20. prosince 2020 • 16:55

Plusy a minusy nároďáku v Rusku: nováčci, buly a nevyužitý Jaškin

Autor: ok
Vstoupit do diskuse
0
  • Plusy a minusy nároďáku v Rusku: Nováčci, buly a nevyužitý JaškinPlusy a minusy nároďáku v Rusku: Nováčci, buly a nevyužitý JaškinFOTO: Koláž iSport.cz

    Poslední místo. Na závěr však jasná výhra 4:1 nad Švédy. Co ukázal tým Filipa Pešána na ruském turnaji Channel One Cup v Moskvě? Kdo nadchnul aktivitou a pohybem, proč zůstal kousek za očekáváním nejlepší střelec KHL Dmitrij Jaškin a co bylo největší bolestí ve hře reprezentace?

  • Plus – Pět premiantů

    Dominik Lakatoš se raduje ze svého gólu proti Finsku v úvodním zápase Channel One CupuFoto ČTK/AP

    Hned pět hráčů se na ruském turnaji radovalo z premiérového zásahu v národním týmu. Jmenovitě Lukáš Jašek, Dominik Lakatoš, Matěj Blümel Daniel Gazda a Pavel Pýcha. Celkem obléklo repre dres deset nováčků. „Nezklamali, někteří z nich určitě dostanou šanci i na příští akci,“ pravil kouč Filip Pešán. Zaujal zejména Jašek. Ve třech duelech bral tři body (1+2). Hýřil aktivitou, byl kreativní, několikrát soupeře donutil k faulu. Teď ho zřejmě čeká přesun z Třince do Vancouveru.

  • Plus – Pohyb

    Radost českých hokejistů z branky Lence na 1:1 proti ŠvédskuFoto Reuters

    I když to například proti Rusům v koncovce tolik nelepilo, pohyb měl český tým ve všech třech utkáních výborný. Dogmaticky dobře bruslícím Finům se Češi vyrovnali, Švédy pak agilností vyloženě předčili. Vynikali zejména Lukáš Sedlák a Radan Lenc. Právě dobrým pohybem a napadáním se pak národní tým zvládal dostat do tlaku, ze kterého pramenily gólové šance. Takovou hru trenér Pešán chce, aktivní. Tenhle tým rozhodně nebyl líný na krok.

  • Plus – Výhra na závěr

    V prvním zápase oslavil Matěj Blümel i premiérový gól v reprezentaciFoto Reuters

    Jasně, už o moc nešlo. Český tým už před duelem se Švédy věděl, že v Channel One Cupu stejně skončí poslední. O umístění se ale v přípravném turnaji až tolik nehraje. Hráči, kteří dostali šanci obléct národní tým, chtěli ukázat, že na to mají. Místo si zaslouží a pozvánku by rádi dostali i příště. Povedlo se to. Konec dobrý všechno dobré? Ne tak docela. Proti Tre Kronor to byl možná nejslabší výkon na turnaji, přesto přinesl první výhru.

  • Minus – Vhazování

    Adam Zbořil během zápasu národního týmu proti ŠvédůmFoto Reuters

    Nejdiskutovanější prvek hry českého týmu? Buly. Kdo by to byl před turnajem řekl, že právě kolem této disciplíny se bude točit tolik rozhovorů. Trenéru Filipu Pešánovi se z nominace omluvilo několik centrů. Proč nesehnal adekvátní náhradu, když doma zůstali borci jako Roman Horák, Tomáš Filippi nebo Petr Vrána, je otázkou. Pak žehral na absenci středních útočníků a přetlak křídel. „Nahánět puky nás stálo spoustu sil,“ přiznali sami hráči.

  • Minus – Obrana

    Fin Tony Sund před českou brankou, kterou hájil Dominik Furch, před ním zasahuje Jan KošťálekFoto Reuters

    Trenér Pešán se ušklíbnul nad tím, proč by měl na prosincový turnaj brát prověřené beky typu Ladislava Šmída nebo Romana Poláka. No, třeba proto, že by týmu dodali zkušenost. Mladým by dodali klid, mohli by vedle nich i během krátké chvíle vyrůst. V nominaci byli hned čtyři obránci absolutními nováčky. Vyloženě nezklamal nikdo, ale například od Dominika Mašína se jistě čekalo víc. V defenzivě se často otevíraly díry, tropily se chyby, fauly z nerozvážnosti.

  • Minus – Nevyužitý Jaškin

    Dmitrij Jaškin se prodírá do šance v utkání s FinskemFoto ČTK/AP/Pavel Golovkin

    Jeden gól ve třech utkáních? Upřímně, všichni od nejlepšího střelce KHL Dmitrije Jaškina čekali o kapánek víc. Makal, srážel se, bojoval. Nebyl to ale on. Často to zkoušel brát na sebe, chodit jeden na jednoho. To ale není jeho styl. „V Rusku tvoří hru někdo jiný, hraje se víc na něj. Tady měl samozřejmě taky kvalitní spoluhráče, ale v tak krátkém turnaji není možné přizpůsobit hru jednomu hráči,“ říkal Pešán. Viditelně mu scházel parťák z Dynama Moskva Vadim Šipačov.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud