Zdeněk Janda
29. května 2009 • 09:06

Galeje pod Jelínkem: Plzeň se chystá na ligu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

FOTOGALERIE - Když se klubko cyklistů blížilo k obávanému krpálu, ozvalo se: „Prosím vás, hoďte tam hřebíky!“ Pán s lopatou, stojící na zahradě před domem, jen zamával. Na silnici nic nehodil, takže sprinty do prudkého kopce mohly začít.



Deník Sport byl včera u toho, když plzeňští hokejisté v čele s kapitánem Martinem Strakou na Zadově mučili svá těla v rámci drsné přípravy.

Když kouč Marian Jelínek uslyšel zbožný pokřik o hřebících, rozesmál se. „Jo, to bylo fakt vtipný.“ Ale vyhlášeného specialistu na kondiční přípravu tohle
nemohlo obměkčit. Letní dril je nutný.

Pokud byste na vlastní oči viděli, co hokejisty čekalo, nedivili byste se tomu lamentování. Takové stoupání snad neznají ani na Tour de France...

„Tak hoši, jdeme na to,“ zavelel trenér Jelínek a hráči začali ze všech sil šlapat do pedálů. Do kopce museli sprintovat! Krpál měřil okolo dvou set metrů, hráči museli celou dobu sedět, měli přesně dané převody.
„Tak tohle je fakt bonbonek,“ ulevil si útočník Michal Dvořák.

Tréninkový program Plzně

DOPOLEDNÍ BLOK

* rozcvička (rozběhání a protažení)

* cvičení se švihadly a medicinbaly

* výběhy do kopce (i pozadu),
skákání žabáků, „trakaře“

* 16 výjezdů na kole do kopce (neustále v sedle a na určený převod)

* posilovna

ODPOLEDNÍ BLOK

* tělocvična (včetně her)

* osmikilometrová etapa na kolech (do prudkého kopce)

* posilovna



„Nic horšího jsem nezažil. Hrůza!“ prohodil kanonýr Tomáš Vlasák, když se na vrcholu otáčel a začal sjíždět dolů. Z čela mu řičel pot, byl celý rudý. A to i přesto, že bylo jenom devět stupňů.

Vyšlapat to nahoru naplno jednou? Dvakrát? To by ještě šlo. Jenže plzeňští borci museli tuhle asfaltovou horu zdolat hned šestnáctkrát! Čtyřikrát nahoru, dolů. Pak krátká pauza na vydýchání. A znovu. Pak znovu. A zase. Těch nadávek. Těch zlostných odplivnutí. Těch zoufalých výrazů...

Hokejisté makali na úzké silnici hned vedle rodinných domků. Na vrcholu dojížděli na hlavní silnici, maséři a kustodi tedy raději máváním brzdili přijíždějící auta. Hráčům trvalo přibližně 50 sekund, než se vydrápali na vrchol.

Všichni dřeli naplno, kouč Jelínek je povzbuzoval. A zjišťoval, jakou mají tepovou frekvenci. „Cože? Jenom 163? Neuvěřitelné,“ reagoval, když mu osmatřicetiletý veterán Jaroslav Modrý sdělil svoje údaje.

Právě zkušený bek zvládal sprinty s přehledem. „Je v úžasné kondici,“ říká Jelínek. Modrý se předtím připravoval individuálně, k týmu se připojil právě až během týdenního soustředění na Zadově.

„V mládí jsme dělali všechny sporty, takže ani kolo mně nevadí,“ vykládal, když po ďábelských výjezdech v sedle absolvoval i dřinu v posilovně.

To bylo půl dvanácté, hráči měli za sebou dopolední dávku. Šli se převléct na pokoj a vyrazili na oběd. „Sotva tahám nohy,“ prohodil Martin Straka, týmový lídr a zároveň generální manažer. Jenže v rámci tréninkových galejí žádné úlevy nemá.

Odpoledne hokejisté vyrazili do tělocvičny, pak si pro ně Jelínek nachystal cyklistickou etapu. Osm kilometrů do kopce.

Jinak ale trenér, jenž v minulých třech letech působil ve Spartě, na Zadově chystá pestrý program. Nejen výjezdy na kolech, výběhy, ale i důvtipné hry, třeba s medicinbalem. „Zahraj si na pitbulla, vezmi mu to!“ křičí Jelínek, když se hokejisté vzájemně obírají o míč.

Nebo si hráči vystačí i sami, to když se čapnou za nohy a dělají „trakaře“. I když je to nevídaná dřina, hráči si přípravu pochvalují. Rukopis zkušeného odborníka a motivátora je znát.

„Je to i zábava, Marian to má výborně připravené,“ říká Modrý. „Snažím se, aby to nebylo jednotvárné,“ vysvětluje kouč.

I když Plzeň svírá finanční nejistota, potenciální sponzoři si mohou být jisti, že hokejisté na sezonu dřou ze všech sil. Stačí se vyrazit podívat na Zadov...


Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud