Květoslav Šimek
21. května 2019 • 19:55

Nagyho vítězné sbohem. Slováky ale zřejmě čeká kvalifikace o olympiádu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Poslední zápas kariéry. Na mistrovství světa, s kapitánským céčkem na hrudi a v rodných Košicích. Slovenský útočník Ladislav Nagy (39) si lepší rozlučku nemohl přát. Vyšperkoval ji vítězným nájezdem proti Dánsku (2:1sn) a přihrávkou na první gól. Exkluzivní sbohem! Parádu kazí jen fakt, že spolu s Nagym se Slováci podle všeho loučí i s přímým postupem na olympijské hry do Pekingu 2022. Měla by je měla čekat kvalifikace.



Definitivní to zatím není. Zástupci Mezinárodní federace stále nepotvrdili, jestli s osmičkou nejlepších v žebříčku IIHF na Hry přímo postoupí i pořádající Čína. Pokud ano, čeká Slovensko kvalifikace.

Sami Slováci spíš počítají s tím, že kvalifikaci o Peking 2022 hrát budou. V mezinárodním žebříčku IIHF klesli po posledních nezdarech na světových šampionátech a olympiádě v Pchjongčchangu mimo elitní osmičku. V té jsou Švédsko, Kanada, Rusko, Finsko, USA, Česko, Německo a Švýcarsko. Slováci byli před domácím mistrovstvím světa v žebříčku jedenáctí, dostaly se před ně i Lotyšsko a Dánsko. Na šampionátu si 9. místem pozici přece jenom vylepšili, ale pokud zástupci IIHF pustí na Hry i slaboučkou Čínu, mají smůlu. A čeká je kvalifikace o další tři volná místa.

„Podle všeho kvalifikaci hrát budeme,“ odhaduje bývalý kapitán československé reprezentace Dárius Rusnák. „Doteď jsme vždy postoupili přímo, dostat se na olympiádu z kvalifikace nebude jednoduché. Mám z toho obavy, protože nebude možné využít hráče z NHL a to pro nás bude hodně náročné. Věřím, že uděláme všechno pro to, abychom na olympiádu přece jenom postoupili.“

Slovensko se od rozdělení představilo na všech olympiádách. I v roce 1994 v norském Lillehammeru, přestože k tomu bylo potřeba hodně diplomacie. Aby se „nový tým“ mohl zúčastnit kvalifikace alespoň na divokou kartu. „Kvalifikaci jsme tehdy hráli v Sheffieldu a nakonec jsme se na olympiádu dostali jasně,“ vybavuje si Rusnák, který tehdy ještě uvažoval o prodloužení kariéry, aby novému týmu pomohl. Nebylo třeba. V Lillehammeru pak nažhavené Slovensko vybojovalo skvělé šesté místo.

Nejlepší olympijský výsledek pak Slováci zaznamenali v roce 2010 ve Vancouveru. V semifinále tehdy padli s Kanadou až po boji 2:3 a v zápase o bronz podlehli Finsku 3:5. Na posledních olympiádách v Soči a Pchjongčchangu už to zdaleka taková sláva nebyla, skončili shodně na 11. místě.

„Uděláme vše pro to, abychom na olympiádě byli. Slovensko je země hokeje, až pak je fotbal a další sporty. Neumím si představit, že bychom byli bez olympiády. Ale i to se může stát, je to sport,“ ví Rusnák.

Posledním zápasem na mistrovství světa se parádně s kariérou rozloučil Ladislav Nagy. Devětatřicetiletý útočník z Košic byl u všech velkých úspěchů Slovenska, má světové zlato z Göteborgu (2002) i bronz z Helsinek (2003). Startoval na osmi šampionátech, za Slovensko odehrál 122 zápasů a nastřílel v nich 37 branek. Tu poslední proti Dánsku. Suverénně proměnil nájezd střelou do horního rohu branky.

„Děkuji všem za krásnou rozlučku,“ říkal Ladislav Nagy pro RTVS. „Myslím, že jsme hráli každý zápas naplno, předváděli jsme skvělý hokej. Všichni mladí kluci, kteří tady byli, makali a zapadli do týmu. Ale musí na sobě i dál pracovat.“

Podle mnohých by Nagy klidně mohl mladé i dál na ledě vyučovat. V aktuální sezoně byl nejlepším střelcem slovenské ligy (34 gólů) a na šampionátu nasbíral v sedmi zápasech 6 bodů (3+3). Sám ovšem odmítá, že by chtěl v dlouhověkosti nahánět Jaromíra Jágra. „Jágr nemá rodinu,“ reagoval pobaveně Nagy pro hokej.sk. „On si může celý den spát a trénovat. Je neuvěřitelné, co ve svém věku dokazuje, klobouk dolů před ním. Je to pan hráč, ale hokeji musel obětovat opravdu hodně. Já už si své odehrál.“

Slovensko na MS
rok umístění trenér místo konání 
2019 9. místo Craig Ramsay Slovensko 
2018  9. místo  Craig Ramsay Dánsko 
2017  14. místo  Zdeno Cíger Německo/Francie 
2016  9. místo Zdeno Cíger  Rusko 
2015  9. místo  Vladimír Vůjtek Česko 
2014  9. místo  Vladimír Vůjtek  Bělorusko 
2013  8. místo  Vladimír Vůjtek  Švédsko/Finsko 
2012  2. místo  Vladimír Vůjtek  Finsko/Švédsko 
2011  10. místo  Glen Hanlon  Slovensko 
2010 12. místo Glen Hanlon Německo

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Skupina B
Články odjinud