28. března 2023 • 19:29

SESTŘIH: Třinec - Sparta 5:1. Pražané mají po sezoně, řádil Marcinko 2+1

Autor: iSport.cz, ČTK, inf
Vstoupit do diskuse
40
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Úřadující mistr pokračuje úspěšně na cestě za další obhajobou. Třinečtí hokejisté v šestém utkání čtvrtfinále Generali Česká play off porazili Spartu 4:1 a po ovládnutí série 4:2 na zápasy postupují do semifinále. Velký podíl na ukončení sezony ambiciózních Pražanů měl Tomáš Marcinko. Slovenský útočník, který ve čtvrtfinálovém souboji třikrát chyběl, vstřelil dva góly a jednou asistoval. V boji o finále se Slezané postaví vítězi základní části z Pardubic.



Oceláři prodloužili Spartě čekání na titul, které trvá od roku 2007. Pražané sice v sérii s Třincem vedli 1:0 a 2:1, ale v posledních třech utkáních překonali Ondřeje Kacetla jen dvakrát.

Hlavní postavou šestého utkání byl Tomáš Marcinko, který získal tři body (2+1). Slovenský útočník nejdřív asistoval u trefy Vladimíra Draveckého a na začátku druhé třetiny zakončil přesilovou hru do prázdné branky. Z úniku zvýšil v 48. minutě Libor Hudáček s efektní kličkou mezi nohama. Vzápětí snížil Michal Kempný, ale domácí brzy uklidnil Marcinko. Výhru zpečetil Martin Růžička při hře Sparty bez gólmana.

Úvod se nesl v opatrném duchu, přesto Třinec v osmé minutě udeřil. Marcinko nenechal u levé tyčky Kováře přikrýt kotouč a popíchl puk do prostoru, kde si jej v závaru našel Dravecký a zblízka otevřel skóre. Sparta zaměstnávala domácí hráče hlavně střelami obránců od modré čáry, ze kterých ale moc nebezpečných situací nevzniklo.

Třinec hrál na začátku prostřední třetiny dvě přesilové hry a druhou využil po efektní spolupráci. Marcinko přikopl puk Růžičkovi, který se neukvapil, přihrávku mu vrátil a slovenský útočník pohodlně zvýšil.

O chvíli později na ledě vzplály vášně mezi Hudáčkem a Kašem, jejich roztržka ale měla spíše zápasnické parametry. Sparťané zvýšili obrátky, nastartovala je i jejich první přesilová hra v utkání. Kacetl ale betonem vykopl Horákovu střelu z mezikruží a zblízka vychytal Sobotku. Neujala se ani střela Řepíka, který v sérii neskóroval. Na druhé straně měl Kovář štěstí po Adámkově střele a tlaku třetí formace.

Třinec přiblížil postupu Hudáček ze sólového úniku, zakončeného precizní fintou. Naději dodal Spartě v dalším střídání Kempný dělovkou z mezikruží pod horní tyč a ukončil Kacetlovu neprůstřelnost, která trvala téměř 154 minut. Další drama ale nedopustil Marcinko, který se prosadil v další početní převaze z dorážky. Hosté se odhodlali už v 57. minutě k risku v šesti, ale rychle je potrestal Růžička.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Moták (Třinec): „Chci předně poděkovat a pogratulovat svým hráčům za sérii. Děkuju i Spartě, byly to gentlemanské souboje na hraně fair play a bojovnosti i obětavosti. Jsem rád, že se to nepřelilo nikam dál. Myslím si, že i pro diváky to byly kvalitní zápasy, a jsem rád, že jsme postoupili.“

Miloslav Hořava (Sparta): „Poslední tři zápasy byly podobné. Tlačili jsme, ale nedali jsme žádné góly, a proto jsme prohráli utkání i sérii. Nebyli jsme produktivní.“

Góly

Domácí: 07:23. Dravecký, 23:03. Marcinko, 47:49. Hudáček, 50:54. Marcinko, 57:27. M. Růžička

Hosté: 48:14. Kempný

Sestavy

Domácí: Kacetl (Mazanec) – Marinčin, Smith, Kaňák, J. Jeřábek, Mar. Adámek, Doudera, Čukste – M. Růžička (A), Voženílek, Daňo – Kurovský, Vrána (C), Nestrašil – Dravecký (A), Marcinko, Hudáček – Hrňa, M. Roman, Chmielewski.

Hosté: J. Kovář (Kořenář) – Polášek (A), Kempný, Warg, Němeček, Krejčík, Moravčík, Jandus – Řepík (C), Sobotka (A), M. Forman – Kaše, Horák, Tomášek – P. Kousal, D. Vitouch, Buchtele – E. Thorell, G. Thorell, Vauhkonen.

Rozhodčí

A. Jeřábek, Šindel – Axman, J. Ondráček

Stadion

Werk arena, Třinec

Návštěva

5 400 (vyprodáno) diváků

HC Oceláři Třinec Vše o klubu ZDE

HC Sparta Praha Vše o klubu ZDE

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
40


Články odjinud