9. března 2024 • 19:52

Litvínov, Hradec a Motor slaví postup do čtvrtfinále. Bílí Tygři drží naději

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
SESTŘIH: Toronto - Boston 1:3. Pastrňák gólem uklidnil Bruins, Maple Leafs na pokraji vyřazení
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejisté Litvínova, Českých Budějovic a Mountfieldu HK postoupili v nejkratší možné době po třech zápasech z předkola play off do čtvrtfinále. Litvínov dovršil postup výhrou v Plzni 2:1 v prodloužení a narazí na Kometu Brno. České Budějovice slavily díky vítězství v Karlových Varech 3:1 a čeká je šampion posledních čtyř dohraných sezon Třinec. Úřadující vicemistr Hradec Králové ukončil reprízu loňského semifinále po výsledku 3:1 na ledě Vítkovic a musí si počkat, jestli bude hrát s druhou Spartou, nebo vítězem základní části Pardubicemi. Jediná série předkola, která ještě bude pokračovat, je mezi Olomoucí a Libercem. Bílí Tygři v sobotu vyhráli 4:3 a snížili stav série na 1:2.



Jurčík trefil postup v prodloužení

Hokejisté Litvínova postoupili jako třetí tým po Českých Budějovicích a Hradci Králové z předkola play off do čtvrtfinále extraligy. Sérii s Plzní dnes uzavřeli svěřenci trenéra Karla Mlejnka na západě Čech výhrou 2:1 v prodloužení třetího utkání a opanovali ji jasně 3:0.

Domácí Indiáni šli sice po gólu Martina Bučka ve druhé minutě rychle do vedení, jenže Severočeši vzápětí zásluhou Andreje Kudrny už po 31 sekundách vyrovnali. Na další gól se v bojovném duelu čekalo až do prodloužení. V čase 75:04 rozhodl v přesilovce Ondřej Jurčík, jenž si u prvního litvínovského gólu připsal asistenci. Domácí tým tak končí nepovedený ročník na 12. místě.

Hned po půl minutě od úvodního buly domácí díky zákrokům gólmana Kloučka přečkali šance Sukeľa s Ondřejem Kašem a naopak po zadovce Mertla otevřel ve druhé minutě skóre ranou z pravého kruhu Bučko. Hned o půlminutku později ale Jurčík našel dlouhým pasem rozjetého Kudrnu, ten přesnou střelou zakončil souboj tváří v tvář Kloučkovi a vyrovnal na 1:1.

Poté se hrálo otevřeně na obě strany. Matýsovu teč zastavil pozorný gólman Tomek, na druhé straně zblízka neuspěl Ondřej Kaše, Kudrna v dobré pozici přestřelil. Následně převzali iniciativu Indiáni, jenže Tomek v osmé minutě skvěle vyrazil tečovaný pokus Schleisse a lapačkou chytil střelu mezi kruhy nekrytého Söderlunda. Hosté zareagovali zlepšením defenzivy a do pauzy se hra uklidnila.

V prostřední části pokračovala bitva plná osobních soubojů. Dorážku nekrytého Hlavy stačil pohotově vyrazit Klouček a v největší příležitosti selhal ve 27. minutě Soukup, který minul odkrytou branku. Hokejovější hosté nedokázali využít ani početní výhodu a podobně si vedli i domácí.

Čekání na chybu pokračovalo i v závěrečné dvacetiminutovce. Indiáni promarnili další přesilovku a ve 45. minutě Indrák prováhal vhodný moment pro zakončení. Početní výhoda nevyšla ani hostům. Až v 55. minutě musel Klouček zlikvidovat skrytou střelu Kirka z levého kruhu. O dvě minuty později Schleissův únik po pravé straně zastavil faulem Jaks a po přezkoumání situace sudími na videu inkasoval trest na pět minut a do konce utkání.

Ještě v základní hrací době nestačil Mertl po Holešinského přihrávce zasunout kotouč za čáru a na začátku prodloužení si Tomek poradil s nebezpečným nahozením Zámorského. Ubráněné dlouhé oslabení hosty povzbudilo, ale Ondřej Kaše v 68. minutě z přečíslení dvou na jednoho netrefil branku.

Právě nejaktivnějšího hráče hostujícího celku v 74. minutě fauloval Pour a musel ven dokonce na čtyři minuty. Nejprve paradoxně zahrozil samostatným únikem Soukup. Tomek svůj tým proti jeho bekhendu podržel, ale v 76. minutě rozhodl o výhře a postupu hostů táhlou střelou z prostoru mezi kruhy Jurčík.

