Slavomír Lener
Premium
7. června 2022 • 17:10

Šimkův život na hraně: Přemýšlel jsem už i o návratu, mám mentální koučku

Vstoupit do diskuse
1
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Před rokem se konala v USA konference na téma: Který sport je nejnáročnější? Panel odborníků (sportovní vědci z olympijského výboru Spojených států, akademici, kteří studují nauku o svalech a pohybu, hvězdní sportovci a jiní experti) měřil vytrvalost, sílu, rychlost, hbitost, flexibilitu, nervový systém, odolnost, koordinaci ruka-oko, analytické schopnosti, úspěchy a neúspěchy. Pro magazín Coach se k této problematice vyjádřil v rozhovoru i Radim Šimek, reprezentační obránce ze San Jose Sharks.



Kdo jsou nejtvrdší profesionální sportovci na světě? Studie ESPN „Sports Skills Difficulty“ řadí lední hokej mezi 60 měřenými sporty na druhé místo za boxem. Americký fotbal je třetí, basketbal čtvrtý a fotbal desátý.

Hokejisté jsou jiná rasa sportovců. Dokážou vytěsňovat bolest, hrát se zraněním, třeba zlomeninou, zejména v play off. Víc než 100 zápasů v sezoně, hra plná osobních soubojů, hitů, blokovaných střel, zranění pukem, holí. Zlomené nosy, čelisti, žebra, vyhozená ramena, přetržené vazy, otřesy mozku, výrony kotníků, monokly, modřiny, vyražené zuby, stehy. Operace a reoperace.

Mnohými, navrch s tvrdými psychickými zkouškami si prošel Radim Šimek, obránce San Jose Sharks v NHL. Neskutečně pracovitý, férový, odhodlaný a houževnatý hráč. Musel toho spoustu skousnout a vydržet. Žít na hraně prvního mužstva a farmy. Být neustále in & out.

Cestování mezi týmem a farmou už zažil mezi Libercem a Benátkami a v posledních sezonách mezi San Jose Sharks a San Jose Barracuda. Důvody? Buď zdravotní, anebo boj o pozici v prvním týmu. V NHL o to víc umocněné obrovskou konkurencí a přístupem trenéra, který rád často testuje hráčovu psychickou odolnost. Psychická náročnost se jednoznačně násobí ve výše zmíněné studii.

Radime, jak hodnotíš svůj dosavadní hokejový život?
„Není jen jednoduchý. Půl roku se daří, hrajete v první pětce NHL s hvězdným Patem Burnsem, pak naopak půl roku bojujete o místo v sestavě. Je to těžké psychicky

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
1

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud