Zdeněk Janda
9. května 2023 • 12:10

Češi odletěli na MS: partičky prší a přání od pilota. Saka i s jmenovkami

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z RIGY | Lotyšská Riga už přivítala jednoho z hlavních aspirantů na medaili. Čeští hokejisté jsou na místě! Jejich mise startuje. Fanoušci jsou ve střehu. „Určitě se těší stejně jako my!“ hlásil cestou do letadla útočník Filip Chytil. iSport.cz sledoval transfer národního týmu do dějiště mistrovství světa. Hráči si krátili čas třeba hraním karet. Teď je čeká přesun do hotelu, potom na trénink. Turnaj startuje v pátek. „Našemu týmu moc věřím,“ stihl na letišti říct kapitán Roman Červenka.



Když se otevřely dveře autobusu a ze schodů vyšli první reprezentanti, fotografové začali mačkat spoušť, kamery běžely naplno.

Na terminálu 3 nechyběli ani fanoušci a lovci podpisů. Reprezentanti se představili v elegantních oblecích na míru. „Je ze super materiálů, takže je to pohodlné na cestu. Ideální,“ reagoval Červenka , jenž cestou na odbavení rozdal spoustu podpisů.

Hokejový národ se dostává do varu. K národnímu týmu se na letišti připojil i Filip Chytil . Bourák z Rangers, jenž má za sebou povedenou sezonu. Už to není před šampionátem vyjukaný mladík jako dřív…

Teď už je to lídr. „Vím, co v sobě mám,“ vykládal Chytil nastrčeným diktafonům a mikrofonům. Chystá se už na čtvrté mistrovství.

Na letišti byl šrumec. Fanoušci, hráči, trenéři, novináři… A pochopitelně i maséři. Když se jich redaktor iSport.cz zeptal z legrace, co dělají, pousmáli se: „Co asi?“

A desítky kilogramů bagáže házeli na pásy. „Kolik toho je? No, hodně,“ řekl zpocený kustod Zdeněk Šmíd, jenž si potom mohl na chvilku odfrknout. Díky tomu, že si ho zavolaly televizní štáby. Mohl nabrat síly.

„Myslím si, že dohromady to mohou být tak tři a půl tuny,“ řekl Šmíd o naložených bednách, a potom se zase dal do práce.

Národní tým cestoval v elegantních oblecích, všichni měli na sobě tmavé kalhoty, bílé košile a speciální kostkovaná saka, z nichž každé bylo ušité na míru majiteli. Na vnitřní straně saka mají hokejisté jmenovky a čísla, což si můžete prohlédnout v galerii.

„Ten oblek je ze super materiálů, takže všechno hodně pohodlné, na cestu opravdu ideální,“ ocenil Červenka.

Česká hokejová reprezentace vyrazila do Rigy! Cestu do dějiště mistrovství světa si hráči i kustodi krátili například hraním karet
Česká hokejová reprezentace vyrazila do Rigy! Cestu do dějiště mistrovství světa si hráči i kustodi krátili například hraním karet

Hokejisté se do Lotyšska vydali ráno, na letišti měli sraz v půl deváté. Většina z nich už byla v pondělí večer v Praze v hotelu, takže moc času po Českých hrách v Brně, které skončily v neděli, neměli.

„Stihnul jsem si akorát s rodinou zajít na zmrzlinu,“ pousmál se obránce Michal Kempný . Vedle něj při čekání na letadlo seděl útočník Vladimír Sobotka . „A co jsem dělal já? Posekal jsem zahradu, na víc taky nebyl čas,“ přiznal sparťanský centr.

Perný program zažil i Chytil. Po nečekaném vyřazení s Rangers hned v prvním kole musel rychle spláchnout zklamání a přehodit hlavu na šampionát. Víkendové zápasy v Brně sledoval na dálku. „Stihl jsem akorát vidět rodiče, dal jsem si pár českých jídel, ale to je asi tak všechno,“ popisoval 23letý centr, jenž by měl vést první formaci.

V odbavovací hole ho přišel pozdravit i Dominik Kubalík : „Tak co? Zdraví slouží?“

Slouží. Také proto Chytil neváhal, a jakmile ho oslovilo vedení národního týmu, nerozpakoval se a vzkázal jasné ANO.

V letadle se jako největší karbaníci ukázali Chlapík a spol… Stejně jako při přeletech v rámci Euro Hockey Tour hráli prší. „Nic ve velkém, jenom si zpestřujeme cestu,“ říkal útočník, jehož čeká premiérové mistrovství světa.

Několik partiček během letu stihl s tradičními parťáky. Michaelem Špačkem, Jiřím Smejkalem a Jakubem Flekem.

Někteří mají s sebou zabalené PlayStation, aby se v Lotyšsku odreagovali od hokeje. Což ale není případ kapitána Červenky. „Od toho jsou mladší,“ pousmál se. Také on patří mezi karbaníky, už během Českých her mastil prší s maséry.

V letadle také. Srotili se uprostřed a přes uličku dávali jednu partičkou za druhou.„Kdo vyhrává? No kdo asi?“ chechtal se kapitán. „A taky ti řeknu, kdo je nejhorší. Chceš?“ dodal pobaveně.

Prý masér Šmíd. Asi má moc práce, schází mu trénink. „Ale prdlajs… Prostě to neumí!“

Jiní poslouchali hudbu, luštili křížovky nebo koukali na filmy. Zrovna bek Kempný luštil křížovky. „Ale musí být lehký,“ smál se.

Když se přihlásil kapitán letadla, nejdřív popsal cestu. Reprezentace letěla mimo jiné nad Sněžkou. Na konci popřál reprezentaci hodně štěstí. „Snad přivezete medaili,“ zaznělo z kokpitu.

To si přeje nejenom on. Ale všichni čeští fanoušci.

„To je moc fajn, že nám popřál. Doufám, že ho nezklameme,“ uvedl hned po příletu kanonýr Dominik Kubalík.

Už teď mačkají palce, aby to byl úspěšný šampionát pro české barvy.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud