15. dubna 2024 • 18:30

Další Češi v zámoří. Kteří mohou přijet do Prahy a koho čeká play off?

Autor: Adam Papoušek
Vstoupit do diskuse
1
  • Kteří další čeští hokejisté by po konci základní části NHL a AHL mohli být volní pro národní tým a koho naopak neminou boje v play off?Kteří další čeští hokejisté by po konci základní části NHL a AHL mohli být volní pro národní tým a koho naopak neminou boje v play off?FOTO: koláž iSport.cz

    Událost roku pro české hokejové fanoušky se kvapem blíží. Reprezentační mužstva se začínají sjíždět na přípravné kempy před mistrovstvím světa v Praze a Ostravě. Mezitím ke svému finiši spějí základní části zámořských soutěží. Pro národní tým jsou stěžejní NHL a farmářská AHL, ve kterých působí několik desítek Čechů. Už dříve jsme informovali o Češích a jejich situaci v zámoří. Ve druhém díle seriálu iSport.cz se podívejte, kteří krajané by mohli dorazit na šampionát a naopak koho by se měly týkat vyřazovací boje.

  • Pavel Francouz, Ivan Ivan a Ondřej Pavel

    Český brankář vinou zdravotních problémů neodchytal v aktuálním ročníku za Avalanche jediné utkání. Nejenže v Coloradu neočekávají, že by hlavnímu týmu mohl během vyřazovacích bojů pomoct, klub z Denveru už dříve informoval, že s vítězem Stanley Cupu z roku 2022 už nepočítá.

    Útočníci Ivan a Pavel jsou stálicemi famářského celku Colorado Eagles. První z uvedených mladíků byl za své výkony nedávno odměněn novým kontraktem do léta 2026. Druhý krajan v organizaci Avalanche zapsal i první starty v NHL, ve dvou utkáních ale nebodoval.

    Eagles mají v AHL jistý postup do play off. Po základní části tedy k dispozici nebudou.

  • Radek Faksa a Matěj Blümel

    Organizace Stars zažívá úspěšnou sezonu. Dallas v základní části potvrzuje aspiranta na Stanley Cup, Texas si už také zajistil postup do vyřazovacích bojů v AHL.

    Radek Faksa opět patří mezi nejlepší centry 4. útoků v celé NHL, Matěj Blümel je klíčovou postavou na farmě. V 70 zápasech nasbíral úctyhodných 61 bodů (30+31).

    Oba by českému nároďáku jistě pomohli, ovšem oba budou startovat ve vyřazovacích bojích. Pokud brzy nevypadne Dallas, resp. Texas, s jejich službami trenér Radim Rulík počítat nemůže.

  • Radim Šimek

    Farma Detroitu patří mezi nejlepší v AHL. V Centrální divizi momentálně hájí 2. místo a Grand Rapids mají rozhodně ty nejvyšší ambice.

    I to je důvod, proč organizace Red Wings před uzávěrkou přestupů přivedla zkušeného zadáka Radima Šimka z farmy San Jose Sharks. Griffins mají postup do play off už jistý.

    Pro zajímavost: Barracuda do play off nepostoupí. Kdyby nebyl tedy zkušený český bek vytrejdován, měl by šanci se na šampionát v Praze podívat.

  • Petr Mrázek, Marcel Marcel a Michal Teplý

    V Chicagu už několik měsíců vědí, že play off se Blackhawks týkat nebude. Není tedy překvapením, že na turnaji uvidíme v kanadském dresu Connora Bedarda, hlavní hvězdu klubu z Windy City či beka Setha Jonese za USA.

    A v českých barvách by se měl představit Petr Mrázek, který chytá nadstandardní sezonu. Očekává se, že bude jedničkou národního týmu.

    Marcel Marcel a Michal Teplý po základní části volní nebudou, neboť Rockford už má jistý postup do vyřazovacích bojů v AHL.

  • Pavel Novák, Adam Raška a David Špaček

    Zajímavým doplňkem v kádru Radima Rulíka by mohl být obránce David Špaček. Iowa Wild totiž do play off nepostoupí. Momentálně jsou poslední v Centrální divizi s 55 body a na postupující 5. místo ztrácejí propastných 12 bodů.

    Byť i Pavel Novák a Adam Raška budou volní, jejich šance na nominaci pro mistrovství světa jsou jen minimální.

  • David Rittich

    Před sezonou o zkušeného českého gólmana nebyl příliš velký zájem. Nakonec se domluvil na dvoucestném kontraktu s Los Angeles a zdálo se, že je to pro rodáka z Jihlavy poslední šance ukázat, že patří do NHL.

    Svoji příležitost doslova chytil za pačesy a lépe ji nemohl využít. David Rittich patří k největším překvapením sezony. S 13,8 chycenými góly navíc momentálně drží 9. příčku mezi 97 brankáři v celé lize.

    Kings mají zajištěný postup do vyřazovacích bojů, výbornou Rittichovu formu tedy český národní tým nebude moci využít.

  • Jakub Dobeš

    Dvaadvacetiletý brankář je jedničkou farmy Montreal Canadiens. V zatím padesáti utkáních pochytal 90,5 % všech střel soupeřů.

    A na závěr základní části čeká Jakuba Dobeše ještě boj o play off. Momentálně Laval ztrácí dva body na Belleville, které se nachází na posledním postupovém místě v Severní divizi. Senators mají však zápas k dobru.

  • Ondřej Palát a Tomáš Nosek

    New Jersey brzy skončí sezona. Šanci na play off už nemají. A to znamená jediné – je velká šance, že se světového šampionátu v Praze a Ostravě zúčastní Ondřej Palát.

    Dvojnásobný vítěz Stanley Cupu už roky platí za jednoho z nejkvalitnějších tzv. „complementary“ útočníků. Jinými slovy: můžete ho postavit kamkoliv a vhodně vám doplní ty nejlepší hráče. Není náhodou, že v Tampě Bay hrával po boku Nikity Kučerova či nyní u Devils vedle Nico Hischiera.

    V probíhající sezoně patří mezi nejlepší bránící forvardy.

    Tomáš Nosek vinou zranění odehrál jen 35 utkání, a nyní je opět zraněný. Je tedy otázkou, zda bude případně připraven se zúčastnit mistrovství světa.

  • Kristian Reichel

    Syn legendy Roberta Reichela působí už šestou sezonu na farmě Winnipegu a je jednou ze stálic Manitoby Moose.

    Se svým týmem v AHL se do vyřazovacích bojů podívá a po základní části tedy volný nebude. Byť i kdyby byl k dispozici, šance na nominaci by měl minimální.

  • Finiš sezony v NHL a AHL

    V NHL základní část oficiálně končí 18. dubna. Pro Evropany v podstatě devatenáctého. V noci ze čtvrtka na pátek se odehraje posledních šest utkání. První kolo play off mělo původně začít v pondělí 22. dubna, ovšem vedení ligy se v minulém týdnu rozhodlo pro změnu. Startovat se bude už v sobotu 20. dubna.

    Sezona v AHL končí o pár dní později, a sice 21. dubna. Systémy postupujících do vyřazovacích bojů jsou pak v těchto dvou soutěží výrazně odlišné.

    V NHL je 32 týmů a 16 z nich se podívá do play off. Soutěž je rozdělena do čtyř divizí po osmi týmech, přičemž Atlantická a Metropolitní spadají pod Východní konferenci. Centrální a Pacifická patří do Západní konference. Z každé divize postupují automaticky tři nejlepší týmy. Poslední dvě volná místa v každé konferenci zaujmou nejlepší zbývající mančafty, které se neumístili v TOP 3 své divize.

    Ve farmářské soutěži si boj o Calderův pohár zahraje výrazně více týmů. V Atlantické divizi působí 8 týmů, dále postupuje nejlepších šest z nich. V Severní i Centrální divizi působí sedm týmů, postupuje jich pět. V Pacifické skupině je týmů hned 10, přičemž do play off se podívá sedm z nich.

    V AHL tedy do play off postupuje hned 23 týmů z 32. I vinou toho jsou však upraveny pravidla ve vyřazovacích bojích. První kolo se hraje pouze na dva vítězné zápasy. Druhé kolo na tři vítězné zápasy. Až finále konferencí se hraje na čtyři vítězná utkání.

Vstoupit do diskuse
1

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20 České hokejové hry 2024

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Skupina B
Články odjinud


Články odjinud