Jakub Hlaváč
22. září 2016 • 07:35

Mladíci možná nepostoupí. Ale nejvíc “sexy” tým v Torontu jsou určitě

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dost možná skončí po třech zásech. Dost možná jim Rusové vezmou semifinále. Ale výběru severoamerických mladíků na hokejovém Světovém poháru těžko někdo vezmu titul nejlíbivějšího a nejbláznivějšího týmu turnaje. Ty kluky milovali i soupeři. Tedy až po zápase, samozřejmě.



Rozjeli svoji parádu proti Finsku. Podobně “starý” soubor rozebrali 4:1. Rusy pozlobili (3:4) a Švédy prověřili (4:3p). Byli rychlí, techničtí, milovaní. Futuristický znak na jejich dresu se stal v obchodě se suvenýry možná nejprodávanějším. Exotika přitahuje.

Jenže nebyla to jenom exotika, co tenhle kolektiv v Torontu předvedl. Tvůrci turnaje dostali za pravdu. Oba hybridní týmy přinesly obohacení. Ano, zapomeňte na tradici. Na vyjeté koleje. Milovníci starých pořádků pláčou. Milovníci hokeje se radují.

Connor McDavid jako kapitán, místní jednička draftu Auston Matthews jako největší ofenzivní zbraň. Do toho nadzvukový technik Johnny “Hockey” Gaudreau a další a další. Přijeli si zahrát, pobavit sebe i tribuny a stačilo to i na minimálně dvě výhry.

Pořadatelé získali po Kanadě, USA i třetí domácí mužstvo. Navíc konkurenceschopné mužstvo. Mohou si gratulovat. Vyřešili přetlak kvality na svém kontinentu a nedostatek kvality na tom evropském. Slováci, Němci nebo Švýcaři by samostatně těžko přinesli tolik nadšení.

Ano, Světový pohár je strojem na peníze. Vydělá hodně peněz. Daleko víc než mistrovství světa či olympijský turnaj. Jenže to je vlastně jedno. Jako produkt nabízí nejlepší hokej v báječně akčním balení, bez zdržování se s exotickými outsidery. Místní diváci jsou nadšení.

Své, odpusťte to slovo, “sexy” mladíky by na úkor Rusů rádi viděli v semifinále. Nicméně hezké zážitky s nimi mají už teď. Power play proti Rusům, stejně jako úvodní dvě minuty se Švédy, kdy vstřelili dva góly a ještě měli k dispozici trestné střílení, byly spektakulární.

“Co jsem si v tu chvíli říkal? Co se to tu kur… děje,” smál se po duelu Erik Karlsson, jeden z nelepších beků NHL a tím pádem i světa. “Seděli jsme na střídačce a každý si museli promluvit do duše. Zvládli jsme to,” oddychl si.

Seveřané předvedli svůj um, svou takticou vyspělost a fyzickou vybavenost. Vyšplhali se k bodu, který jim zaručil semifinále a v prodloužení mohli zvítězit. Jenže to by nedošlo na parádu z hole Nathana MacKinnona.

Nedošlo by ani k upřímné radosti kluků, co teprve krátce nejsou dětmi, z postupu. Špatně počítali. Hokej hrají moc lépe.

Vše o Světovém poháru v hokeji 2016 čtěte ZDE »

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud