26. února 2024 • 15:55

Ludvig si za českou reprezentaci nezahraje, výjimky se neudělují

Autor: mir
Vstoupit do diskuse
17
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Naděje trvala jen chvíli, John Ludvig se do služeb české hokejové reprezentace nevydá. Přísné regule IIHF jsou proti. A nic na tom nemění ani fakt, že obránce Pittsburghu je rodákem z Liberce a vlastní český rodný list. Teoreticky by mohl volit prezidenta České republiky, nesmí však hrát za národní tým rodné země.



Zatímco v řadě jiných sportů stačí mít vzdálenější předky ze státu, který chcete nově reprezentovat, pravidla Mezinárodní hokejové federace jsou tvrdší. Primárně slouží k tomu, aby si reprezentační týmy nepořizovaly cizince bez jakéhokoli vztahu k danému státu, jehož dres mají nově oblékat. Což dává logiku, v mezinárodních soutěžích by to lidově řečeno udělalo binec. Z druhé strany na to doplácí právě John Ludvig, 23letý hráč Penguins.

Syn někdejšího emigranta a útočníka New Jersey či Buffala by podle dostupných informací uvažoval o reprezentaci České republiky, dokonce i generální manažer týmu Petr Nedvěd pro iSport.cz pronesl, že jeho jméno nadhodí v debatě s trenéry reprezentace. S tím, že se uvidí.

Pro Ludvigovo angažování do českého úboru se rozhořel i Ladislav Šmíd v komentáři pro iSport.cz. „Pojďme si nalít čistého vína, zase tolik obránců v NHL nemáme. A NHL je pořád na jiné úrovni než všechny evropské ligy. Za sebe říkám, proč ne? Ten kluk si šanci zaslouží, šel bych do toho. Johnny je plejer, jakého český hokej nemá. Je razantní, tvrdý, hokej proti němu bolí. Chodí do soubojů, sežere vám puk, zblokuje střely, před bránou je neústupný, výborný do oslabení. Prostě klasická kanadská nátura, kterou my Češi dost často postrádáme,“ píše Šmíd.

Ale nejde to. V kostce řečeno: Ludvig by musel minimálně dvě sezony odkroutit na českém území, navíc tu mít i trvalé bydliště. Výjimka je teoreticky možná, neboť i IIHF každou případnou žádost prošetří, ale podle zpráv z ČSLH je její udělení prakticky vyloučené. „John Ludvig aktuálně nemůže reprezentovat ČR. Musí splnit podmínku IIHF hrát 2 roky v české soutěži. Občanství není dostačující podmínka. Jediný, kdo to může změnit, je sám hráč, přestupem do Česka,“ vyťukal na síť X Alois Hadamczik, prezident Českého hokeje.

Co říkají regule IIHF

Hráč musí spadat pod jurisdikci členské asociace IIHF, být občanem dané země.

Pokud hráč změnil své občanství nebo získal jiné a chce se poprvé zúčastnit soutěží IIHF za svou novou zemi, musí:

  • Doložit, že se po svých desátých narozeninách účastnil minimálně dvou po sobě jdoucích sezon a 16 po sobě jdoucích měsíců (480 dní) národních soutěží své nové země, během této doby nepřestoupil do jiné země ani nehrál hokej v žádné jiné zemi.

  • Vlastnit mezinárodní transferovou kartu (ITC), dokládající přestup do národní asociace jeho nové země a která byla schválena a datována nejméně 16 měsíců (480 dní) před začátkem soutěže IIHF, které se chce zúčastnit.

  • Mít trvalé bydliště v dané zemi.

Všichni hráči, kteří se chtějí zúčastnit akcí IIHF, budou muset splnit pravidla způsobilosti IIHF.

Hráči, kteří mají či kdy měli pouze jedno občanství, jsou automaticky způsobilí hrát za zemi, jejíž občanství mají.

Hráči, kteří mají v současné době více občanství či někdy měli jiné občanství, než státu, který chtějí reprezentovat, musí splnit požadavky IIHF Eligibility stanovené v ustanovení IIHF 4, aby se mohli zúčastnit soutěží IIHF.

Hráči, kteří chtějí soutěžit v soutěži IIHF, ale jejichž způsobilost podle pravidel způsobilosti IIHF není jasná, mohou požádat o rozhodnutí o způsobilosti IIHF předložením žádosti o způsobilost u IIHF.

Vstoupit do diskuse
17

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud