Pavel Ryšavý
8. září 2016 • 10:12

Češi letěli v luxusu. Na palubě shodili obleky, 200 míst zůstalo volných

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z PETROHRADU | Poplácat ho po trupu a dát mu pusu. Dobrá práce, obře! Poloprázdný airbus kanadských aerolinek svůj úkol zvládl na jedničku. Dopravil české hokejové hvězdy do Petrohradu, kde se dnes utkají v první přípravě před Světovým pohárem s domácí sbornou (19.30). Nepolámané, čerstvé a odpočaté. „Komfort byl perfektní, je to jako v NHL,“ pochvaloval si jeden z trenérů Jaroslav Špaček, který za mořem odehrál přes 800 zápasů. Ví, jak to tam chodí. Přesně takhle.



Mezi stromy byl majestátný ocas obřího airbusu vidět z dálky. Jako by velký stroj Air Canada do dálky na Ruzyni hlásil: Pánové, žádný strach. Se mnou si v klidu orazíte.

Pravidla NHL hovoří jasně. Hráče při Světovém poháru je potřeba držet jako v bavlnce. Nějaké mačkání vedle sebe na sedačkách, málo místa na nohy? Nehrozí.

Každý jedinec pro sebe musí mít jednu sedačku v business třídě. Žádné, že si stokiloví chlapáci budou vzpomínat na lekce gymnastiky ze základky a zkoušet, jestli dají nohu za krk.

Do obřího stroje pro 266 pasažérů napochodovali fešáci v oblecích. Hned na palubě je hodili dolů, natáhli mikiny, trika, kraťasy a položili se do sedaček. „Člověk si v pohodě může vzít taštičku do letadla, až tak přísně vás nekontrolují. Hodíte na sebe trenky, triko, převlečete se. Uděláte si pohodlí,“ popisoval pohodu asistent trenéra Jaroslav Špaček .

Když hrál v NHL, tenhle rituál zažil mockrát. Oblek na ramínko, pěkně pověsit, aby se nepomačkal, a před přistáním se zase stát sekáčem. „No, pro mě už to jsou spíš montérky. Zvyknul jsem si. Ale je to v pořádku, reprezentujete svůj klub, teď svoji zemi. Je fajn, když pak vypadáte takhle,“ usmál se.

Ne, z přední části letadla, která patřila hráčům, se neozýval žádný randál. Relaxovalo se. Nechtělo se někomu spát? Mohl si projet velkou videotéku. Schválně, pustil si Petr Mrázek , který proti ruské mašině bude stát v brance, biják „Někdo to rád horké“? I ten byl v nabídce. Lepší by rozhodně byl poslední díl Kapitána Ameriky, hrdiny, který je v podstatě neprůstřelný a na konci všem nakope zadek...

Špaček vzpomínal na nejlepší letadlo v zámoří

Sedačky ve třech řadách byly prázdné. Přes 200 míst zůstalo v letadle volných. Pro NHL, která ale řídí Světový pohár, nejde o žádné mrhání. Její hráče nesmí přepravovat žádný větroň, žádné letadélko Káně.

Stačil by jeden natažený sval ze špatného letadla a hráčská asociace by na ligu škaredě vrčela. Proto přiletěl stroj z Kanady. S usměvavými letuškami. Ty byly asi jediné nesvé. Běžně kmitají kolem pár stovek pasažérů. Teď neustále poletovaly po prázdném letadle s tím, jestli někdo něco nepotřebuje.

Pití nabídly možná pětkrát. Nudily se...

„Když jsem v roce 1998 začínal na Floridě, párkrát si klub půjčil letadlo od basketbalistů Miami Heat, tam byl člověk poloviční než to sedátko, bylo obrovské, doteď je to asi nejlepší letadlo, jakým jsem kdy letěl. Každý měl svoji televizi. Servis, jídlo, bar, všechno, na co jste si vzpomněli. Bylo to neskutečný,“ hned Špačkovi naskočila vzpomínka na luxusní stroj.

„Až jsem si říkal, že je všechno nad rámec. Ale na delší cesty, třeba až se vydáme v neděli do Pittsburghu, kdy cesta zabere deset hodin, bude ten komfort příjemný,“ dodal trenér.

Velký stroj sebou lehce třískl na zem v Petrohradu. Vystupovat. Všichni štramáci v oblecích ven. Žádní fanoušci tam nečekali. Nikdo totiž neměl šanci dorazit, výprava přistála u střeženého terminálu pro speciály.

A hurá na Rusy!

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud