Ondřej Kuchař
5. února 2021 • 10:15

Pešán o rezignaci neuvažuje: Hokej za mnou stojí, kritika byla v novinách

Vstoupit do diskuse
8
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Svými výroky rozfoukal v hokejovém prostředí hlasitý uragán. Proti Filipu Pešánovi se v posledních týdnech vznesla vlna kritiky. Mnozí se ptali: Tenhle člověk má spojit Český hokej? Funkci šéftrenéra ale složit nehodlá. „K rezignaci nemám důvod. Já jsem naopak dostal spoustu pozitivních ohlasů,“ říkal na nominační tiskové konferenci pro reprezentační turnaj ve Švédsku.



Když před dvaceti lety restartovali svůj hokej Švédové, vybrali si do čela muže, který národ spojil. Lídrem transformace se stal jistý Tommy Boustedt. Přišel na svaz v podobné pozici jako Filip Pešán v české kotlině.

Trénoval Frölundu, elitní tým země. Bylo mu čerstvě po čtyřicítce, stál na vrcholu. Ač se mu zprvu nechtělo, pozici opustil. Nestal se však koučem reprezentace, nýbrž ředitelem rozvoje mládeže. Nastavil pravidla, všichni se jich drželi. Vzdal se osobních ambicí, zahodil trenérskou kariéru. Začal budovat společný projekt celého severského království.

V Česku se stal Pešán svazovým šéftrenérem. Kromě toho je ale i hlavním koučem národního týmu či předsedou komise mládeže.

Před měsícem způsobilo poprask jeho vyjádření po šampionátu juniorů. Hlavní vinu za neúspěšné šedé roky podle něj nesou kluby. Dost se také napsalo a namluvilo o kritice Michala Teplého. Namísto slepování se hnutí ještě více roztříštilo.

„Za sebe říkám, že nevěřím tomu, že by Filip Pešán byl schopen s českým hokejem cokoliv udělat. To jeho prohlášení bylo, slušně řečeno, strašně nešťastné. Zároveň si nemyslím, že šlo o takový prohřešek, že by kvůli němu měl rezignovat. Každopádně, situace dobrá není. A Filip určitě není člověk, který by měl hokejové hnutí spojit. To si myslím upřímně,“ řekl nedávno v obsáhlém rozhovoru pro Sport Libor Zábranský, boss Komety a viceprezident Českého hokeje.

Pešán chce řídit celý hokejový svět, štve Antoše. Dobře, že se do toho hodil granát, namítá Říha
Video se připravuje ...

Nejde jen o zlobu klubů. Sami vysoce postavení členové svazu, tedy nejvyššího řídícího orgánu hokeje v zemi, se vůči Pešánovi vymezují. Oficiální reakce či stanovisko Českého hokeje k turbulentním lednovým událostem? Zatím prakticky žádné. Prezident Tomáš Král možnost vyjádřit se odmítl. Na žádost Sportu o rozhovor odpověděl strohým: Ne.

Na středeční tiskové konferenci pak Sport vznesl na Pešána dotaz, zda neuvažuje o složení funkce šéftrenéra a věnování se pouze dospělému národnímu týmu.

„Negativní ohlasy a negativní zprávy jsem četl hlavně od lidí, kteří se vyjadřovali do novin. A to ještě ne od všech. Osobně jsem ale pociťoval velkou podporu od kolegů z hokejového hnutí. Cítil jsem, že za mnou opravdu stojí. Říkali mi, že se už konečně muselo něco říct. V jádrech těch článků se mnou kritici souhlasili, všichni mluví o tom samém co já, že se musí víc trénovat. Nic víc. Nemám vůbec žádný důvod rezignovat na post šéftrenéra,“ reagoval.

Pešánovo vyjádření doplnil tiskový mluvčí Českého hokeje Zdeněk Zikmund: „Musím potvrdit, že zatímco v médiích převládaly názory negativní, což je logické, k nám na svaz došla řada názorů, které Filipa Pešána a především diskuzi, která se okolo toho rozeběhla, podporují.“

Výsledky v minulosti ukázaly, že je Pešán top trenérem. Velmi kvalitním hokejem se prezentoval i národní tým na prvních sezonních akcích pod jeho velením. Zůstává však otázkou, zda je vhodnou volbou pro místo šéftrenéra a tmelu rozbitého prostředí.

Jakub Koreis o dvacítce i Pešánovi: Střelil se do nohy
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
8

MS hokej 2024 ONLINE - Mistrovství světa v ledním hokeji

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud