bartošák (Francouz) – D. Musil, Hronek, Moravčík, Rutta, J. Kolář, Gudas, D. Sklenička – Frolík, Simon, Voráček – Jaškin, Faksa, J. Vrána – D. Kubalík, Jan Kovář, Gulaš – Palát, T. Zohorna, Řepík – H. Zohorna.

Hosté: Berra (27. Mayer) – Josi, Y. Weber, Genazzi, Loeffel, Rod, Diaz, Frick, Fora – Niederreiter, Haas, Andrighetto – Hofmann, Hischier, Fiala – Scherwey, Kurashev, Martschini – S. Moser, Bertschy, Ambühl.

Rozhodčí

Björk (SWE), Romasko (RUS) – Golyak (BLR), Oliver (USA)

Stadion

Ondrej Nepela Arena

Návštěva

9 085 diváků

Nejlepší švýcarský hráč současnosti? Volba je jasná. Roman Josi. Kapitán Nashvillu i reprezentace. Obránce schopný řídit přesilové hry, být absolutní jistotou v defenzivě, lídrem v kabině. Když na to přijde, klidně na ledě pobude polovinu zápasu.

„Hraje se proti němu strašně těžce. Je to ale jeden z těch obránců, který se svou hrou víc připomíná útočníka. Pořád podporuje útok, je to takový kříženec. Na modré čáře se brání fakt složitě, hodně si dovolí. Vypadá to, že pojede kolem mantinelu, ale bleskově to strhne na střed a vystřelí. Pořád mám v hlavě gól, který nám přesně takhle v sezoně dal. Podle mě je jedním z nejlepších beků v NHL,“ chválí ho útočník Radek Faksa.

Josiho zná dobře. V Centrální divizi se totiž Dallas s Nashvillem potkával pravidelně, dalších šest duelů spolu rivalové přidali v play off . Celkem proti šéfovi obrany Predators odehrál Faksa jen v tomto ročníku jedenáct zápasů. Žádné otevřené účty spolu však nemají. „Ty mám s jinými jeho spoluhráči z klubu,“ směje se centr druhé lajny výběru Miloše Říhy.

V posledních pěti letech patří Josi k nejproduktivnějším bekům NHL. Letos uzavřel sezonní produktivitu základní části mezi obránci na devátém místě. Dostal se na 56 bodů, nevynechal jediný zápas.

„V Nashvillu to hrají hodně přes něho. Hraje komplet přesilovky, na ledě stráví třeba polovinu zápasu. Je podobný typ jako John Klingberg u nás v Dallasu. Na přesilovce to řídí z modré, střílí, přesně přihrává. I když to třeba jednou zkazí, příště tu kličku udělá znovu. Tihle velcí hráči mají obrovské sebevědomí a těží z toho,“ říká Faksa.

V jeho hře vidí jediný malý nedostatek. „Těžko se ho napadá při rozehrávce, je nečitelný. Jeho slabina je ale ve hře před vlastní bránou, kde není tak důrazný. Když se tam postavím já nebo Dima Jaškin, neodstaví nás,“ myslí si stokilový forvard.

Josi byl u zisku stříbra Švýcarů na světových šampionátech v roce 2013 i loni. Na turnaji před šesti lety byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem turnaje, nejlepším obráncem a dostal se také do All Star týmu. V Bratislavě hraje už na osmém mistrovství světa.

Před rokem do finále proti Švédům naskočil se zlomenou rukou. „Ukázal obrovské srdce a charakter. Chtěl za každou cenu hrát. Je to správný kapitán a obrovská osobnost celého našeho hokeje,“ popisuje kapitána svého týmu švýcarský trenér Patrick Fischer.

Švýcaři se radují z branky v duelu se Švédskem
Švýcaři se radují z branky v duelu se Švédskem

KABINA očima Dominika Simona. Kdo si maže nohy Alpou? Kdo v noci chrápe?
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

MS hokej 2024 ONLINE - Mistrovství světa v ledním hokeji

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * Hokejové brusle na Heureka.cz

Skupina B
Články odjinud