Adam Lacek
22. května 2021 • 07:32

Lotyšská pohádka! Po skalpu Kanady velebí hrdinu, před arénou se slavilo

Autor: Adam Lacek
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Po zlatém gólu jsem nevěděl, co mám dělat, vzpomíná Hlaváč
Pohodář Ulihrach vzpomíná: cucák Nadal, pařmen Ivaniševič, blázni rodiče
VŠECHNA VIDEA ZDE

Prázdná aréna zažila zápis do historie. Lotyšsko se hned v první den domácího mistrovství světa postaralo o šokující výsledek: malá pobaltská země poprvé v historii porazila Kanadu na velkém světovém turnaji! Hlavním hrdinou se při výhře 2:0 stal brankář Matiss Kivlenieks. „Byl neuvěřitelný,“ velebil jeho výkon Ralfs Freibergs, obránce z Třince. A po historickém skalpu se i přes přísná opatření slavilo před arénou…



Jasně, Kanaďané nepřivezli do Rigy zrovna nejsilnější tým. Navíc neměli ani potřebný čas na sehrání, po konci základní části NHL se zámořský výběr přemístil rovnou do Rigy. Neodehrál žádný přípravný zápas tak, jak tomu bývalo zvykem v předešlých letech.

Ale ani to nemohlo Lotyšům zkazit radost. I v prázdné hale se domácí tým vybičoval k heroickému výkonu. V úvodní třetině přežil kanadské šance a těsně před první sirénou se v přesilové hře prosadil Miks Indrašis.

„Věděli jsme, že Kanada není sehraná, a chtěli jsme toho využít,“ řekl autor první branky. Na jeho trefu v polovině utkání navázal Oskars Batna, který umně tečoval Keninšovo nahození. „Hráli jsme dobře. Dali jsme dva góly a to nám stačilo k tomu, abychom vyhráli zápas,“ dodal Indrašis.

Kanada za 60 minut nedokázala najít recept na skvěle chytajícího Mattise Kivleniekse. Gólman z organizace Columbusu při svém premiérovém startu na světovém šampionátu zapsal 38 zákroků a nepustil ani jeden puk. Jasný hrdina zápasu!

„U Lotyšska jde vždy 90 procent z výhry za brankářem. Děkujeme mu, Kanadě nic nedovolil. Měl velký podíl na výhře,“ chválil parťáka Ralfs Freibergs, nedávný extraligový mistr s Třincem.

Lotyšsko zapsalo historicky první výhru nad Kanadou na velkém světovém turnaji, na třináctý pokus. „Bylo hodně důležité, že jsme se dostali do vedení. Kanaďané tady mají spoustu mladých hráčů, talentovaných a nadějných hokejistů. Věděli jsme, že pokud se dostanou do vedení, mohou výrazně zrychlit hru,“ řekl šťastný kouč Bob Hartley, který porazil své krajany.

Lotyšští fanoušci šli oslavit historickou výhru před arénu, autobus s hráči doprovodili až k hotelu
Lotyšští fanoušci šli oslavit historickou výhru před arénu, autobus s hráči doprovodili až k hotelu

Kanaďané naopak zůstali v šoku, na třetím šampionátu v řadě nezvládli úvodní duel. Po utkání si stěžovali i na problém s velkým kluzištěm. „Než dostaneme puk před branku, trvá to o trochu déle. Ale zvykáme si. V naší hře bylo pár dobrých věcí, na kterých můžeme stavět. Víme, co máme dělat a jak v příštím zápase uspět,“ uvedl útočník Brandon Pirri.

A zatímco lotyšští hráči si na ledě užívali zpěv hymny, před arénou se začali srocovat fanoušci. Nezastavila je ani přísná opatření, hokejová vášeň zvítězila. „Věci, které se právě dějí v Rize… Nemám slov. Celé Lotyšsko oslavuje. Neuvěřitelný úspěch. Ale teď je čas být ještě lepší!“ psal tamní novinář Aivis Kalninš na svém Twitteru.

„Před arénou čekalo tolik lidí a slavili. Většina z nich jela autem k hotelu a oslava pokračovala poté, co národní tým vystoupil z autobusu. Neuvěřitelné věci. Nikdy předtím jsem nic takového neviděl,“ dodal Kalninš.

Lotyšská výhra nad Kanadou by mohla pořádně zamotat postupové ambice ve skupině B. Další zápas čeká domácí tým hned v sobotu večer. Tentokrát bude v roli favorita, jelikož se utká s nováčkem z Kazachstánu.

Zklamání expertů po těsné prohře: Rusové měli lepší pohyb, česká souhra vázla
Video se připravuje ...

Góly

Domácí:

Hosté: 19:59. Indrašis, 28:39. Batna

Sestavy

Domácí: Kuemper (Hill) – C. Miller (A), Ferraro, S. Walker, Stecher, Bernard-Docker, Beaudin, Schneider, Power – Henrique (C), Comtois, Pirri – Danforth, Hagel, Co. Brown (A) – Vilardi, N. Paul, Bunting – Foudy, Anderson-Dolan, Perfetti.

Hosté: Kivlenieks (Punnenovs) – Balinskis, Rubins, Cibulskis, Jaks, Sotnieks, Freibergs, Zile – Darzinš (A), Daugavinš (C), Abols – Karsums, Džerinš (A), Roberts Bukarts – Dzierkals, Indrašis, Keninš – Krastenbergs, Marenis, Batna – Rihards Bukarts.

Rozhodčí

Schrader (GER), Tscherrig (SUI) – Merten (GER), Obwegeser (SUI)

Stadion

Arena Riga

Skupina B

Z V VP PP P Skóre B
1. USA 7 6 0 0 1 21:8 18
2. Finsko 7 4 2 1 0 19:10 17
3. Německo 7 4 0 0 3 22:14 12
4. Kanada 7 3 0 1 3 19:18 10
5. Kazachstán 7 2 2 0 3 22:18 10
6. Lotyšsko 7 2 0 3 2 15:16 9
7. Norsko 7 2 1 0 4 17:21 8
8. Itálie 7 0 0 0 7 11:41 0

Hvězdy MS 2021: český zabiják, jednička draftu nebo veterán bez jediného zápasu
Video se připravuje ...

Ručinský o ruském gólu z ofsajdu: Kluci si toho nevšimli, jinak by protestovali
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
1

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Tabulky Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20 České hokejové hry 2024

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině A se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play-off
Články odjinud


Články odjinud