27. března 2023 • 20:45

SESTŘIH: Brno - Vítkovice 3:4p. Hosté jsou v semifinále, rozhodl Mueller!

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
6
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejisté Vítkovic v šestém zápase čtvrtfinále Generali Česká play off porazili Kometu Brno 4:3 v prodloužení a po výhře 4:2 na zápasy postoupili do semifinále po dvanácti letech. Dramatickou přetahovanou, ve kterém byly k vidění dva obraty, rozhodl v 77. minutě útočník Peter Mueller. Americký snajpr proti svému bývalému klubu dal ve vyřazovací části celkem tři góly, z nichž všechny byly vítězné. Pro výběr kouče Patrika Martince končí sezona.



Ostravané se do bojů o medaile probojovali poprvé od roku 2011, kdy skončili druzí. Od té doby Ostravané vypadli šestkrát ve čtvrtfinále.

Naopak Brno na postup do semifinále čeká od roku 2019, v minulé sezoně vypadlo v předkole s Libercem.

Šestá čtvrtfinálová bitva byla nejbohatší na góly a po vyrovnaném průběhu ji v čase 76:22 rozhodl někdejší brněnský hráč Peter Mueller.

Vítkovice se v semifinále utkají s Hradcem Králové v případě, že Třinec vyřadí Spartu. Pokud se podaří Pražanům sérii s Oceláři otočit a postoupí, pak bude jejich soupeřem právě Sparta. V obou případech začnou Vítkovice sérii doma 4. dubna.

V šestém duelu přinesla vzruch do opatrného úvodu 7. minuta. Střelu Gewieseho od modré chytil Furch, ale puk mu po ataku Bukartse vypadl a vítkovické křídlo jej zasunulo do sítě. Brňané neuspěli s trenérskou výzvou, gól byl uznán a domácí tým musel na dvě minuty do čtyř. V početní nevýhodě Kometu zachránila od druhého gólu tyč po Dejově střele.

Domácí se těžko dostávali před ostravskou branku, výjimkou byla 17. minuta, kdy se před Stezku proháčkoval obránce Ščotka. Fauloval jej Mikuš, sudí nařídili trestné střílení, které ale nejproduktivnější brněnský hráč v sezoně Petr Holík neproměnil.

Video se dostalo do akce i v úvodu druhé třetiny. Flek se ocitl sám před Stezkou, udělal mu blafák a vystřelil, ale vítkovický gólman bruslí posunul branku, puk prošel přes brankovou čáru a sudí po prozkoumání situace uznali technický gól.

Kometu vyrovnání nakoplo a během 90 sekund otočila skóre. Rychlý výpad potáhl po pravé straně Horký, našel před Stezkou volného Okála, který zasunul puk pod betonem do sítě.

Vyrovnání měl na holi Mueller, navýšení náskoku Strömberg. Skóre se ale změnilo až v poslední minutě druhé třetiny, kdy ideální pas Stehlíka využil v druhý gól v utkání do odkryté branky Roberts Bukarts.

Vítkovičtí si elán přenesli do třetí třetiny. Hned ve 42. minutě zúročili tlak, střelou z mezikruží se prosadil Stehlík a dal první gól v kariéře v play off. Kometa musela odvracet konec sezony a k vyrovnání došla poměrně brzy, poté co Kundrátek bombou zaznamenal teprve druhý přesilovkový gól v celé sérii.

Oba týmy si byly vědomy, že každá další chyba může mít zásadní vliv na konečný výsledek. Důsledná obrana byla prioritou, ale snaha prosadit se neutuchala ani na jedné straně. V 53. minutě měl na holi gól Flek, ale Stezka jeho ránu zlikvidoval. Brno tím odstartovalo závěrečný nápor, ale muselo se mít na pozoru zvláště při střele Muellera. Duel šel ale do prodloužení.

V něm se šance střídaly na obou stranách, za hosty mohli skórovat Krieger a Mueller, za domácí Zbořil či Pospíšil. Obě obrany ustály po jednom oslabení, Brno to další už ne. Krátce po vyloučení Holíka prostřelil vše, co stálo v cestě, jeho někdejší spoluhráč Peter Mueller a odšpuntoval ostravskou euforii.

Ohlasy trenérů

Patrik Martinec (Kometa Brno): „Hráčům za dnešek nemůžu vytknout nic, nechali na ledě absolutně všechno, ale prodloužení může vyhrát jen jeden. Možná byly Vítkovice o ten gól lepší, protože nemám rád slovo šťastnější. Mrzí mě gól na 2:2 v závěru druhé třetiny, do té doby jsme byli lepší, byl to z mého pohledu nesmyslný gól. Celá série byla o detailech, o skvělých individualitách, mezi nimiž bych vyzvedl oba gólmany. Celkově ale beru výsledek Komety jako neúspěch, zlomil to pátý zápas ve Vítkovicích.“

Miloš Holaň (Vítkovice): „Podařilo se nám jít do vedení, což jsme si přáli. Hrál se hokej nahoru, dolů, soupeř nám odskočil, my jsme vyrovnali, šlo to do prodloužení a věřili jsme, že jednou se nám podaří tu přesilovku proměnit, a vyšlo to. Jsme jako v pohádce, zlomil to hráč, který tady hrával. My jsme vyhráli sérii jako tým, v němž zářila osobnost Petera Muellera, sám by ale nic nezmohl. Musím poděkovat Brnu za parádní sérii, která byla o detailech. Pro nás jako Vítkovice je to obrovský úspěch a zásluha všech, kteří se na tom podíleli, především hráčů. Nekončíme, užíváme si to a taky jsem to poprvé hráčům řekl, aby si tento úspěch užili. Hokej je tvrdá práce, misky vah byly hrozně vyrovnané a jsem moc rád, že se naklonily na naši stranu. Postup bereme, žádné konkrétní přání pro semifinále nemáme. Jediné, co mě na celé sérii mrzí, jsou rasistické urážky na adresu Dominika Lakatoše. To by na našich stadionech mělo být trestáno.“

Kometa - Vítkovice: Hotovo! Mueller vyřadil svůj bývalý klub a zařídil postup do semifinále, 3:4
Video se připravuje ...

Góly

Domácí: 21:50. Flek, 23:20. Okál, 43:20. Kundrátek

Hosté: 06:52. Bukarts, 39:21. Bukarts, 41:42. J. Stehlík, 76:22. Mueller

Sestavy

Domácí: Furch (Čiliak) – Ďaloga, Kundrátek (A), Kučeřík, Ščotka, Hrbas, Gulaši (A), R. Černý – Okál, Holík, Horký – Flek, Kollár, Pospíšil – Ondráček, Strömberg, Koblížek – Zaťovič (C), Zembol, Zbořil.

Hosté: Stezka (Klimeš) – Mikuš, Grman, Koch, Raskob, Gewiese, J. Stehlík – Bukarts, Krieger, Mueller (A) – L. Krenželok (A), Dej, Lakatoš (C) – Jarůšek, Kotala, Kalus – Fridrich, Chlán, Lednický – Lindberg.

Rozhodčí

Hejduk, Kika – Lederer, Rožánek

Stadion

Winning Group Arena

Návštěva

7700 diváků

HC Kometa Brno Vše o klubu ZDE

HC VÍTKOVICE RIDERA Vše o klubu ZDE

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
6


Články odjinud