Jan Denemark
11. března 2022 • 10:07

Šmídova poslední šance na titul. Uzdravil se a doufá v zisk trofeje

Autor: Jan Denemark
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Oznámil to dopředu, žádné velké vytáčky. „Tohle bude má poslední sezona,“ pronesl liberecký obranný lídr Ladislav Šmíd před startem základní části. Poslední šance na zisk tolik vytouženého titulu se rozbíhá právě teď, v předkole proti Kometě. Bílí Tygři mají výhodu domácího prostředí, zároveň je ale může lehce strašit fakt, že je v základní části Kometa třikrát přetlačila.



V polovině ročníku se spekulovalo, že je konec. Že další vážné zranění nadobro utne hokejovou kariéru Ladislava Šmída. Sám předtím na Twitteru spekulace přiživil emotivním vyjádřením, že znovu přichází o hokej, tedy o věc, kterou tolik miluje. Musel na operaci, dlouho se nevědělo, jak to dopadne. „Nedokážu to nyní odhadnout,“ řekl tehdy trenér Patrik Augusta.

V polovině ledna, po třech promaroděných měsících, se Šmíd vrátil. Doma, proti Spartě. Odehrál neskutečných třicet minut a pomohl k výhře 4:3. „Přitom plán s doktory byl, že si dám maximálně 18 minut. Trochu jsme to přetáhli,“ smál se „maratonec“ v dobrém rozmaru po utkání.

Od té chvíle se Liberec zvedl, v jeden čas dokonce pokukoval po místu v elitní čtyřce, což se nečekalo vzhledem ke zpackané první polovině základní části. „Jasně, že vám nesmírně pomůže, když se vám vrátí do kabiny obránce číslo jedna, Jeho přínos je očividný,“ přikývl trenér Augusta.

Liberec - České Budějovice: Šmíd napřáhl v těsném závěru třetiny a srovnal, 1:1
Video se připravuje ...

Obránce číslo jedna nyní doufá v zisk trofeje, o které tolik sní. Chce s Libercem, kde vyrostl, ovládnout českou extraligu. Vrátil se proto v roce 2017 z NHL do kabiny Tygrů. Hned dvakrát za doby jeho působení Severočeši ovládli základní část, dvakrát se také dostali do finále. Z hlediska úspěšnosti v posledních letech je Liberec, společně s Třincem, jasně nejúspěšnějším celkem v tuzemsku. Avšak ani jednou z toho oslavné bouchání šampaňského nebylo.

Daleko větším tématem naopak, co se týče Šmída, byl jeho zdravotní stav.

Šestatřicetiletý matador vynechal drtivou část předchozího ročníku. Kvůli závažným problémům byl nucen zamířit na třetí operaci s krční páteří. Když už se zdálo, že je v plné kondici, přišly trable v letošní sezoně. Naštěstí pro Liberec nešlo o znovuobnovení starého problému, ale „jen“ o vyhřezlou ploténku. Vinou předchozích zmíněných potíží (a zrušeného play off 2020 kvůli covidu) odehrál poslední duel ve vyřazovací fázi v polovině dubna 2019. Nyní, v pátek proti Kometě, se do ní vrátí. A rovnou v pozici, že případný krach bude znamenat ukončení kariéry. Jde snad mít lepší motivaci?

Ladislav Šmíd se vrátil do sestavy Liberce po dlouhé absenci
Ladislav Šmíd se vrátil do sestavy Liberce po dlouhé absenci

Bílí Tygři Liberec Vše o klubu ZDE

Góly

Domácí: 05:12. Kolmann, 14:30. M. Rosandić, 31:00. P. Jelínek, 37:06. A. Najman

Hosté: 23:24. P. Mueller, 25:11. L. Horký, 28:12. P. Holík

Sestavy

Domácí: Kváča (J. Pavelka) – L. Šmíd (A), M. Ivan, M. Rosandić, Melancon, Derner, Kolmann, Aubrecht – Birner (A), Gríger, Faško-Rudáš – Ordoš, Klepiš, M. Zachar – J. Vlach, P. Jelínek (C), Klapka – Rychlovský, J. Šír, A. Najman.

Hosté: Čiliak (Tomek) – Bartejs, Ďaloga, Kučeřík, R. Holland, Tansey, L. Doudera, Fajmon – P. Mueller (A), P. Holík, Zaťovič (C) – L. Horký, Krištof (A), Vincour – T. Šoustal, A. Zbořil, Šik – Rákos, Kollár, Dočekal.

Rozhodčí

Mrkva, Obadal – Hynek, Klouček

Stadion

Návštěva

4 199 diváků

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud