Ondřej Kuchař
11. dubna 2019 • 11:11

Zrada, plivli nám do tváře! Boj vedení Plzně s fanoušky se vyhrocuje

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
VŠECHNA VIDEA ZDE

Napětí eskaluje. Plzeň řeší uprostřed semifinále Generali play off konflikt s vlastními fanoušky. Předmětem sporu jsou opakující se urážky, vulgarity a reakce na ně. 
Ve středu vydaly oba tábory prohlášení. Vyplývá z nich totéž: Neuhneme! „Soustavně ničí atmosféru, teď nám plivli do tváře,“ pálí ostře fandové na vlastní klub.



Góly

Domácí: 12:27. Marcinko, 57:07. M. Kovařčík, 59:40. M. Doudera

Hosté: 11:17. Stach, 31:16. Pulpán

Sestavy

Domácí: Hrubec (Kantor) – Dravecký, Gernát, Galvinš, D. Musil, Husák, M. Doudera, M. Adámek – Chmielewski, P. Vrána, Martin Růžička (A) – Werek, Marcinko (A), Hrňa – Adamský (C), Polanský, Svačina – Cienciala, M. Kovařčík, O. Kovařčík.

Hosté: Frodl (Miltchakov) – Allen, Čerešňák, Moravčík, Vráblík, Pulpán, Jones, L. Kaňák – Pour, Jan Kovář (A), Gulaš (C) – V. Němec, Kracík, D. Kindl – Stach, Kratěna, Indrák (A) – Straka, Nedorost, Eberle.

Rozhodčí

Pešina, Pražák – Hynek, Zíka

Stadion

WERK ARENA, Třinec (kapacita: 5 400)

Návštěva

5 400 (vyprodáno) diváků

„Již druhou sezonu jsme svědky snahy o změnu tradiční atmosféry na plzeňském zimáku. Tato snaha probíhala v menší míře již dříve, ale momentálně se bohužel stupňuje. Iniciativa vychází ze svazu, ale ve velké míře bohužel i přímo z našeho milovaného klubu,“ těmito slovy začíná prohlášení fanoušků Plzně k incidentu, který se stal v pondělí v průběhu čtvrtého semifinálového utkání s Třincem.

Domácí kotel si opět neodpustil skandování hrubých urážek vůči soupeři i rozhodčím. Klub, jenž je již v podmínce, se proto rozhodl zakročit. Posledním krokem bylo zapnutí extrémně hlasité hudby, která přehlušila nadávky. Fans na to reagovali odchodem z tribuny.

„Nechápu, čeho svým chováním chtěli dosáhnout. Oni jsou jiní... Snažili jsme se jim maximálně vyjít vstříc, odezva od nich ale není žádná. V pondělí to v tak důležitém zápase vygradovalo tím, že se na kluky vyprdli,“ řekl plzeňský sportovní manažer Tomáš Vlasák pro sport.cz. „Oni to samozřejmě budou házet na nás, že jsme pustili hudbu. A my jsme teď ti špatní, kteří jim ubližují. Jestli to chtějí brát takhle, tak to bohužel asi bude vyhrocené. Zase se ale vracím k naší dohodě, která byla jasná. A my ji neporušili.“

SESTŘIH: Plzeň - Třinec 3:4. Oceláři srovnali sérii, rozhodla druhá třetina
Video se připravuje ...

Fanclub Škodovácí má však na obsah úmluvy jiný názor. „Konkrétní dohoda byla, že dvakrát to klub přejde. Klub ovšem dohodu porušil při první příležitosti a navíc až poté, kdy nadávky utichly. To je obrovské plivnutí do tváře všem věrným divákům, absolutní nepochopení plzeňské hokejové kultury, podraz na fanoušky. Došlo k obrovské pomyslné facce divákům. Tahle trhlina se bude hojit dlouho, pokud vůbec,“ stojí v jejich vyjádření.

Podle informací Sportu bylo hlavním bodem dohody to, že sami kotelníci budou případné vulgární skandování jednotlivců či malých skupin krotit. Sami ho měli přehlušit, ne podporovat a bubnovat do rytmu nadávek. V konkrétním pondělním případě se ale právě toto stalo.

Fanoušci jako by si neuvědomovali, že klub je již v podmínce. Jeden přestupek a přijde trest: zápas bez diváků. Svým chováním navíc mohou dostat organizaci do vážných existenčních problémů. Už nyní se údajně někteří sponzoři ozývají s tím, že se jim pranic nelíbí nepřátelská až nenávistná atmosféra a negativa, s nimiž je klub kvůli příznivcům spojován.

„Jedeme pořád stejnou vlnu, a když se někdo rozhodne, že na naše zápasy chodit nebude, tak prostě chodit nebude. Věřím, že se to pak vyselektuje, najdou se noví a jiní fanoušci. Tihle nechtějí nic respektovat. Nechci to ale házet na celý kotel, jednalo se o necelou stovku lidí,“ dodává Vlasák.

Fandové snahu klubu o převýchovu nesou dlouhodobě těžce. Hledání kompromisů je štve. Ustoupili od některých pokřiků, nevyrábí problémová chorea. „Ze strany klubu za podpory a částečně i příkazů svazu bohužel dochází k neustálému utahování šroubů a jsou na nás kladeny další a další požadavky. Diskotéku v hale nechceme a snažíme se s tím bojovat, jak to jen jde. Dlouholetá specifická atmosféra plzeňského zimního stadionu je však soustavně ničena,“ tvrdí část fanoušků Škodovky. Další postup zvažují. Bude při šestém duelu znovu ticho? Nebo nepřijdou vůbec? Dnes je na programu pátý duel série v Třinci. Zpátky na západ Čech se semifinále vrátí v sobotu.

Vyjádření vedení klubu

„S našimi fanoušky pořádáme pravidelná setkání, při nichž vždy mimo jiných témat řešíme styl a způsob fandění. Jednoznačně jsme se vymezili proti vulgaritám a cíleným urážkám hráčů, trenérů a rozhodčích. Vždyť nic takového nepatří nejen na extraligové stadiony stejně jako vandalismus v podobě dýmovnic, které byly odpáleny z řad našich příznivců v Chomutově a v Karlových Varech v letošní sezóně. Našim fanouškům jsme toto stanovisko opakovaně sdělovali a několikrát jsme jej prezentovali i do médií.

Situace pochopitelně nabyla na vážnosti po incidentech v domácím zápase základní části Tipsport extraligy 3. března 2019 s HC Oceláři Třinec, kdy hlavního sudího zasáhla lahev hozená ze západní tribuny a třineckého hráče sedícího na střídačce trefila plná plechovka, která přilétla z prostoru domácího kotle. Po těchto událostech byl náš klub potrestán uzavřením stadionu s podmínečným odkladem do konce této sezóny. To znamená, že pokud se znovu proviníme – ať už vhozenými předměty na ledovou plochu, nebo vulgárními urážkami – následující domácí utkání odehrajeme před prázdnými tribunami (s výjimkou VIP sektorů). Podle Disciplinárního řádu ELH je možné v podobných případech uložit finanční pokutu až ve výši 500 000 Kč a trest odehrání utkání bez přítomnosti diváků až na šest měsíců. (Rozhodnutí předsedy DK ELH) Svoje znepokojení se situací projevili rovněž naši partneři a sponzoři.

Ve spolupráci se dvěma zástupci z řad fanoušků jsme natočili společný spot, který pouštíme na kostce a v němž vyzýváme ke slušnému fandění. Prezentujeme také poděkování za slušné skandování stejně jako opakované odmítnutí incidentu s vhozenou lahví a plechovkou. Jako krajní řešení jsme připravili upozornění „Raději diskotéku, než vulgarismy“.

První tři zmíněné jsme v zápasech play off promítali na multimediální kostce jako připomínku toho, za čím stojíme. V případě zjitřených emocí také jako upomínku, že takto opravdu ne. Oběma stranami (klubem a fanoušky) bylo jasně domluveno, že pokud apely ani video neukončí vulgarity, jako poslední výzva přijde varování o „diskotéce“. Jestliže i pak budou vulgarity pokračovat, pustíme z reproduktorů muziku. A tak se i ve čtvrtém semifinálovém utkání stalo. Urážky směřující na třinecký tým a jeho hráče jsme po výše zmíněných upozorněních, které nebyly reflektovány, přehlušili hudbou. Zde bych se chtěl omluvit za její hlasitost, kterou jsme neodhadli.

Nastalá situace mě osobně velice mrzí, nicméně za sebe a za vedení klubu říkáme jednoznačně – vulgarity, sprosté skandování, vandalismus a urážky jednotlivců na našem stadionu nechceme a budeme proti nim bojovat.

Aktuálně se stoprocentně soustředíme na nadcházející zápas v Třinci, protože pro Plzeň chceme vybojovat finále! A věříme, že to bude i za podpory našich fanoušků. Hráči k nim vždy po vyhraném utkání při děkovačce stojí čelem. Nezbývá než doufat, že oni se k nim teď neotočí zády.“

majitel klubu Martin Straka ke sporu s fanoušky 

Plzeň - Třinec: Kuriózní moment! Hrubec zlomil hůl při odklepávání konce trestu
Video se připravuje ...

Další prohlášení fanoušků

„Na základě nedávných událostí jsme se rozhodli při nadcházejícím sobotním utkání vyjádřit nesouhlas se zasahováním svazu a našeho klubu do atmosféry při zápasech. Pokud jste, stejně jako my, otráveni snahou o převýchovu plzeňských fanoušků, která vyvrcholila pondělní “diskotékou”, oblečte si prosím na sobotní zápas oranžovou reflexní vestu. Tímto ukážeme, kolik diváků je ve skutečnosti s nastoleným trendem nespokojeno. Protest bude podpořen nápisem v kotli a chvilkovým tichem.

Znovu tedy apelujeme, pokud chcete uchovat specifickou atmosféru plzeňského zimního stadionu, oblečte si prosím při sobotním zápase oranžovou reflexní vestu. Šiřte prosím tuhle informaci dále. Nevzdáme se bez boje.

K hráčům se zády neotáčíme, po chvilkovém tichu bude naše podpora maximální.“

Odcházející fanoušci hokejové Škody P%lzeň, kteří byli nespokojení s výroky rozhodčích v utkání play off s Třincem
Odcházející fanoušci hokejové Škody P%lzeň, kteří byli nespokojení s výroky rozhodčích v utkání play off s Třincem

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud