Jan Denemark
7. června 2021 • 12:45

MS plné přehmatů, „turisté“ Zohorna a Radil: Celý tým nemakal na 100 %

Autor: Jan Denemark
Vstoupit do diskuse
19
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Pohodář Ulihrach vzpomíná: cucák Nadal, pařmen Ivaniševič, blázni rodiče
Krejčí exkluzivně o Pastovi a kritice kouče: Tyhle věci nemám rád
VŠECHNA VIDEA ZDE

Prohrálo se, a nezůstal kámen na kameni. Vyhrálo se, a sestavou se zatřáslo obdobným způsobem. Jako byste jména reprezentantů sebrali, hodili do šejkru, zatřásli a výsledek pak vyslali na led. Zhruba tak zpětně vyznívá výběr sestav v podání Filipa Pešána. Za celý turnaj tým nenalezl hráčská spojení ani chemii v pětkách. „To je právo trenérů, asi v tom nějaký systém měli. Ale ať si o tom udělá každý svůj obrázek,“ řekl po příletu z Rigy forvard Lukáš Radil.



Jednou z největších záhad českou poutí lotyšskými nástrahami se kromě herního projevu stal i systém, jakým způsobem se vytvářely jednotlivé hráčské pětice. Snaha zastavit lavinu dvou úvodních nepříznivých výsledků se strhla v bohapustou hostinu změn, výměn a taktických prohození, která postrádala smysl.

A především nevedla k tomu nejzásadnějšímu. K výsledkům.

Kromě Jana  Kováře  a Dominika  Kubalíka  lze ukázat prakticky na kohokoliv v české sestavě, kdo si nejednou musel na světovém šampionátu zvykat na jiné spoluhráče, na jinou formaci, nebo rovnou na kompletně jinou roli v celé družině.

Přece jen, pokud na turnaj míříte s pozicí, která přirozeně vykrystalizovala v průběhu dlouhé přípravy, a pak při první neúspěšné zkušenosti ztratíte vlivem trenérských rozhodnutí jistou půdu pod nohama, v dalším průběhu turnaje to vytvoří atmosféru plnou nejistoty. Což se na ledě, bohužel, potvrdilo. Rozpačitými výsledky v základní skupině a následně i čtvrtečním vyřazením ve čtvrtfinále s Finy.

Tomáš Zohorna a Lukáš Radil si na MS připadali spíš jako turisté
Tomáš Zohorna a Lukáš Radil si na MS připadali spíš jako turisté

„Jsou hráči, kterým časté změny sedí, jsou hráči, kterým to, řekl bych, vyloženě vadí. Každý trenér si to dělá jinak. Osobně to úplně nejpříjemnější nebylo. Nevěděl jsem, zda příští zápas budu hrát a s kým. Nešlo s někým se trochu víc sehrát,“ smutně pokýval hlavou Tomáš  Zohorna .

Právě na příkladu třiatřicetiletého centra a jeho parťáka z pardubické líhně Lukáše  Radila  lze zběsilé tahy se soupiskou krásně demonstrovat.

Oběma je přes třicet let, oba mají za sebou náročnou sezonu. Přípravu společně odjeli od samého počátku. Vysloužili si letenku do Rigy a v úvodním duelu oba proti Rusku naskočili. Zohorna vedl druhou formaci, Radil hrál ve třetí pětce.

Nevydařené utkání a porážka 3:4 znamenala, že na dlouhých jedenáct dní to pro křídlo Spartaku Moskva bylo poslední přičichnutí k ostrému utkání a Zohornovi byla ordinována zápasová dovolenka jen o dva dny kratší po prohře se Švýcary.

„Jak to říct… Na turnaj jsem jel s trochu jiným očekáváním, než jak se nakonec odehrálo. Jasně, v prvním zápase jsem udělal chybu a je správné za ni být potrestán. To jsem čekal. Ale nečekal jsem, že ten trest bude jedenáctidenní. Prostě jsem to nějak přijmul. V takových situacích jsem byl už několikrát,“ pokrčil rameny Radil.

Odstřelení křídelníka, který v dresu San Jose ochutnal i NHL, působilo obzvlášť matoucím dojmem, když člověk uváží, že se Radilovo jméno na soupisce znovu objevilo v posledním utkání ve skupině se Slováky. A v následném čtvrtfinále, kdy zařazení mezi vyvolené nečekal možná ani samotný hokejista.

„Nehroutil jsem se z toho. Já v kariéře zažil situací, kdy jsem nehrál, několik. Spíš jsem se to snažil zlehčit, ale samozřejmě frustrace tam byla. Pak jsem si dva zápasy zahrál, za to je člověk samozřejmě rád. Někdy buďme rádi, za to, co je,“ řekl směrem k nevydařenému boji s Finskem.

„Tam nám možná trochu chybělo nasazení. Myslím, že to celý tým neodmakal na sto procent. Teď je to vcelku těžké hodnotit, na to bude ještě hodně času, ale nevyhráváme důležité zápasy a v tom to celé je. Do čtvrtfinále, nebo do semifinále se postoupí, ale ty výsledky nejsou. Je třeba začít pátrat po tom, jak zvládnout tyhle momenty,“ doplnil Zohorna otevřeně další příčiny prohry.

V souvislosti s výrazným šíbováním sestavou u obou zkušených hráčů přirozeně vyvstává otázka, za jakým účelem si je trenér Filip Pešán do Rigy povolal.

Vzhledem k tomu, že hned při prvním příležitosti si na nich silně vyřádil vlastní strategické choutky, aby si je pak vytáhl v absolutně nejdůležitější moment své krátké reprezentační kariéry, nedává to smysl.

Výroky samotných hráčů vypovídají o stejném pocitu. I díky těmto rozhodnutím tak mistrovství, k němuž se od počátku vzhlíželo s ohromnými medailovými nadějemi, zanechává pouze nepříjemnou pachuť.

Radilovy zápasy Zohornovy zápasy
Rusko 0+0 11:42 Rusko 0+0 14:42
Švýcarsko nehrál Švýcarsko 0+0 15:04
Bělorusko nehrál Bělorusko nehrál
Švédsko nehrál Švédsko nehrál
Velká Británie nehrál Velká Británie nehrál
Dánsko nehrál Dánsko 0+0 6:46
Slovensko 1+0 15:11 Slovensko 1+0 17:10
Finsko 0+0 9:21 Finsko 0+0 8:39


Ručinský ve studiu MS po vyřazení ve čtvrtfinále: Ve hře byl chaos
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
19

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Tabulky Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20 České hokejové hry 2024

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině A se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play-off
Články odjinud


Články odjinud