Pavel Ryšavý
6. listopadu 2023 • 21:20

V tempu a mluvit! Rulík už rozdává noty. Reprezentaci začíná nová éra

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vybalit tašky, seznámit se a do akce, je tady práce. Radim Rulík vedl poprvé reprezentační trénink jako hlavní kouč a začal do hráčů hustit svoji představu hokeje. Ve středu vyrazí národní tým do Švédska, kde rozjede Karjala Cup, o víkendu ho dokončí ve Finsku. Centry si hned bral do parády Tomáš Plekanec a řešil s nimi vhazování. „Jaké know-how? Vždyť já žádné neměl,“ usmíval se.



Borci v reprezentačních dresech stáli v hloučku. Za zády měli čtyři balónky, které se naplácly na strop staré holešovické haly. Čtyři modrá písmena CVUT zůstala v aréně jako pozůstatek po univerzitním hokeji, po velké party. Další mejdan? Kdepak. Začala nová éra českého hokeje, kterou má pod palcem kouč Radim Rulík.

Hráčům právě děkoval za tréninkovou jednotku, kdy končila hromadná práce. „V defenzivě je potřeba víc mluvit,“ hlásil sám dost důrazně.

Měl pocit, že při obranné práci toho moc neslyšel. „Klíč, aby fungovala spolupráce, je komunikace,“ vysvětloval pak svůj postřeh. „Někteří kluci na to jsou zvyklí, jiní méně. Směrem k turnaji bychom se měli zlepšovat, protože mluvení je hlavně v defenzivě důležité. Je škoda, když si špatně rozeberete hráče, protože nekomunikujete,“ doplnil.

Nové dresy a posila do realizačního týmu reprezentace
Video se připravuje ...

Už dřív se omluvili kvůli zranění Martin Frk a Michal Kovařčík, jinak měl k dispozici kompletní sestavu, kterou si objednal. Škrty na poslední chvíli? Nula. „Taky jsem se klepal, jestli něco nepřijde.“

Naplno šlapal i jeho realizační tým včetně nováčka Tomáše Plekance. Právě po Rulíkově závěrečném proslovu si vzal centry a piloval s nimi buly. „Vždyť žádný nemám, nic tam nebylo,“ usmál se u dotazu, že když skončil, konečně by naplno mohl vybalit svoje know-how.

Pohled na úspěšná vhazování ale dal: „Podle mě jsou klíčové zkušenosti, pořádně si vyzkoušet všechno a je dobré znát centry, kteří jdou proti vám. Není ideální, když hrajete patnáct buly v zápase a dál nic, netrénujete je.“

Petr Kodýtek, který přijel jako nejlepší střelec finské ligy, si Plekancovy postřehy užíval: „Bavili jsme se o typech vhazování, které hrál. Konkrétně můžu říct, že mi ukázal dva způsoby, které nasazoval proti mně. Vysvětlil mi, proč je použil.“ Pan profesor z Kladna s pečlivě střiženým účesem už zkrátka dával první kondice.

Trenéři potřebují do hráčů nahustit před Karjala Cupem i základní penzum teorie. Zapomeňte na to, že se hodí puk, zatleská a padne pokyn, ať všechno dobře dopadne. Začne nalejvárna. „Přijde, ale postupná, ať nikoho nezahltíme,“ pokýval hlavou Rulík.

„Před tréninkem máme dost prostoru, tak si všechno ráno vysvětlíme. Z playbooku vyjmeme detaily, které budou v tréninku, a postupně se prostřídají všechny důležité herní věci. Ukážeme hráčům využití ve hře a na co se zaměřujeme,“ přidal kouč. Má plán, že do čtvrtka, než se tým představí poprvé ve Växjö, základní taktické věci profrčí. Při tréninku Rulík všechno celkem hlasitě řídil, dbal na správné postavení všech hráčů. Zásadní termíny? Nasazení, rychlost, pohyb. Začala cesta, která má gradovat v Praze.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud