Ondřej Kuchař
23. května 2022 • 04:30

Češi vstřebávají systém. Napadá, kdo je blíž. Pokyn zatáhnout se nepřijde

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z TAMPERE | Proces učení trvá. Stále pokračuje. Byť už mají Češi vstupenku do čtvrtfinále skoro v kapse, v pondělí a úterý je čekají dvě těžké zkoušky. Jak je tým finského architekta Kariho Jalonena zvládne? Duely s USA a Finy ukážou, čeho je výběr opravdu schopen. A taky jak zdatným je Jalonen koučem. „Nic neměníme. Jen chceme vymazat hluchá místa, být pořád agresivní a aktivní,“ říká asistent Libor Zábranský. Duel s Amerikou začne v 15.20 hodin.



Fiasko s Rakouskem je dávno pryč. Přišla vítězná show proti Lotyšsku a naposledy výhra proti Norsku. V sobotním duelu však soupeř bez šancí nebyl, ve hře národního týmu se znovu objevila otevřená okna. Hlavně ve druhé třetině Norové až příliš snadno větrali českou obranu.

Nabízí se otázka, zda soupeři nepřečetli systém kouče Kariho Jalonena. Když to dokázali Norové, jaké to asi bude v pondělí proti USA a v úterý s Finy? Není čas na úpravu, modifikaci? Na téhle nejvyšší úrovni světového hokeje jsou všechny týmy skvěle koučované. Občas musí změny přijít i během zápasů.

„My nic měnit nechceme,“ říká jasně za trenérský štáb Libor Zábranský. „Máme ve hře pořád hluchá místa. S Norskem jsme měli hodně ztrát. Ve druhé třetině tam bylo takových chyb moc. Hlavně bude potřeba se vyvarovat vyloučení.“ A největší přání? „Ať vydržíme držet systém celých šedesát minut.“

V sobotu se to nepovedlo. Občas vypadal projev vyloženě pasivně. Jalonenův systém spočívá v tom, že jeden útočník musí aktivně napadat a hned rozbíjet soupeřův rozjezd útoku. Beci pak nesmí couvat za vlastní obrannou modrou čáru. Jenže to nešlo. Místo toho hráli Češi spíše v rozestavení 3-2, kdy sice drželi blok, ale dávali soupeři obrovský prostor k rozehrávce.

„Musíme to pořád pilovat. Není to ale pasivita, spíše to, že jeden hráč na chvíli vypadne z role. Pak to může vypadat pasivně, ale není to tak. Chceme, aby kluci byli agresivní, aby byli aktivní. Nikdy jsme hráčům neříkali, ať se zatáhnou. Takový pokyn nikdy nedostali. Nechceme být zatažení, pasivní. Je to opravdu o provedení na ledě. I ve středním pásmu chceme být aktivní,“ praví rázně Zábranský.

Podobně na otázky iSport.cz odpovídal i útočník Tomáš Hertl: „Největší zlo pro nás posledně byly ztráty puku, kterými jsme si to hodně kazili. Místo abychom ho nahodili, dávali jsme si to na slepici ve středním nebo obranném pásmu. Musíme v tomhle být zodpovědnější. Amerika a Finové to potrestají. Pak to hasíme jeden za druhého a stahujeme se hlouběji, než bychom měli.“

Je tým v případě potřeby schopný promptně reagovat a pozměnit styl? „Kdyby bylo znatelné, že přes nás lehce přechází, tak by se to změnilo. Když ale všichni děláme, co máme, je těžké se přes nás dostat. Je to na hráčích. Abychom drželi, co máme domluvené. Jakmile jeden vybočí, padá to,“ dodává Hertl.

Zajímavé například je, že v českém systému není jasně určen hráč, který by měl tvořit první vlnu přílivu, o niž by se měly tříštit soupeřovy návaly. Pravé, nebo levé křídlo? Je to jedno. Klidně i centr. „Máme to podle toho, kde vyletí puk. Napadá, kdo je blíž. Proti Lotyšům nám to vycházelo. Klidně jsem napadal i já z pozice středního útočníka. Tlak se musí vytvořit hned. Když jeden zaspí, už je pozdě a nefunguje to,“ odkrývá Hertl.

Slabikář s hrou soupeřů mají samozřejmě i čeští trenéři. Těžko jeden druhého dokáže šokovat. Zvlášť na krátkodobém turnaji. „Stejně jako máme soupeře načtené my, mají načtené oni nás. Hledáte detaily, skulinu vždycky najdete. Klíčová je opravdu herní disciplína,“ doplňuje Zábranský.

V pondělí to bude pro kouče i hráče důležitý test. Budou hrát o poslední bod potřebný k potvrzení postupu do čtvrtfinále, ale taky o vlastní pohodu. O víru v systém. Právě ta bude před klíčovou fází šampionátu nejdůležitější.

Skupina B

Z V VP PP P Skóre B
1. Finsko 7 6 0 1 0 25:5 19
2. Švédsko 7 5 1 1 0 27:10 18
3. Česko 7 4 0 1 2 19:13 13
4. USA 7 3 2 0 2 18:12 13
5. Lotyšsko 7 2 1 0 4 14:20 8
6. Rakousko 7 1 1 2 3 16:22 7
7. Norsko 7 1 1 0 5 15:29 5
8. Velká Británie 7 0 0 1 6 10:33 1

Vstoupit do diskuse
0

MS v hokeji ONLINE - Mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě

Program a skupiny MS v hokeji 2024 Nominace Vstupenky Výsledky MS v hokeji 2023 MS v hokeji žen MS v hokeji U20 MS v hokeji U18

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Spengler Cup * Hokejové dresy reprezentace ČR * Vlajky ČR

Play off
Články odjinud


Články odjinud