Pavel Ryšavý
11. listopadu 2018 • 10:50

Ruská hrozba jménem Kaprizov jde na Česko. Touží po něm Minnesota

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z HELSINEK | Dejte mu prostor a polije vás horko. Kirill Kaprizov je další ofenzivní eso z ruské továrny na talent. V jedenadvaceti letech má už zlato z olympiády a v neděli bude křídlo s číslem 77 bušit na česká defenzivní vrata. Minnesota se už teď klepe, až ho v roce 2020 přivítá ve své organizaci. Draftovala ho v roce 2015, úplně mu nevěřila, on jí to dal pořádně pocítit. Teď si před ním Wild klekli na kolena. Ano, klub z NHL se sklonil před ruským mladíkem.



Bylo to velké téma, když Kaprizov v jednom starším rozhovoru ukázal, že si před nějakou NHL nesedne na zadek. „Minnesota o mě moc nestála, vždyť si mě vybrala v draftu až někdy později. V 5. kole, ne? Myslím, že hned potom na mě zapomněli. Až když se dařilo v národním týmu, ozvali se mému agentovi,“ prohlásil útočník CSKA Moskva. Odchod do Ameriky tak vlastně vůbec neřešil a v klubu prodloužil smlouvu až do konce sezony 2020. 

Od draftu se stal nejlepším útočníkem MS do 20 let, vyhrál s Ruskem olympiádu, kde byl druhým nejproduktivnějším hráčem týmu. Minnesota si uvědomila, že dělala chybu, když s rodákem z Novokuzněcku nekomunikovala. Proto změnila taktiku. Nový generální manažer Paul Fenton za ním vyrazil před Karjala Cupem do Ruska.

Letět chtěl i majitel Craig Leipold, který ale má po dvou operacích kyčle zdravotní problémy, takže zůstal doma. Nechal mu aspoň na personálním oddělení sestavit vzkaz, který hokejistovi předal Fenton. „Dopis jsme napsali v azbuce, při večeři mu ho Paul dal, on si dopis četl a usmíval se,“ řekl pro The Athletic Leipold.

Co v psaní stálo? Majitel se omlouval, že nemůže přijet. Současně psal, jak se hokejový stát těší na to, až uvidí, co Kaprizov umí. Minnesota se nemůže dočkat, až to předvede v Minnesotě. Tohle byla velká změna, Fentonův předchůdce Chuck Fletcher s ruskou hvězdičkou nekomunikoval. Leipold si uvědomuje, jaká to byla chyba: „Chceme, aby Kirill cítil, že ho tady opravdu chceme. Moc se těšíme, až začne žít v St. Paul.“

Taky proto se otázky ruských novinářů točily při turnaji ve Finsku k tomu, co si Kaprizov se zástupcem Minnesoty vykládal. „Jen jsme si povídali. Copak si nemůžu s někým jen mluvit? Faktem ale je, že do roku 2020 nikam nepůjdu. Mám smlouvu a s tím se nedá nic dělat,“ odpověděl. Ale i u něj cítíte změnu, už žádné jedovaté šípy, že zámořský klub neví, kdo Rus je.

„Kiril je velmi dobrý hokejista, jeden z nejlepších hráčů v KHL. Pro mě je čest, když můžu být vedle něj,“ vypálil Michail Grigorenko, který se před minulou sezonou vrátil do Ruska po šesti letech za mořem. Hrají spolu v CSKA i ve stejném útoku v reprezentaci. V neděli se vrhnou do zápasu s českou defenzivu. Bude u toho i Fenton, který si naplánoval pobyt v Helsinkách až do konce víkendu. Chce vidět svůj poklad naživo, aby o něm mohl referovat doma v Minnesotě.

Góly

Domácí: 11:28. Řepík, 21:16. D. Kubalík, 33:40. D. Kubalík, 58:59. R. Pavlík, 59:28. D. Kubalík

Hosté: 02:45. Kaprizov, 16:10. Alexej Vasilevskij

Sestavy

Domácí: Bartošák (Hrubec) – Nakládal (C), Štencel, M. Doudera, J. Kolář (A), Zámorský, Jordán, D. Musil, J. Krejčík – Tomášek, Nestrašil, Sekáč – D. Kubalík, R. Hanzl, R. Pavlík – Řepík (A), Horák, Červený – H. Zohorna, R. Zohorna, R. Kousal.

Hosté: I. Sorokin (Konovalov (A)) – Nestěrov, Blažijevskij, Antipin, Alexej Vasilevskij, Barancev, Jelesin, Pedan, Zub – Kaprizov (A), Loktionov, Grigorenko – Kuzmenko, Byvalcev, I. Michejev – Slepyšev, Zernov, Golyšev – Tělegin, Kadějkin (C), Ketov – Šalunov.

Rozhodčí

Heikkinen, Vikman – Koskela, Niittylä

Stadion

Hartwall Aréna

Vstoupit do diskuse
0

MS hokej 2024 ONLINE - Mistrovství světa v ledním hokeji

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud