21. dubna 2011 • 11:46

Chomutov blízko extralize, nahradí Kladno?

Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Žijete-li v Kladně, fandíte tamnímu klubu a navrch jste ve fotbale slávista, pak vám musí být do breku. Sešívaní jsou zralí na zánik a kladenskému hokeji hrozí ztráta členství v extralize. Po kořisti touží boháči z Chomutova. Informace deníku Sport nasvědčují tomu, že si prvoligový klub nejvyšší soutěž nakonec pořídí. V zákulisí se hovoří o astronomickém odstupném 50 až 80 milionů korun.



Stačí souhlas Jaromíra Jágra staršího a do jeho klubu přitečou desítky milionů za převedení extraligové licence. Vlastník kladenského klubu ztrácí poslední zbytky energie věnované záchraně oddílu – rodinné miliony napumpované do klubu kritickou situaci pouze zmírňují, oddalují krach.
Ovšem neléčí ji.

Tohle budoucnost nemá, vidí sám otec hokejové superstar.
Nastal čas na finální verdikt. „Rozhodnu se do půlky května,“ reagoval včera Jágr starší na otázku Sportu, zda Chomutovu přenechá účastnické místo v elitní tuzemské lize.

Movitý Chomutov je klub, snažící se zatím neúspěšně vyškrábat z první ligy, jeho pokladna má pověst nevyčerpatelné kasy. „Extraligu chceme, peníze pro nás nejsou problém,“ prohlásil nedávno Jaroslav Veverka starší, klubový šéf. Co říká na aktuální situaci? „Zrovna tu vyřizuji nějaké velké kontrakty, zavolejte prosím synovi,“ vzkázal včera.

Jaroslav Veverka mladší, generální manažer klubu, už v minulých dnech připustil kontakty s kladenským vedením. „Ale o tom, že bychom od nich odkoupili licenci, jsme se nebavili, mám jen informace z novin,“ tvrdil včera poněkud nepřesvědčivě.


Chomutov ale extraligu chce, to není tajemstvím. Už v minulosti se údajně přiblížil jejímu odkupu od Mladé Boleslavi, před dvěma lety zase jednal se Znojmem, které nakonec licenci prodalo Kometě. Byl ve hře, kdyby kvůli finančním potížím skončil hokej v Karlových Varech.

Teď se přidává do diskuze i Ústí nad Labem, jež neuspělo v poslední baráži, a prosazuje myšlenku rozšíření extraligy o kluby, které splní ekonomické aspekty účasti v ní.

Ale nejschůdnější možností je stále kladenský výprodej.

Ústí začalo finálovou sérii první ligy s Chomutovem výhrou 2:1
Ústí začalo finálovou sérii první ligy s Chomutovem výhrou 2:1


„Samozřejmě jsme se na téma získání nejvyšší soutěže v klubu bavili, ale řekněme, že po zkušenostech, které máme z minulých let, jsme zdrženliví. Až budeme mít na stole nějakou reálnou nabídku s jasnými podmínkami, tak vstoupíme do jednání,“ reagoval Veverka mladší.

Jenže právě o tom si vrabci štěbetají na střechách hokejových stadionů. Že transakci Kladno – Chomutov schází už jen stvrzení podpisem. „To je fáma a spekulace,“ řekl Veverka. A rozesmála ho informace o údajné ceně 80 milionů korun, o níž shodně hovoří různé zdroje.

„To mě opravdu pobavilo, s tím musel přijít nějaký – s odpuštěním – blázen,“ zajíkal se Veverka smíchy. „Myslím, že tahle částka je tak ohromná, že se nad ní každý rozumně uvažující člověk musí pousmát.

Extraligové licence se v minulosti už prodávaly za částky, které se zřejmě pohybují v jejich tržní hodnotě.“ To znamená kolem 25 milionů korun. Takový obnos by pro Chomutov jistě nebyl problém.

„Na to neumím odpovědět, bylo by to předmětem jednání představenstva a majitelů klubu. Záleží taky na tom, jestli se licence prodává s hráči, nebo bez nich, zda ti hráči případně mají smlouvu a tak dále,“ vypočítával Veverka.

I na to téma už údajně mělo kladenské vedení s hráči mluvit, hned po sezoně mělo těm, kteří jsou stále pod smlouvou, nabízet další varianty.
Bude jednou z nich přesun do Chomutova? „Byl bych rád, aby se tu hrála extraliga. Zasloužilo by si to město, fanoušci i sponzoři,“ řekl Veverka. Bude to už letos na podzim? „Neznám žádnou konkrétní nabídku, nemám být proč optimista,“ uzavřel.

Ale stejně, fungl nová hala, renomovaný kouč Václav Sýkora. To doslova volá po extralize… „Kladno se zachrání jedině v případě, že mladý Jágr dá ze svého kolem dvaceti milionů. A to se zřejmě nestane. Jeho otec je ze všeho přepadlý, naštvaný, rozhádaný s lidmi na kladenské radnici. Jarda s ním bude držet basu,“ uvedl zdroj Sportu.

O CO JDE
Hokejové Kladno má finanční problémy, opustil ji hlavní partner Vagnerplast, radnice zkrátila roční příspěvek z 30 na 22 milionů korun (7 milionů na mládež, 15 milionů na provoz vlastního stadionu) Majitel klubu Jaromír Jágr starší nevylučuje prodej extraligové licence, po které lační bohatý prvoligový Chomutov Spekuluje se o 50 až 80 milionech korun za odkup práv na nejvyšší soutěž. Tahle suma by pomohla pokrýt částku, kterou za poslední roky do klubu napumpovali oba Jágrové.

KDY SE PRODÁVALA EXTRALIGA
1997 Z Olomouce do Karlových Varů asi za 20 milionů korun, navíc několik hráčů

2009 Ze Znojma do Brna za 25 milionů korun

MOŽNÉ SCÉNÁŘE PODLE SPORTU
39 % Kladno si ponechá licenci
60 % Kladno prodá licenci Chomutovu
1 % Rozšíří se extraliga



Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
2
Finále
Články odjinud


Články odjinud