Adam Lacek
23. května 2019 • 04:25

Německé hrozby na MS: hvězdný brankář, Draisaitl i rodák z Plané

Autor: Adam Lacek
Vstoupit do diskuse
0
  • I německý kádr skrývá několik zvučných jmen, kromě Leona Draisaitla mezi ně patří brankář Philipp Grubauer či útočník Dominik Kahun, který se narodil v Plané u Mariánských LázníI německý kádr skrývá několik zvučných jmen, kromě Leona Draisaitla mezi ně patří brankář Philipp Grubauer či útočník Dominik Kahun, který se narodil v Plané u Mariánských LázníFOTO: Koláž iSport.cz

    Na první pohled to vypadá jako jasná záležitost. Čeští hokejisté se ve čtvrtfinále mistrovství světa v Bratislavě utkají proti Německu. Ale pozor! I soupiska našich západních sousedů skrývá několik hvězd. Kádr čítá celkem 11 stříbrných medailistů z loňských olympijských her v Pchjongčchangu. Hrozbou číslo jedna je jednoznačně Leon Draisaitl, druhý nejlepší střelec základní části NHL. Kromě něj táhne ofenzivu český rodák Dominik Kahun. Voráček a spol. budou muset najít recept i na hvězdného brankáře Philippa Grubauera. Projděte si pětici největších německých hrozeb >>>

  • Leon Draisaitl

    Pozice: útočník
    Klub: Edmonton Oilers (NHL)
    Sezona: 82 zápasů, 105 bodů (50+55)
    Bilance na MS 2019: 7 zápasů, 8 bodů (5+3)

    Leon Draisaitl je jednoznačně největší německou hvězdou na mistrovství světa Leon Draisaitl je jednoznačně největší německou hvězdou na mistrovství světaFoto Profimedia.cz

    Budí respekt. Zaslouženě. Ve 23 letech nasbíral v uplynulé základní části NHL úctyhodných 105 bodů, v kanadském bodování skončil na 4. místě. S padesáti góly byl druhým nejlepším střelcem, jen o jeden gól za Alexandrem Ovečkinem. Svou extratřídu ukazuje i na mistrovství světa, s osmi body je nejproduktivnějším Němcem. Závěrečnou výhru nad Finskem ve skupině zařídil téměř sám, když ve třetí třetině v přesilovce zlomil nerozhodný stav a druhou trefu přidal do prázdné branky.

    I čeští hráči si moc dobře uvědomují, že tady leží největší hrozba. „Hlavně na něj si musíme dát pozor. Je to hráč, který umí sám rozhodnout,“ řekl po středečním tréninku útočník Michael Frolík. „Musíme si na něj dát větší pozor. Je jedním z nejlepších hráčů v NHL, umí obejít jeden na jednoho, umí nahrát. Musíme si ho hlídat. Osobku na něj hrát nebudeme, ale musíme si na něj dávat většího bacha než na ostatní,“ dodal další útočník Radek Faksa.

    Draisaitlovým agentem je Jiří Poner. Přes léto se na sezonu v NHL pravidelně připravuje v Praze pod vedením kondičního trenéra Mariána Vody. Jeho otec trénoval pět let v extralize, působil v Českých Budějovicích, Hradci Králové a Pardubicích. Motivaci porazit Čechy tak bude mít dozajista zvýšenou.

  • Dominik Kahun

    Pozice: útočník
    Klub: Chicago Blackhawks (NHL)
    Sezona: 82 zápasů, 37 bodů (13+24)
    Bilance na MS 2019: 7 zápasů, 5 bodů (1+4)

    Dominik Kahun se narodil v západočeské Plané, česky se stále dokáže plynule domluvit Dominik Kahun se narodil v západočeské Plané, česky se stále dokáže plynule domluvitFoto Profimedia.cz

    Další německá hvězda, která má k Česku blízko. Kahun se dokonce narodil v západočeské Plané. Do Německa se přestěhoval až po rozchodu rodičů v pěti letech, až do 13 let však hrál hokej v Mariánských Lázních. Plynule se domluví česky, takže ve čtvrtfinálové bitvě si může v klidu se soupeři popovídat. Třeba s Dominikem Kubalíkem nebo Radkem Faksou, se kterými se potkal v kanadské juniorské soutěži OHL v Sudbury.

    Sebevědomý chlapík zazářil na loňských olympijských hrách v Pchjongčchangu. Byl jedním z největších tahounů zázračného německého stříbra. Po skvělých výkonech v domácí soutěži v dresu Mnichova si navíc jako nedraftovaný hráč vysloužil smlouvu v Chicagu. Premiérová sezona se mu vcelku vydařila. Naskočil do všech zápasů a posbíral 37 bodů. Skóroval i v novoročním duelu Winter Classic proti Bostonu.

    I na Slovensku patří mezi největší opory Němců, nastřádal pět bodů. Poprvé se dokázal prosadit až v posledním duelu ve skupině proti Finsku, když v závěru druhé třetiny srovnal na 2:2 a pomohl tak zahájit obrat, kterým se Němci vyšvihli na třetí místo a ve čtvrtfinále narazí právě na Čechy. „Koukal jsem na jejich zápasy. Fakt se mi líbí, jak hrají. Mají letos super tým, makají, jen takhle se dá vyhrávat,“ pochválil Kahun český tým pro hokej.cz.

