2. června 2022 • 16:50

Jalohokej jako Třinec či Tampa. Držet puk, naslouchat hráčům. Nový trend?

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Útok prodává lístky, obrana vyhrává zápasy. A taky přináší medaile. Češi se o tom na letošním šampionátu přesvědčili. Svět nenadchli ofenzivním představením. Pod koučem Karim Jalonenem plnili důsledně systémové pokyny. V obraně šablonové držení pozic, v útoku volnost pro kreativitu s apelem na držení puku. S obdobným pojetím hokeje triumfovali Finové, extraligový Třinec či Tampa v NHL. Míří tudy světový trend mezinárodní scény?



V minulosti byli čeští fanoušci zvyklí u národního týmu na jiný herní projev. Pod trenérem Milošem Říhou se hlavně útočilo, ofenziva a aktivita dominovala taky v rukopisu Filipa Pešána. Jenže medaili nepřivezl nikdo. Ani Josef Jandač, ani Vladimír Vůjtek. Desetileté čekání utnul se svým týmem až finský kouč Kari Jalonen.

„Zajímá mě jen výsledek. Nic jiného. Hrajeme tak, abychom vyhráli. Na konci jde vždy jen o poměr vstřelených a inkasovaných branek,“ říká Jalonen. Systém vymyslel tak, aby s ním Češi byli úspěšní. Neohlížel se na to, jakou parádu s ním udělá. Za krásu se medaile nedávají, to severský pragmatik dobře ví.

„Obrana vyhrává zápasy, viděli jsme to v play off v Česku, Třinec hrál hodně pospolu, dobře přepínal do obrany. V NHL vyhraje základní část Florida, pak narazí v play off na Tampu a dostane 0:4. Útok vám pomůže zápas rozhodnout. Ale když jste dobří do defenzivy a chytá vám brankář, dá vám to šanci vyhrát na jeden dva góly,“ vypočítává reprezentační obránce Michal Jordán.

Takže útok vyprodává stadiony a obrana získává tituly. „Slyším to prvně, ale něco do sebe to má,“ rozesměje se Jordán.

Jalonen stanovil jasná pravidla, která ve hře musí hráči dodržovat. Tým však nechtěl „překoučovat“. Zahltit ho příkazy a pokyny. Navenek můžou řeči o systému vzbuzovat dojem, že hráče svázal v šabloně, ale nebylo to tak. Naopak sami hráči si podle informací iSport.cz přímo z kabiny jeho systém

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0

MS v hokeji ONLINE - Mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě

Program a skupiny MS v hokeji 2024 Nominace Vstupenky Výsledky MS v hokeji 2023 MS v hokeji žen MS v hokeji U20 MS v hokeji U18

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Spengler Cup * Hokejové dresy reprezentace ČR * Vlajky ČR

Play off
Články odjinud


Články odjinud