Ondřej Kuchař
14. května 2022 • 15:49

Blonďaté překvapení na MS! Co je zač krásná Kanaďanka na německé lavičce

Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z TAMPERE | Pohled na německou střídačku vyvolal při úvodním pátečním představení na šampionátu ve Finsku překvapení. Stála na ní sympatická blondýna. Nešlo o masérku ani fyzioterapeutku. Jessica Campbellová na sobě měla sako, v ruce držela tabulku a hráčům udílela taktické pokyny. Je regulérní asistentkou hlavního kouše Toniho Söderholma. Co je 29letá Kanaďanka zač?



Sama o sobě říká, že bruslit se naučila ve stejné době jako chodit. Hokej hrála Jessica Campbellová odmala. V roce 2010 byla nejužitečnější hráčkou šampionátu slečen do 18 let. Čtyři roky působila v univerzitním týmu prestižní školy Cornell, pak hrála za ženský tým Calgary. V roce 2015 došla s kanadským nároďákem na MS ke stříbru. Naposledy v sezoně 2019/20 oblékala dres švédského Malmö. Během té doby už začala s trénováním.

Na konci března tohoto roku se zjevila v Norimberku. Její stáž v mužském klubu německé nejvyšší soutěže domluvil jeho sportovní manažer Stefan Ustorf. Tehdy proběhl první kontakt mezi Campbellovou a trenérem Tomem Rowem, pětašedesátiletým zkušeným Američanem. „Řekl jsem jí, ať si vezme fix, jde k taktické tabuli a nastíní mi svoji filozofii. Byla hodně přesvědčivá,“ přiznává Rowe. Hned v dalším zápase už stála vedle něj na norimberské lavičce.

Jessica Campbellová ještě během hráčské kariéryFoto Instagram / Jessica Campbell

Stala se tak první trenérkou v DEL. Na sobě měla tmavé sako, stále s rukama zkříženýma, v puse měla klasickou kanadskou žvýkačku. „Trvalo tak patnáct sekund, než celý tým pochopil, že sem patří a že nám má co dát. Má skvělou hokejovou mysl a velmi dobrý cit pro hru. Kluci okamžitě nastražili uši,“ říkal obránce Ice Tigers Andrew Bodnarchuk. „A taky se díky ní v kabině mluví mnohem méně sprostě,“ rozesmál se Rowe.

V Norimberku měla na starost primárně individuální dovednosti hráčů. K tomu měla taky odpovědnost za ofenzivu a přesilovky. „Tom mi dal docela významnou roli,“ přiznává Campbellová. Žena trenérka v mužském ledním hokeji, kde jsou stále rozšířené macho struktury? Všechno jen ne obvyklá věc. „Je mi úplně jedno, jestli je chlap nebo žena. Chci mít kolem sebe ty nejlepší lidi, díky nim budu já i hráči lepší,“ pravil jasně Rowe. Kdejaký muž by řešil své ego, on ne.

Jessica Campbellová na německé střídačce
Jessica Campbellová na německé střídačce

Kromě Norimberku pracuje Rowe taky jako asistent trenéra u německé reprezentace. Campbellová na něj během necelého měsíce udělala takový dojem, že ji doporučil taky k národnímu týmu. A hlavní kouč Toni Söderholm souhlasil. Do péče jí svěřil speciální týmy – oslabení a přesilovky.

„Má pozici regulérní asistentky trenéra. Výrazně posílila náš trenérský tým. Jessica velmi dobře komunikuje a mluví, tvrdě pracuje a má jiný pohled na to, jak můžeme nastavit kulisy hry,“ popisuje finský trenér Němců.

Jessica CampbellováFoto Instagram / Jessica Campbell

Söderholm rovněž striktně odmítl debaty o problematice odlišného pohlaví. „Pokud sedíte v letadle a dozvíte se, že ho bude pilotovat žena, taky nevstanete a nevrátíte se k terminálu. Bylo pro mě čistě hokejové rozhodnutí, že jsem si Jessicu vybral. Zajímá mě jen hokej a schopnosti v něm.“

Sama Campbellová vnímá, že je v trenérském řemesla průkopnicí. „V konečném důsledku ale všichni mluvíme hokejovým jazykem.“ I když jí často říkali, že v mužském sportu pro ženy není místo, nenechala se odradit. Její vzkaz dalším ženám ve sportu? „Nedovolte jim, aby vám řekli: Promiňte, není to možné, jste žena,“ hlásí. „Má před sebou skvělou budoucnost,“ nepochybuje trenér Rowe.

Vstoupit do diskuse
2

MS v hokeji 2024 ONLINE - Mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě

Program a skupiny MS v hokeji 2024 Vstupenky Výsledky MS v hokeji 2023 MS v hokeji žen MS v hokeji U20 MS v hokeji U18

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Spengler Cup * Hokejové dresy reprezentace ČR * Vlajky ČR

Play off
Články odjinud


Články odjinud