    Vlasák před čtvrtfinále: Němci? Papírově slabší, nedají to ale zadarmo
    Video se připravuje ...

  • Philipp Grubauer

    Pozice: brankář
    Klub: Colorado Avalanche (NHL)
    Sezona: 37 zápasů, 18 výher, úspěšnost zákroků 91,7 %, průměr 2,64, 3 čistá konta
    Bilance na MS 2019: 2 zápasy, 1 výhra, úspěšnost zákroků 94,4 %, průměr 2,00

    Philipp Grubauer se na Slovensku musel potýkat se svalovým zraněním, proti Česku by však měl nastoupit Philipp Grubauer se na Slovensku musel potýkat se svalovým zraněním, proti Česku by však měl nastoupitFoto ČTK

    Nejlepším gólmanem v německé historii je bezpochyby Olaf Kölzig. Legendární brankář však v kariéře nedosáhl na Stanley Cup jako Philipp Grubauer. Ten Pohár získal loni, kdy jako dvojka Washingtonu kryl záda Bradenu Holtbymu. Před aktuální sezonou zamířil do Colorada, kde vytvořil silnou dvojici se Semjonem Varlamovem.

    V druhé polovině sezony patřil k nejlepším brankářům NHL, udržel si velmi solidní čísla. V play off byl už jedničkou Avalanche, kteří vypadli až v sedmém zápase druhého kola proti San Jose. I proto Grubauer nestihl úvod šampionátu, k týmu se připojil až dva dny po jeho startu.

    Do prvního zápasu naskočil minulé úterý proti Francii. V brance ale vydržel jen do poloviny zápasu, pak musel vystřídat kvůli svalovým problémům. Vedení německého týmu uvedlo, že nejde o nic vážného. Více informací neposkytlo. Grubauer nicméně vynechal další tři utkání a do akce se zapojil až v úterý proti Finsku. Na čtvrtfinále se naladil parádně, k výhře 4:2 pomohl 39 zákroky.

  • Markus Eisenschmid

    Pozice: útočník
    Klub: Adler Mannheim (DEL)
    Sezona: 64 zápasů, 54 bodů (28+26)
    Bilance na MS 2019: 7 zápasů, 7 bodů (1+6)

    Markus Eisenschmid v aktuální sezoně vyletěl, po Draisaitlovi je druhým nejproduktivnějším Němcem v turnaji Markus Eisenschmid v aktuální sezoně vyletěl, po Draisaitlovi je druhým nejproduktivnějším Němcem v turnajiFoto Reuters

    Kometa aktuální sezony. Eisenschmid stejně jako Draisaitl či Kahun patří do silného německého ročníku 1995. Pět let se snažil prosadit do NHL, zůstal však jen u 124 startů v AHL. V létě 2018 se vrátil do Německa a hned se zařadil mezi hlavní tahouny mistrovského Mannheimu, kde ho vedl český trenér Pavel Gross.

    I když v klubové sezoně nasázel více gólů, než měl přihrávek, na světovém šampionátu je nejlepším nahrávačem týmu. Úvodní dva duely hrál po boku Leona Draisaitla v prvním útoku. Pak se přesunul do formace s Marcem Michaelisem a Matthiasem Plachtou, spoluhráčem z Mannheimu. V sedmi zápasech nasbíral solidních sedm bodů.

  • Matthias Plachta

    Pozice: útočník
    Klub: Adler Mannheim (DEL)
    Sezona: 54 zápasů, 44 bodů (21+23)
    Bilance na MS 2019: 7 zápasů, 5 bodů (2+3)

    Matthias Plachta patří mezi stálice německé sestavy, reprezentuje na pátém šampionátu v řadě Matthias Plachta patří mezi stálice německé sestavy, reprezentuje na pátém šampionátu v řaděFoto Reuters

    I u Matthiase Plachty by se daly vytušit české kořeny. Tady ale míří do Polska. Jeho otec Jacek je bývalý polský reprezentant, který si zahrál i na několika mistrovstvích světa. Ve Freiburgu působil po boku českých spoluhráčů Miroslava Fryčera, Jiřího Šimíčka nebo Pavla Grosse. Právě zde se narodil jeho syn.

    Plachta už je tradičním reprezentantem. Od roku 2014 se objevil na pěti světových šampionátech. Chyběl jen v roce 2016, kdy se v Arizoně a Pittsburghu marně pokoušel prorazit do NHL. Patří mezi 11 stříbrných medailistů z loňských olympijských her, které má finský trenér Toni Söderholm na Slovensku v týmu.

    V poslední sezoně byl stejně jako Eisenschmid u zlatého tažení Mannheimu v německé lize. Ze souhry s klubovým spoluhráčem těží i na Slovensku, když v sedmi zápasech vstřelil dva góly a přidal tři asistence.

Vstoupit do diskuse
0

MS hokej 2024 ONLINE - Mistrovství světa v ledním hokeji

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * Hokejové brusle na Heureka.cz

Skupina B
Články odjinud