28. května 2023 • 16:50

SESTŘIH: USA - Lotyšsko 3:4p. Konec pohádky s bronzem! Hrdinou Rubins

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dočkali se! Lotyši dopsali v Tampere svou pohádku a po historickém postupu ze čtvrtfinále dokázali urvat i první medaili. V souboji o bronz proti Američanům dvakrát vedli po trefách Robertse Bukartse a Janise Jakse, ale vždy reagoval nejproduktivnější muž USA Rocco Grimaldi. Obrat se pak povedl Mattu Coronatovi, jenže houževnatí Lotyši se nevzdali. Srovnal Janis Jaks, který následně rozhodnul v 62. minutě i prodloužení. Američané si stejně jako vloni z Finska bronz neodvezou, naopak pobaltská země slaví první kov v dějinách. Sledujte zápasový SESTŘIH na iSport.cz.



Hokejisté Lotyšska slaví historickou medaili na velké akci. V utkání o třetí místo na mistrovství světa v Tampere porazili Spojené státy americké 4:3 v prodloužení. Hrdinou zápasu se stal obránce Kristians Rubins, který v 55. minutě vyrovnal na 3:3 a po 82 sekundách nastavení svým druhým gólem v utkání také rozhodl. Američané hráli o bronz potřetí za sebou a uspěli jen v roce 2021 v Rize. Loni také v Tampere podlehli Česku 4:8.

Pro Lotyše byla dosavadním maximem sedmá místa z let 1997, 2004 a 2009. K medaili jim pomohlo i osm hokejistů, kteří v uplynulé sezoně působili v české extralize. Letošní turnaj začali v Rize a také po přesunu do Tampere od semifinále měli díky velké podpoře fanoušků takřka domácí prostředí.

Za USA dnes dvakrát skóroval Rocco Grimaldi, který si na turnaji připsal v 10 zápasech 14 bodů za sedm branek a stejný počet asistencí a předstihl v čele produktivity Dominika Kubalíka. Český kanonýr nasbíral v osmi duelech 12 bodů za osm tref a čtyři přihrávky.

Skóre otevřeli v čase 7:49 Lotyši při vyloučení Cartera Mazura. Rihards Bukarts našel zpoza brankové čáry bratra Robertse a útočník Vítkovic zblízka překonal Caseyho DeSmitha. Vedení udrželi Lotyši jen 116 sekund. Po přihrávce Scotta Perunoviche se z pravého kruhu trefil přesně k protější tyči Grimaldi.

V další přesilovce po vyloučení Alexe Tucha za zákrok na třineckého beka Karlise Čuksteho, který po pádu na mantinel odstoupil ze hry a vrátil se ve druhé třetině, se Američané ubránili. Neinkasovali ani Lotyši při trestu Ralfse Freibergse.

Zápis do lotyšských dějin! Bronzový gól Rubinse. Podívejte se
Video se připravuje ...

V 17. minutě se Lotyši radovali znovu z vedení. Rihards Bukarts se kličkou mezi nohama dostal přes Nicka Perbixe před branku, DeSmith sice zastavil puk pravým betonem, ale litvínovský bek Janis Jaks jej doklepl do sítě. O chvíli později Jakse trefil puk do obličeje a způsobil mu krvavé zranění, ale ve hře pokračoval.

Američané vyrovnali 57 sekund před koncem první třetiny při Rubinsově vyloučení. Perunovich nabil na levý kruh Grimaldimu a ten trefil přesně protější horní roh branky. Ještě před pauzou se ocitl před DeSmithem Rihards Bukarts a zasunul puk vedle, následně si u českého sudího Jana Hribika a Brita Liama Sewella stěžoval na podržení od amerického gólmana.

V 29. minutě Lotyšům pomohla po střele Patricka Browna pravá tyč. Ve druhé části Američané přestříleli soupeře poměrem 10:3. Když už se Lotyši dostali do dobré pozice, Oskars Batna při střele zlomil hokejku. Při vyloučení Connora Mackeyho se Lotyši neprosadili. Ani tým USA ale z převahy nic nevytěžil.

V úvodu třetí části se Lotyši bránili úspěšně při trestu Rihardse Bukartse a navíc mohli udeřit z přečíslení Abolse s Batnou, kterého fauloval Bonino. V 47. minutě se Američané dostali poprvé do vedení díky dorážce Coronata. Lotyši odpověděli tlakem, ale DeSmith odolal.

Lotyši se ubránili při Batnově trestu a v čase 54:21 vyrovnal Rubins. Střela tečovaná Conorem Garlandem zapadla k pravé tyči. V 58. minutě pomohla Lotyšům pravá tyč po Mazurově teči. Prodloužení mohl v posledních vteřinách třetí třetiny odvrátit Abols, ale po průniku ztroskotal na DeSmithovi.

V nastavení se po průniku kapitána Kasparse Daugavinše odrazil puk od Lanea Hutsona k Rubinsovi, který trefil z pravého kruhu bližší horní roh branky a rozjel lotyšské oslavy.

Góly

Domácí: 09:45. Grimaldi, 19:03. Grimaldi, 46:19. Coronato

Hosté: 07:49. Ro. Bukarts, 16:08. Jaks, 54:21. Rubins, 61:22. Rubins

Sestavy

Domácí: DeSmith (Petersen) – Samberg, Perbix, Kleven, Perunovich, Thrun, Mackey, Hutson – Grimaldi, Bonino (C), A. Tuch (A) – Eyssimont, O'Connor, Garland (A) – Gauthier, Tynan, Mazur – Farrell, Brown, Coronato – Bjork.

Hosté: Šilovs (Gudlevskis) – Zile, Balinskis, Jaks, Rubins, Freibergs, Čukste, Cibulskis – Balcers, Abols (A), Daugavinš (C) – Ro. Bukarts (A), Batna, Dzierkals – Krastenbergs, Smirnovs, Andersons – Ri. Bukarts, Ločmelis, Indrašis – Keninš.

Rozhodčí

Hribik (CZE), Sewell (GBR) – Hautamaki (FIN), Wyonzek (CAN)

Stadion

Nokia Arena, Tampere

Návštěva

11026 diváků

Vstoupit do diskuse
0

MS hokej 2024 ONLINE - Mistrovství světa v ledním hokeji

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * Hokejové brusle na Heureka.cz

Play off
Články odjinud


Články odjinud