Ondřej Kuchař
6. dubna 2022 • 04:50

Pravidlový guláš: Boleslav poškozena nebyla, Šindler konzultoval s IIHF

Vstoupit do diskuse
3
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Frustrace a pocit křivdy. Zase. S velkou pachutí odjížděli v pondělí hokejisté Mladé Boleslavi z Třince po druhém prohraném semifinále play off extraligy. Nelíbil se jim rozhodující nájezd Vladimíra Svačiny, při němž se forvard Ocelářů s pukem na holi jasně vrátil a uhnul z přikázaného směru k brankové čáře. Podle komise rozhodčích však arbitři rozhodli správně. „Smyslem není vykládat si pravidla dogmaticky, ale rozhodovat v duchu pravidel,“ popisuje šéf sudích Vladimír Šindler.



Shrňme si, o co vlastně šlo. Druhé utkání semifinále play off mezi Třincem a Mladou Boleslaví skončilo po osmdesáti minutách bezbrankovou plichtou. Šlo se do nájezdů. V jejich šesté sadě se proti Gašperu Krošeljovi rozjel domácí Vladimír Svačina. Zamířil k levému mantinelu, odtud to vzal na střed. A tam na něj však nečekaně gólman vyrazil, vrhnul se pod nohy s vytrčenou holí. Svačina ho ovšem objel a suše puk hodil do branky. Gól. Konec.

Radost na jedné straně, vztek na druhé. Proč? Svačina se totiž při manévru s pukem vrátil. Na moment nabral směr od brankové čáry, což by podle pravidel neměl.

Pravidlo 24. 2. Postup při trestném střílení

Puk musí setrvat v pohybu směrem k soupeřově brankové čáře, a jakmile jej hráč vystřelí, považuje se hra s pukem za dokončenou. Gól nemůže být vstřelen jakoukoliv dorážkou (kromě situace, kdy puk trefí brankovou tyč, poté brankáře a od něj se odrazí do branky), a jakmile překročí brankovou čáru nebo se zcela zastaví, je trestné střílení považováno za dokončené.

 (Pravidla ledního hokeje 2021 – 2022, 3. vydání, březen 2022)

Jak přesně regule v tomto ohledu zní? „Puk musí setrvat v pohybu směrem k soupeřově brankové čáře, jakmile se zcela zastaví, je trestné střílení považováno za dokončené.“ Tak mluví podbod pravidla 24.

„Rozhodl jeden nájezd, o kterém nejsem přesvědčen, že byl regulérní. Regule říkají, že se kotouč nesmí vrátit zpátky, musí jít ve směru dopředu, on se vrátil zpátky. To se nám nepozdávalo. Bohužel, to na věci nic nemění,“ soukal ze sebe zklamaný kouč Bruslařů Radim Rulík.

„Nechci spekulovat, jestli jsem udělal pohyb dozadu, nebo ne, od toho jsou jiní. Vyhýbal jsem se brankářově hokejce. Za mě gól. Ale jistý si nejsem, to bych kecal,“ přidal upřímně nájezdník Svačina.

V úterý po poledni komise rozhodčích ČSLH vynesla verdikt, že sudí na třineckém ledě nepochybili. Rozhodli správně. Deník Sport tedy požádal o vysvětlení šéfa komise Vladimíra Šindlera.

Jak je možné, že byl rozhodující gól, který poslal Mladou Boleslav do dvouzápasové ztráty, regulérní? Nebyla pravidla dle potřeby ohnuta?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
3


Články odjinud