29. června 2023 • 15:00

Rozhodnuto. Jalonen i s kolegy končí. Koučem Rulík, vrací se Nedvěd

Autor: iSport.cz, inf, kal
Vstoupit do diskuse
16
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Až nepříjemně protahující se sága je u konce. Výkonný výbor českého hokeje v čele s prezidentem svazu Aloisem Hadamczikem po třetí schůzi rozhodl, že Kari Jalonen byl odvolán společně s celým realizačním týmem na střídačce hokejové reprezentace. Jak již dříve avizoval deník Sport, nástupcem finského kouče se stává současný trenér dvacítky Radim Rulík, který sebou bere i své kolegy. V národním týmu dochází k ještě jedné velké změně, na pozici generálního manažera se vrací bývalý reprezentant Petr Nedvěd, jemuž bude dělat asistenta Martin Havlát.



Už žádné zbytečné prodlužování. Na čtvrteční tiskové konferenci svazu českého hokeje Alois Hadamczik oznámil, že výkonný výbor odvolal trenéra Kariho Jalonena i jeho asistenty Libora Zábranského s Martinem Eratem či trenérem gólmanů Zdeňkem Orctem. Rozhodl v poměru hlasů 9:2.

Na vině byly neuspokojivé představení na mistrovství světa v Rize a Tampere a následně i neuspokojivá trenérova zpráva o představách k domácímu šampionátu v Praze a Ostravě. „Vím, že vše možná trvalo dlouho. Výkonný výbor se ale choval zodpovědně,“ uvedl Hadamczik.

Vedení rovněž potvrdilo zvolení nového realizačního týmu, který povede trenér Radim Rulík. Asistenty dosavadního kouče reprezentační dvacítky budou Jiří Kalous a Marek Židlický. Role trenéra brankářů se zhostí Ondřej Pavelec. Smlouvu mají na dva roky s možností roční opce. 

„Písemná zpráva od Kariho Jalonena nikoho neuspokojila. Každý čekal něco jiného. Nový realizační tým také přednesl svoji zprávu a celý výkonný výbor ji přijal s nadšením. Bylo jasně dáno, jak chtějí budovat nejprve evropské mužstvo. Ve zprávě je přiřazená role pro každého trenéra. Celá sezona bude soustředěna na přípravu na domácí mistrovství světa,“ řekl prezident českého hokeje.

Anketa

Je Radim Rulík správnou volbou na post reprezentačního trenéra?

ANO
NE

Rulíka jako nového trenéra národního týmu uvedl znovuzvolený generální manažer Petr Nedvěd. „Radim je zkušený a uznávaný trenér, který přinese do týmu rozsáhlé zkušenosti. Věříme, že s ním dosáhneme úspěchů na domácím mistrovství světa,“ je přesvědčený bývalý vynikající útočník. Martin Havlát u reprezentace nekončí, bude Nedvědovým asistentem.

Jalonenův nástupce prozradil, že je rád, že bude moct opět spolupracovat s kolegy, se kterými dovedl české juniory k senzačnímu stříbru na mistrovství světa. Stěžejní záležitostí bude podle Rulíka skauting hráčů. Nastínil rovněž plán do sezony, kterou Češi zakončí domácím šampionátem.

„Budeme se snažit domluvit s generálním manažerem na skautingu hráčů po celou sezonu v zámoří i v Evropě. Na Euro Hockey Tour se pokusíme vytvořit kostru týmu, kterou bychom nechtěli příliš měnit. Budeme chtít také poznat další adepty na finální nominaci pro domácí mistrovství světa. Kostru si chceme víceméně ponechat po čtyři turnaje v sezoně,“ prozradil Rulík.

Osmapadesátiletý kouč čeká od reprezentantů, ale i od sebe a svých kolegů sebevědomí. „Jinak bychom tu nabídku nepřijali. Určitě budeme chtít předvádět hokej, který zvedne diváky ze židle. Chceme hrát agresivní hokej, určovat tempo hry a ohromně tlačit do branky. Věříme, že když půjdeme naši cestou, dosáhneme úspěchu.“ 

Rulíkovým nástupcem u dvacítky se podle dřívějších informací iSport.cz stal Patrik Augusta. „Této nabídky si ohromně vážím,“ byl vděčný třiapadesátiletý rodák z Jihlavy. Někdejšímu libereckému kouči budou k ruce Robert Reichel, Pavel Trnka a jako trenér brankářů Martin Láska.  

Šéf českého hokeje poděkoval končícímu realizačnímu týmu za dvouletou práci, během které pomohl Česku k zisku bronzových medailí. Jalonena by o odvolání měl informovat generální sekretář svazu Jan Černý.

K Jalonenově konci u národního týmu se vyjádřil i jeden z členů výkonného výboru Jiří Šlégr. Bývalý skvělý obránce přiznal, že nikdy nesouhlasil s angažováním zahraničního trenéra. Byl sice vděčný za ukončení medailového půstu, z herního projevu pod vedením finského experta ale rozhodně nebyl nadšený. „Nebyl to český hokej. Letos jsme se dostali tak daleko, že jsme skončili osmí, což je nejhorší výsledek všech dob,“ připomněl olympijský vítěz z Nagana.

 

Vstoupit do diskuse
16

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud