22. září 2016 • 10:59

Euforie, pak smutek. Mladíci slavili postup předčasně, špatně počítali

Autor: jab
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Úžasný zápas zakončila úžasná akce, generační souboj. Nathan MacKinnon vymíchal o 13 let staršího Henrika Lundqvista a vystřelil výběru Severní Ameriky do 23 let na Světovém poháru výhru 4:3 v prodloužení nad Švédskem. Kompletní střídačka mladíků se vysypala na led, útočníkem Colorada cloumala divoká euforie, bezmezný rauš. Aby ne, měl za to, že právě trefil semifinálový jackpot. Mýlil se…



"Před utkáním mi řekli, že pokud vyhrajeme, máme jistý postup," soukal ze sebe pro NHL.com MacKinnon. "Teď to je velmi stresující, nemáme to ve svých rukou, ale nemáme se naprosto za co stydět. Ve všech utkáních jsme se vydali z úplného maxima a jsem na nás velmi pyšný," dodal 21letý kanadský centr, který se svými spoluhráči porazil Finy (4:1), těsně se sklonil před Rusy (3:4) a naposledy srazil hrdé Švédy. A teď bude on i jeho parta čekat.

Postupová matematika je jasná. Severoameričané musí doufat v pomoc Finska, které dnes večer (21.00 SELČ) dohrává základní skupinu B soubojem s Ruskem. Pokud sborná vyhraje v normální hrací době, prodloužení i samostatných nájezdech, Severní Amerika díky horšímu vzájemnému zápasu s Rusy na turnaji končí. Finové už postoupit dál nemohou (KOMPLETNÍ POSTUPOVÁ MATEMATIKA ZDE>>>).

"Potvrdili jsme, že tato mladá generace se může měřit s nejlepšími hráči světa. Bavili jsme diváky naším hokejem a chtěli jsme mít šanci v turnaji pokračovat. Máme jí, ale je to mimo naši kontrolu," smířlivě řekl na tiskové konferenci kouč mladíků Todd McLellan.

Spektakulární první třetina

Jeho svěřenci vlétli do utkání v neuvěřitelném stylu. Hned v prvním střídání čelil Henrik Lundqvist tutovce Connora McDavida, vzápětí vybojoval kotouč Auston Matthews a z dorážky skóroval. Čas se zastavil na 30 odehraných vteřinách. Uběhlo dalších 26 sekund a Johnny Gaudreau se dostal za záda obránce Erika Karlssona, který ho fauloval. Z nařízeného trestného střílení Gaudreau pálil mimo, v čase 1:35 se ale proměnil přesilovku Vincent Trocheck.

“Co jsem si v tu chvíli říkal? Co se to tu kur… děje,” řekl po duelu Erik Karlsson, jeden z nelepších beků NHL. “Seděli jsme na střídačce a každý si musel promluvit do duše," přiblížil krušné okamžiky vítěz Norris Trophy z let 2012 a 2015.

Výběr mladíků soupeřům solidně zatápí
Výběr mladíků soupeřům solidně zatápí

"Ty první dvě minuty, to byla nejspíš ta nejtrapnější pasáž hokeje, jakou jsem kdy v týmu zažil. Všechno patřilo soupeři. Měli tam tři úniky, trestné střílení, bylo proti nám signalizováno vyloučení a k tomu dva góly v naší bráně. To byla facka do tváře, pak jsme se ale zvedli a do konce první třetině ještě snížili na 2:3," dodal kapitán Ottawy.

Na stavu 3:3 po 60 minutách měl právě Karlsson lví podíl, asistoval u gólu na 2:3 Nicklase Bäckströma i u vyrovnávací branky Patrika Berglunda. Prodloužení 3 na 3 už bylo vabank, rozhodnout mohl Daniel Sedin, ale tváří v tvář brankáři neuspěl. A tak měl poslední slovo v zápase Nathan MacKinnon.

"Musel jsem to dát, byl jsem totální vyčerpaný, na návrat zpět do obranné třetiny bych už určitě neměl síly," usmál se MacKinnon, který v zápase odehrál necelých devatenáct minut. Nohy sice měl rodák z Halifaxu možná v medu, ruce ale zůstaly bleskurychlé.

Třemi pohyby zmátl Lundqvista, který proti poslední kličce do bekhendu neměl nárok. "Mrzí mě to, nebyl jsem dostatečně trpělivý, snažil jsem se puk vypíchnout hokejkou, minul jsem, a pak už bylo pozdě. Měl jsem věřit svým instinktům, ale měl opravdu hodně času, byl přede mnou úplně sám," uznal autor 36 zákroků, který už se může těšit na semifinále proti výběru Evropy.

Druhou semifinálovou dvojičku poznáme večer. A drtivá část hokejového světa si přeje, aby Finové zabrali a ještě byla šance vidět hrát mladíky ze Severní Ameriky.

Z V VP PP P Skóre B
1. Švédsko 4 2 0 2 0 9:8 6
2. Tým Severní Ameriky 3 1 1 0 1 11:8 4
3. Rusko 4 2 0 0 2 11:10 4
4. Finsko 3 0 0 0 3 1:9 0

Vše o Světovém poháru v hokeji 2016 čtěte ZDE »

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud