Pavel Ryšavý
16. září 2016 • 10:09

Bon Jovi, Rapl či český Mourinho. Kdo je kdo mezi trenéry na SP

Vstoupit do diskuse
0
  • Mike Babcock, Josef Jandač či Oleg Znarok. Seznamte se s trenéry týmů pro Světový pohár.Mike Babcock, Josef Jandač či Oleg Znarok. Seznamte se s trenéry týmů pro Světový pohár.FOTO: Reuters, AP Photo, Michal Beránek (Sport)

    Jsou nepostradatelní, někdo je ale vidět míň, někdo víc, jeden se dokonce už pár let místo hokeje věnuje fotbalu v Premier League. Seznamte se s osmičkou trenérů osmi výběrů pro Světový pohár v hokeji 2016. Deník Sport připravil medailonky koučů a každého se snažil vystihnout přiléhavou přezdívkou.

  • Ralph Krueger (Evropa) - Fotbalista

    Ralph Krueger (vlevo) s majitelkou Southamptonu Katharinou Liebherrovou Ralph Krueger (vlevo) s majitelkou Southamptonu Katharinou LiebherrovouFoto Profimedia.cz

    57 let, FC Southampton

    Tak si to shrňme. Tým nemá vlajku, hymnu, vlastně ani důvod se na ledě přetrhnout a ještě na lavičce stojí chlap, který tři roky nevedl žádný klub a působí ve fotbalové Premier League. To se někdo chtěl všem těm Evropanům pomstít? Vlastně ani ne. Krueger není v Southamptonu od toho, aby fotbalisty učil kopat rohy. Působí tam kvůli své nejsilnější disciplíně, motivaci.

    Je to mistr slova, když si to umane, donutil by i sumistu běžet maraton. A přesně spočívá i jeho práce i u týmu Evropy. Dát nesourodou chásku dohromady, donutit ji bojovat pro společný cíl. Jaký? To je na něm. Jestli má tuhle věc někdo zmáknout, tak jeden boss ze Southamptonu. Dvanáctkrát vedl Švýcarsko na mistrovství světa, trénoval Edmonton. Teď je před ním asi největší trenérská výzva.

    Vše o Světovém poháru v hokeji 2016 čtěte ZDE »

  • John Tortorella (USA) - Rapl

    John Tortorella na americkém tréninku před Světovým pohárem John Tortorella na americkém tréninku před Světovým poháremFoto Reuters/Greg Bartram-USA TODAY Sports

    58 let, Columbus

    Když se mu nelíbilo, že se Calgary chtělo s jeho Vancouverem jenom rvát, usmyslel si, že se vydá do šatny Flames, tam si to vyříká a možná někomu i jednu lískne. Hráči soupeře ho ale zastavili. Když útočník Joe Thornton do Rangers rýpl, že hráli moc měkce, opáčil mu, ať je zticha, protože stejně nikdy nic nevyhrál. A když ho naštvou novináři? Nandá jim to. „Doufám, že jste se kur.. dívali a podle toho to taky napíšete,“ hulákal na ně v Tampě.

    Jestli se na turnaji zjeví Larry Brooks z NY Post, bude obzvlášť sranda. Tihle dva se totálně nenávidí. Tortorella se chová jako velký rapl. Na druhou stranu dovede svoje hráče vybláznit, s Tampou vyhrál Stanley Cup. Najdete desítky koučů, co byli děsní sympaťáci a na pohár si nesáhli. On je písečná bouře, která umí vítězit.

  • Lauri Marjamäki (Finsko) - Junior

    Finský trenér Lauri Marjamäki Finský trenér Lauri MarjamäkiFoto Chris Young/The Canadian Press via AP

    39 let, Finsko

    Lauri kdo? Přece Marjamäki! Jeho jmenování hlavním koučem nároďáku přesně zapadá do severského konceptu. Na olympiádě v Soči měl roli asistenta, tu samou funkci plnil na posledních dvou světových šampionátech a dlouho dopředu bylo jasné, že na Světovém poháru převezme áčko. Zapomeňte na věk. Jde jenom o kolonku, číslo bez informační hodnoty. On je schopný, to je ta podstatná zpráva.

    S Oulu vyhrál ligu dvakrát po sobě, v minulé sezoně skončil třetí. Nejlepší ale je, jak ho hráči respektují. Třeba takový Joonas Donskoi ví, že bez Marjamäkiho by o NHL leda tak snil. „Šli jsme do krámu s potravinami. Koukal se, co nakupuju a co ne. Věděl, jak se má člověk stát lepším hráčem, spát, trénovat a jíst,“ popisoval, jak ho cepoval v Oulu. Mladý kouč to s hráči umí.

  • Todd McLellan (Severní Amerika do 23 let) - Holanďan

    Todd McLellan vedl vloni v Praze kanadský dream team, teď dostal na starosti mláďata Severní Ameriky Todd McLellan vedl vloni v Praze kanadský dream team, teď dostal na starosti mláďata Severní AmerikyFoto Michal Beránek (Sport)

    48 let, Edmonton

    V Detroitu ronili slzy, když se v roce 2008 postavil na vlastní nohy a opustil pozici asistenta. Pro organizaci byl klíčovým mužem v pozadí, měl na starosti útočníky a přesilovky, které byly v tu dobu hlavní zbraní Red Wings. S hokejem skončil kvůli problémům s ramenem, pak chvíli hrál v Utrechtu, z Nizozemska se před 24 lety vrátil domů a jeho kariéra kouče nabrala směr vzhůru.

    Šéfoval lavičce San Jose, teď má na starosti Edmonton. I to je důvod, proč dostal nabídku trénovat soubor hvězdiček na Světovém poháru. Ví, jak to mají mláďata v hlavě hozené, že i během zápasu dovedou střídat stavy totální euforie a deprese. On je má udržet na první lince. Jeden velký úspěch už na triku má. Zlato z MS v Praze. Vzpomínáte na kanadský dream team? Tak jeho Crosby a spol. poslouchali.

  • Oleg Znarok (Rusko) - Bon Jovi

    Oleg Znarok nejde pro kontroverzi daleko... Oleg Znarok nejde pro kontroverzi daleko...Foto Pavel Mazáč (Sport)

    52 let, Petrohrad

    Cenu pro sympaťáka roku asi nevyhraje. Stačí, když dostane jenom trochu nepříjemný dotaz a tváří se jak někdo, kdo na podrážce objevil hnědý pozdrav od psa. Ale vyhrávat umí. Dvakrát ovládl KHL, z mistrovství světa má doma kompletní sadu medailí. Hokej hrál chvíli i za Vítkovice, jen se ještě tak nekabonil.

    Má za sebou i skandál z mistrovství světa v Minsku, kde se hádal se švédským asistentem Grönborgem a prstem si u toho přejížděl po krku, že ho podřízne. „V hale byla zima, držel jsem si krk, jak bylo chladno, ani jsem nemohl mluvit,“ vymlouval se pak. IIHF mu neuvěřila a další zápas mazal Znarok na tribunu, kde měl v uchu oproti zákazu sluchátko a v ruce schovaný mikrofon. „Asi poslouchal Bon Joviho,“ glosoval situaci komentátor kanadské televize.

  • Rikard Grönborg (Švédsko) - Cizinec

    Rikard Grönborg na švédské lavičce Rikard Grönborg na švédské lavičceFoto Profimedia.cz

    48 let, Švédsko

    A tady máme druhého aktéra kauzy Znarok z Minsku. Prý celou hádanici vyprovokoval a při vyhroceném duelu mistrovství světa na ruského kolegu řval, že ho zabije. Na švédskou lavičku přichází po emočně hodně klidném Peru Märtsovi trocha vzrušení. Grönborg si do životopisu může psát kolonku státní trenér.

    Klub v dospělé soutěži nikdy nevedl, v zámoří jen působil v juniorkách, před deseti lety nastoupil do švédského programu jako skaut a přes mládežnické reprezentace se dostal až na úplný vrchol. Už 21 let žije v USA, manželka je Američanka, u něj doma se švédsky nemluví. „Klidně by z fleku mohl trénovat v NHL,“ prohlásil o něm Daniel Sedin. Grönborg  je typickým produktem zámořské školy. Do švédského hokeje přináší úplně jiný pohled.

  • Josef Jandač (Česko) - Mourinho

    Jandač o protržení střelecké smůly v O2 areně: Konečně jsme to odpanili
    Video se připravuje ...

    47 let, Česko

    Neživí ho jenom hokej. Vlastní velký penzion a se společníkem staví domy. Jako kluk hrával fotbal za Spartu, k fotbalu měl dlouho blíž než k hokeji. Ale přezdívka český Mourinho je spojená čistě s profesí hokejového kouče. Stejně jako bývá současný manažer Manchester United považován za arogantního dacana, v hokejovém prostředí dostal stejnou nálepku i Jandač.

    Když mu některý z novinářů pokládal hloupé či naivní otázky, nevydržel hloupě odpovídat. Ale zase, na kom vidí, že je v problematice zběhlý, s ním si sáhodlouze povídá a je skvělým parťákem pro rozhovor. Klidně na několik hodin. Umí i to, co jiní kouči ne. Když v kabině nebo i mimo ni klíčí problém a hrozí, že média si smlsnou, Jandač dělá vše proto, aby se ven nic nedostalo, pozornost stáhne na sebe. Jako Mourinho. Na druhou stranu ze sebe nedělá chytrolína, v poznávání zákonů NHL má mezery. A nijak se netají, že se obklopil kolegy, kteří jsou zdatnější.

  • Mike Babcock (Kanada) - Mozek

    Legendární trenér Mike Babcock Legendární trenér Mike BabcockFoto Profimedia.cz

    53 let, Toronto

    Rysy má ostřejší než meč samuraje. Když s někým mluví, hledí vždycky zpříma do očí. Že z něj jde strach? Ano, někdy. Mike Babcock je persona a trenérská superstar. Teď Kanada věří, že slavně získá i první místo na Světovém poháru. „Jestli si myslíte, že ke mně můžete být tvrdší, než jsem k sobě já, jste vedle. To nejde,“ říká. Z tlaku si nic nedělá. Vyvíjí ho na sebe sám. Celou kariéru.

    Chlap, jenž vyhrál Stanley Cup, dvakrát olympiádu, mistrovství světa i šampionát dvacítek. Vystudoval tělesnou výchovu na univerzitě, pak přidal ještě kurzy sportovní psychologie a má auru trenéra, který by naučil hrát hokej i vodní pólistky z Japonska. „Řeknu jenom jedno, Babcockovu práci vidím každý den a on je zkrátka úžasný. Slova tady ztrácejí úplně smysl. Je to prostě nejlepší trenér na světě,“ poklonil se Lou Lamoriello, generální manažer Toronta.

    Velký portrét Mikea Babcocka čtěte v pátečním deníku Sport!

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud