Ondřej Kuchař
12. dubna 2022 • 17:00

Zlomený kotník! Tomášek o děsivém zranění: Hned jsem věděl, že je konec

Vstoupit do diskuse
9
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
Roboti místo trávníkářů? V bundeslize už tréninková hřiště sečou i automaticky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Postupová radost Sparty nabrala ještě v pondělí večer nepříjemnou pachuť. To když se tým dozvěděl o zranění jednoho z klíčových útočníků a nejproduktivnějšího hráče play off Davida Tomáška. Ofenzivní démon si v postupovém duelu s Motorem nešťastně zlomil kotník. Finále bude sledovat se sádrou doma z gauče. „Hned jsem věděl, že je konec,“ přiznává smutně.



Běžela osmnáctá minuta pátého semifinále, když Jiří Novotný s hvizdem dohrál útlého sparťana Davida Vitoucha. Hned se strhla mela. Do ní se přimotal taky David Tomášek. Vzájemně se čapli právě s Novotným. Zkušený skoro stokilový forvard tahanici za dres ustál, zatímco Tomášek se skácel k ledu.

Bezprostřední pohled nenasvědčoval ničemu závažnému, až opakované záběry a snímky fotografů odhalily hrůzu. Tomášek si smolně přisedl vlastní nohu. Kotník nápor nevydržel a prasknul. Skvěle rozehrané play off pro sparťanského šikulu skončilo v bolestech předčasně.

„Čeká mě ještě magnetická rezonance, abychom zjistili, zda nejsou poškozené vazy,“ říkal během úterka v rozhovoru pro klubové stránky útočník, který v deseti duelech vyřazovací části nahromadil 13 kanadských bodů a vytvořil nejlepší ligové duo s Filipem Chlapíkem.

„Všechno se seběhlo nešťastně. Přijel jsem do potyčky, kde jsme se chytili s Jirkou Novotným, já jsem najel do rýhy. Jak jsme se postrkávali, tak jsem zaškobrtl a brusle mi z rýhy nevyjela. Myslím, že existuje fotka, kde je vidět, jak jsem si kotník otočil a přisedl,“ popsal incident ze svého pohledu Tomášek. Soupeře z něho nevinil, šlo o nešťastnou náhodu. Ona děsivá fotka pochází aparátu fotografa deníku Sport Michala Beránka.

Tomášek věděl hned, že je zle. „Věděl jsem hned, že je konec.“ Pod skalpel s kotníkem podle všeho muset nebude. „Na operaci naštěstí nemusím, je to dobrá zlomenina, což je jedno malé pozitivum,“ přidal.

David Tomášek si zlomil kotník
David Tomášek si zlomil kotník

Celkem po lednovém příchodu do Sparty odehrál v součtu play off a základní části v rudém dresu sedmnáct utkání, v nichž získal 24 bodů (10+14). Není překvapením, že s ním podle informací Sportu počítal kouč národního týmu Kari Jalonen také pro mistrovství světa. Také o něj Tomášek přijde. Pauza potrvá několik měsíců.

O to víc ho mrzí, jak ke zranění došlo. Smolně, v přerušené hře a v poměrně nehokejové situaci. „Štve mě to. Člověk se chce soustředit na hokej, a ne se prát, ale když vidíte kluky v nevýhodě, musíte jim jít pomoci. Byla to souhra nešťastných okolností, bohužel. V celém play off jsem se cítil dobře. Věřil jsem, že můžu týmu pomoci i ve finále, protože výkony byly dobré. Nezbývá mi nic jiného, než kluky podporovat a držet jim palce.“

V sestavě by čtyřiadvacetiletého forvarda mohl nahradit Zdeněk Doležal, který zatím v play off naskočil do jediného utkání.

Co Tomášek očekává od finálové série s Oceláři? „Třinec má velmi zkušený tým, který dlouhodobě prokazuje svou kvalitu. Hrají čtvrté finále v řadě, takže ví, co je potřeba udělat pro úspěch a určitě jim to pomůže. Budou mírný favorit, ale i my máme velkou kvalitu. Musíme se poučit z chyb, které jsme udělali v těžkých sériích s Libercem a Motorem, ale zároveň si vzít pozitiva, kterých bylo také dost,“ doplnil.

Smlouva ve Spartě končí Tomáškovi po sezoně, je tak možné, že smutný pondělní zápas pro něj byl poslední s rudým eskem na hrudi. „Aktuálně nemůžu nic říct, protože nevím. Všechno se začalo řešit během play off, ale situace v Rusku i v Evropě je nejasná a všichni vyčkávají. Popravdě zatím nevím, v první řadě musím vyléčit nohu a budu fandit klukům, protože už jsou jen čtyři výhry od titulu. Volna budu mít hodně, takže budeme řešit, co bude dál, ale setrvání je jednou z možností.“

SESTŘIH: Sparta Praha - České Budějovice 3:2. Domácí jsou po šesti letech ve finále, v závěru rozhodl Horák
Video se připravuje ...

HC Sparta Praha Vše o klubu ZDE

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
9


Články odjinud