Premium
21. prosince 2021 • 05:00

Posun u reprezentace: Pešánovo odvolání ve hře. Kdo je teď na tahu?

Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Byl únor roku 1997, krátce po Švédských hrách ve Stockholmu. Kouč Luděk Bukač, jenž necelý rok před tím dovedl národní tým ke zlatým medailím na MS ve Vídni, rezignoval. To se od té doby nepřihodilo, tedy vyjma odchodu Ivana Hlinky do Pittsburghu tři roky poté. Nyní může nastat další otřes, s tím rozdílem, že Filip Pešán o demisi neuvažuje. Uvažuje se ale, že bude odvolán. Informace deníku Sport jsou toho rázu, že pozice státního kouče je silně rozviklaná.



Hráči odjíždějí z reprezentační akce s hlavou dole, rozčarovaní. Jak jen je tohle možné? Tenhle obrázek se opakuje potřetí v řadě. Nejdřív mistrovství světa v Rize, kde mělo Česko na jména jeden z nejsilnějších výběrů. Pak klasické turnaje Euro Hockey Tour, v listopadu ve Finsku, teď v Rusku. Zklamání, porážky. Tázavé pohledy: vážně jsme tak slabí? Co s tím?

Filip Pešán nakráčel k národnímu týmu po Miloši Říhovi téměř jako spasitel. První muž reprezentace, šéftrenér svazu a k tomu aura, jak taktický mág z Liberce najde odpovědi na všechny otázky, proč český hokej stabilně odjíždí z velkých akcí bez medailí.

Tak nenašel. Nekouzlí, neposouvá národní tým nikam dál. Naopak se situace teď jeví jako horší než dřív. Už od mistrovství světa se mu stává poměrně často, že nedovede trefit sestavu, najít chemii, kdy spolu jsou jednotlivé dvojice a trojice lepší, než byste třeba i čekali. Na posledním turnaji jste neviděli, že by český tým reagoval a šil taktické šachy na Finy, Rusy a Švédy.

Sekáč promluvil o MS i Pešánovi: Nechtěl jsem dělat brajgl. Zůstal jsem
Video se připravuje ...

Aby se Pešánovi nekřivdilo, v listopadu nevypadal herní projev špatně. Národní tým byl aktivní, měl tlak, snažil se o něj. Byť všechno prohrál kvůli střelecké impotenci, hra nevypadala zle jako na posledním MS v Lotyšsku. To přišlo až teď v Rusku. Z Pešánovy aktivity se stala spíš pasivita, opatrnost, vyčkávání. Samotný šéf je podrážděný. Přitom v minulé sezoně kolem týmu vládlo dobré klima. Než přišlo mistrovství světa...

Když se bavíte s hráči, kteří jezdí pravidelně na sezonní akce, po vypnutí diktafonu často zaslechnete formulace: „Je to fakt na prd. V trenérovi to není,

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
3

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud