Miroslav Horák
20. února 2013 • 14:35

Hrdinové z Nagana se v sobotu sejdou na výstavě i u hrobu Hlinky

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Téměř kompletní tým olympijských vítězů se v sobotu zúčastní setkání, které při příležitosti 15. výročí zlatých medailí z Nagana 1998 pořádají ČSLH a ČOV. Z hráčů by měli chybět pouze Jaromír Jágr, Milan Hejduk a Roman Hamrlík, kteří nadále působí v NHL, a Jiří Dopita, jenž se omluvil kvůli povinnostem s prvoligovou Olomoucí.



Tým se v sobotu nejprve vydá na Olšanské hřbitovy, kde položí věnce a květiny k hrobu trenéra Ivana Hlinky, poté se uskuteční vernisáž fotografií Jiřího Koliše z Nagana 1998 v prostorách Národní galerie ve Veletržním paláci.

Vedle desítek unikátních fotografií budou na výstavě představeny také autentické předměty, které zapůjčili hráči a členové výpravy, například lapačka Dominika Haška, rukavice Petra Svobody, hokejka Jaromíra Jágra, medaile, puky a dresy, stejně jako předměty z pozůstalosti Ivana Hlinky – rukou psaná soupiska, trenérský notýsek či porcelánový slon, který mužstvo při turnaji provázel.

Hráči a členové realizačního týmu si ze setkání odnesou pamětní dres a hodinky, věnované ČSLH. Vernisáží bude provázet komentátor Robert Záruba a její součástí bude rovněž dražba podepsaných fotografií ve prospěch Nadačního fondu Ivana Hlinky.

„Vítězství na olympijských hrách v Naganu je největším úspěchem českého hokeje v celé jeho historii,“ uvedl v souvislosti s výročím prezident ČSLH Tomáš Král. „Věřím, že se dočkáme i dalších zlatých olympiád, ta naganská však navždy zůstane první, a tedy nejpamátnější. Jsem rád, že budeme moci poděkovat všem, kdo se o největší úspěch našeho hokeje zasloužili.“

Fanoušci si budou moci vystavené fotografie a originální předměty z Nagana prohlédnout ve Veletržním paláci v neděli, kdy bude výstava otevřena od 10 do 18 hodin pro veřejnost. Vstupné je zdarma.

Vlastní výstava fotografií, už bez zapůjčených předmětů, je koncipována jako putovní – ve dnech 25. února – 17. března bude přístupná v Paláci Kinských na Staroměstském náměstí v Praze. V dalších měsících bude otevřena třeba při Českých hokejových hrách v Brně nebo na stadionech různých extraligových klubů (aktualizovaný harmonogram výstavy na hokej.cz v sekci Reprezentace).

V oficiálním fanshopu české hokejové reprezentace na www.fanshop.hokej.cz bude v souvislosti s výročím uvedena do prodeje limitovaná edice šál, triček či kšiltovek s motivem 15. výročí Nagana. Na www.sportovniaukce.cz mohou fanoušci již dnes vydražit některý z originálních dresů, v nichž česká reprezentace nastoupila na nedávných Oddset Hockey Games a které jsou doplněny emblémem naganského jubilea a podpisem hráče.

Kdo dorazí na oslavy:

brankáři: Dominik Hašek, Roman Čechmánek, Milan Hnilička

obránci: František Kučera, Libor Procházka, Petr Svoboda, Jiří Šlégr, Richard Šmehlík, Jaroslav Špaček

útočníci: Josef Beránek, Jan Čaloun, Robert Lang, David Moravec, Pavel Patera, Martin Procházka, Robert Reichel, Martin Ručinský, Vladimír Růžička a Martin Straka.

Za realizační tým: trenér Slavomír Lener, asistent Vladimír Martinec, vedoucí mužstva Stanislav Neveselý, manažer František Černík, maséři Pavel Křížek s Václavem Šaškem, kustod Jaroslav Maule a lékař Zdeněk Ziegelbauer

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud