30. července 2015 • 13:30

Kupte si kus historie. Zázrak na ledě můžete mít doma za 139 milionů

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Chcete vlastnit kus pořádně cenné hokejové historie? Teď je ta správná chvíle. Bývalý brankář americké reprezentace Jim Craig, který stál v bráně během olympijského vítězství v roce 1980, prodává relikvie z tohoto turnaje. Chtěli byste mít doma zlatou medaili, jeho golmanskou masku, či vlajku, kterou si přes sebe hodil během oslav na ledě? Připravte si solidní částku.



Osmapadesátiletý Craig není jediným z týmu, který se rozhodl pamětního materiálu zbavit. Před nedávnem se podobně zachovali také čtyři jeho bývalí spoluhráči, včetně tehdejšího kapitána Mika Eruzioneho. A není třeba moc připomínat, že v Americe má vítězství z těchto Her asi podobný zvuk, jako v českých poměrech výhra v Naganu.

Tehdejší triumf ja nazýván "Zázrak na ledě", dokonce o něm byl natočen i film, v jehož hlavní roli se objevil známý herec Kurt Russell. Na turnaji v Lake Placid tehdy parta neznámých a nesehraných amerických reprezentantů šokujícím způsobem došla až do finále, kde vyřídila i nezničitelný Sovětský svaz.

Craig dal do aukční síně Lelands k dispozici hned devatenáct položek a vyvolávací cena za celek je hodně solidní - 5,7 milionu dolarů, tedy zhruba 139 milionů korun. Všechny si můžete prohlédnout ZDE.

Tyto turnajové cennosti byly během předchozích let vystaveny na mnoha místech včetně Hokejové síně slávy v Torontu. "A bylo to dobře, protože tento moment byl pro naše sportovní dějiny tak velký, že bylo skvělé, že jsme se o něj mohli podělit," řekl Craig pro ESPN.

Jenže po pětatřicátém výročí, které bylo v únoru, se bývalý gólman rozhodl vzít si tyto věci k sobě. Jako součást rodinného dědictví. Zároveň se ale bojí přechovávat doma takhle vážený materiál, proto se rozhodl pro aukci.

A kdo chce, může si od 1. srpna do 1. listopadu s chutí přihodit.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud