Pavel Bárta
19. května 2022 • 10:50

S Lotyši bývá těsno: „Čech“ Bukarts i posila Třince, faktor X v hledišti

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
1
  • Hokejisté Lotyšska se radují z gólu Rudolfse Balcerse proti FinskuHokejisté Lotyšska se radují z gólu Rudolfse Balcerse proti FinskuFOTO: ČTK/Kamaryt Michal

    Rozlosování mohlo být laskavější, Lotyši měli velmi těžký vstup do turnaje. Přes úctyhodný a srdnatý výkon prohráli střety s Američany a domácími Finy. Sílící tlak však ustáli a uspěli v klíčové bitvě s Norskem. Houževnatý tým navíc posílil obránce Kristians Rubins z farmy Toronta, po vyřazení Pittsburghu čekal kouč Harijs Vitlins, co řekne útočník Theo Blugers. Lotyši ještě Čechy neporazili, ale výsledky byly těsné. Třikrát dotáhli po 60 minutách zápas k remíze. Nejčastěji, už šestkrát skončil 3:1.  

  • Elvisovi vadil hotel

    Ještě než na svém pátém šampionátu chytal první zápas, postěžoval si Elvis Merzlikins v lotyšských médiích na hotel, kde tým z pobaltského státu přebývá. Horší prý nezažil. Jeho výroky o úzkých postelích a toaletách v těsném sousedství sprchy byly ze sítí záhy staženy a první gólman Columbusu už se plně soustředil na turnaj. Pro Harijse Vitolinše byl jasnou volbou před mladíky Gustavsem Grigalsem a Artursem Silovsem, příslibem Vancouveru. Tři zápasy do branky nikoho nepustil.

    Zápasy v NHL:
    Elvis Merzlikins 120
    Karel Vejmelka 52
    Marek Langhamer 3

  • Know-how a posila Třince

    Veteráni Kristaps Sotnieks (35) a Arturs Kulda (33) jsou zpátky v akci, první hraje na šampionátu potřinácté, druhý poosmé. O know-how z hlavní scény Lotyši nemají nouzi, ale jinak hodně dávají šanci mládí. Mezi nováčky patří 22letý Sandis Smons, který strávil devět sezon v Ženevě, z toho čtyři hraje švýcarskou ligu. Karlis Cukste působil v Lahti a podepsal do Třince, Roberts Mamcics se mihl ve Zlíně. Janis Jaks debutoval už v roce 2014, mezitím vyhrál univerzitní šampionát NCAA.

    Nejvíc účastí na MS
    Kristaps Sotnieks 13
    Ronalds Kenins 10
    Roman Červenka 9
    Roberts Bukarts 9
    Arturs Kulda 8

  • Šest sezon v extralize

    Lotyšská ofenziva nejvíc spoléhá na třicátníky Andrise Dzerinse, Ronaldse Keninse a Robertse Bukartse, dobře známého z extraligy, kde za šest sezon vystřídal Zlín, Třinec, Spartu a Vítkovice. Rudolfs Balcers výrazně přispěl k postupu Lotyšska na olympiádu v Pekingu, ale her se jako stálice útoku San Jose v NHL se zúčastnit nemohl. Na předchozích dvou mistrovstvích světa byl nejproduktivnějším hráčem týmu, i tentokrát po třech zápasech vede s bilancí 1+2.

    Nejproduktivnější hráči
    Roman Červenka - 3 zápasy, 7 bodů (1+6)
    Rudolfs Balcers - 3 zápasy, 3 body (1+2)

  • Všechny odstíny medailí

    Harijs Vitolinš se jako hráč podílel na vzestupu v 90. letech. Národní celek první sezonu, nahradil Kanaďana Boba Hartleyho a tým dostal na olympiádu. Má bohaté zkušenosti a obdivuhodný seznam úspěchů, hlavně z doby, kdy u ruského týmu a v Petrohradu dělal asistenta Olegu Znarokovi, bývalému spoluhráči z Dinama Riga. Získal olympijské i světové zlato a další odstíny medailí, třikrát vyhrál Gagarinův pohár. V Davosu v roce 2018 střídal legendárního Arna Del Curta.

    Nejlepší na vhazování
    David Krejčí   68,42 %
    Oskars Batna  68,18 %
    Andris Dzerins 67,50 %
    Tomáš Hertl 58,70 %           

  • Faktor X v hledišti

    Jako hostitel MS bylo Lotyšsko před rokem zklamané. Zůstalo pod čarou play off. Taky proto, že tým nemohla povzbuzovat hlučná armáda fanoušků. Covidová omezení letos neplatí, pro celek z Pobaltí bude hlediště Faktorem X při jeho snaze o první postup do čtvrtfinále od roku 2018. Český výběr Lotyši už několikrát potrápili. V osmifinále ZOH ve Vancouveru 2010 padli v prodloužení, o šest let později v Moskvě po nájezdech. Loni teprve podruhé prohráli o víc než dvě branky.

    Poslední velké turnaje
    MS 2019 Česko - Lotyšsko 6:3
    MS 2016 Česko - Lotyšsko 4:3 sn
    MS 2015 Česko - Lotyšsko 4:2
    ZOH 2014 Česko - Lotyšsko 4:2
    MS 2012 Česko - Lotyšsko 3:1

    Expert Čutta o prohře s Rakušany: Podvyživený výkon, Vrána má problém
    Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
1

MS v hokeji ONLINE - Mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě

Program a skupiny MS v hokeji 2024 Nominace Vstupenky Výsledky MS v hokeji 2023 MS v hokeji žen MS v hokeji U20 MS v hokeji U18

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Spengler Cup * Hokejové dresy reprezentace ČR * Vlajky ČR

Play off
Články odjinud


Články odjinud