Hlasy trenérů:

Petr Kořínek (Plzeň): „Bylo to vyrovnané utkání. Těžko se mi to hodnotí. Je to konec celé série. Rychle jsme se dostali do vedení, bohužel jsme hned inkasovali. Oba dva gólmani poté podali velmi dobrý výkon. Litvínov tam měl samozřejmě šance, my jsme dobře ubránili oslabení. Měli jsme tam pětiminutovou přesilovku na konci zápasu a zase jsme ji nesehráli dobře. To byl problém celé sezony, že jsme měli hodně vyrovnaných utkání, ale bohužel jsme si v nich nepomohli speciálními formacemi. Ani dnes jsme nedali gól a naopak zbytečnou přesilovkou jsme nabídli soupeři šanci, kterou využil. Soupeř byl v sérii šikovnější v určitých fázích zápasů a zasloužil si postoupit. V Litvínově jsme chtěli urvat jeden zápas, ale dostali jsme tam hloupé góly. Celou sezonu určitě nemůžeme hodnotit kladně.“
Karel Mlejnek (Litvínov): „Jednalo se o vyrovnané utkání. Góly padly v prvních dvou minutách, ještě předtím jsme tam ale měli dvě tutovky. Oba dva gólmani kralovali zápasu. V prodloužení jsme si šťastným gólem vzali vítězství na svou stranu, za což jsme rádi. Chci soupeři vyjádřit respekt. Plzeň hraje velmi těžký a fyzický hokej. Dokázali se zarýt našim technickým hráčům pod kůži. První dvě třetiny série jsme ještě byli v takovém smutku, že jsme nepostoupili přímo, až pak to otočily tři slepené góly.“

Góly

Domácí: 01:16. Bučko

Hosté: 01:47. Kudrna, 75:04. Jurčík

Sestavy

Domácí: Klouček (Hlavaj) – Laakso, Zámorský, Piskáček (A), Bučko, Kvasnička, Dujsík, Malák – Söderlund, Indrák, Matýs – Holešinský, Šiler, Rekonen – Pour, Mertl (A), Schleiss (C) – Straka, M. Soukup, Jansa.

Hosté: M. Tomek (Zajíček) – Baránek, Zile, Šalda, Jaks, Czuczman, D. Zeman, Demel – Kirk, Sukeľ (C), Koblasa – Hlava, D. Kaše (A), O. Kaše (A) – Kudrna, Jurčík, Abdul – Zygmunt, Gut, Havelka.

Rozhodčí

Ondráček, Květoň – Brejcha, Zíka

Stadion

LOGSPEED CZ Aréna

Tygři snížili, v oslabení rozhodl Zachar

Hokejisté Liberce zvítězili ve třetím utkání série předkola play off extraligy na ledě Olomouce 4:3 a odvrátili tak první mečbol Hanáků, kteří vedou v sérii 2:1. Bílí Tygři v utkání skórovali jako první, pak ale ve druhé třetině třikrát inkasovali a prohrávali 2:3. Vyřazení a konec sezony favorita série však góly ve třetí části zažehnali Lukáš Derner a při oslabení v čase 52:40 Marek Zachar. V neděli budou mít Olomoučtí další pokus na dovršení postupu, čtvrtý duel začne v 17 hodin.

Na začátku zápasu střílel z osy hřiště olomoucký Navrátil, jenže zamířil jen do Hrenákova betonu. Naopak hned první větší šance Liberce skončila brankou. Trenéru Pešánovi vyšel tah s přesunutím Vlacha ze čtvrté do první formace - důrazný útočník se mu za to po střele Filippiho odvděčil úspěšnou dorážkou z brankoviště.

Liberec mohl zvýšit náskok v přesilové hře pěti proti třem, jenže od Rychlovského se puk odrazil těsně vedle tyče. Bílí Tygři mohli také inkasovat, Knotek však v samostatném úniku během oslabení bekhendem Hrenáka nepřekonal.

Na začátku druhé třetiny předvedl dobrý zákrok domácí brankář Sedláček a rychlým přesunem od tyčky k tyčce vzal velkou šanci Rychlovskému. Poté měli Hanáci smůlu při tvrdé střele Škůrka, která se zastavila o vzdálenější tyč Hrenákovy branky. Štěstí si je však našlo o chvilku později, kdy se Řezníčkem nahozený puk od zadního hrazení odrazil do brankoviště, kde si ho Hrenák nešťastně srazil do vlastní branky.

Jen o chvíli později se navíc olomoucký obránce prosadil podruhé a střelou od modré čáry otočil vývoj utkání na stranu Hanáků. Jenže vedení Olomouci nevydrželo dlouho - odražený puk si našel Bulíř a překonal Sedláčka střelou mezi betony. Domácí přesto před koncem druhé třetiny znovu strhli vedení na svoji stranu. Tvrdou střelu Škůrka usměrnil za Hrenákova záda Kusko.

Ve třetí třetině znovu podržel domácí Sedláček, který nejdříve pokryl zakončení Rychlovského a následně i slepené pokusy Hawryluka a Filippiho. Nestačil až na střelu Dernera, který usměrnil do sítě střílenou přihrávku od Filippiho. Poté navíc Bílí Tygři skórovali ve vlastním oslabení, když Zachar zakončil samostatný únik střelou nad beton olomouckého brankáře.

V další šanci se sám před Sedláčkem ocitl Hawryluk, domácí gólman však vytáhl důležitý zákrok. Olomouc ale i přes závěrečnou hru bez brankáře srovnat nedokázala, Bulíř naopak netrefil odkrytou branku Hanáků, ale o výhru už Liberec nepřišel.

Hlasy trenérů:

Jan Tomajko (Olomouc): „Dnes to z naší strany už od začátku nebylo takové jako v předchozích dvou zápasech. Ve druhé třetině jsme měli dobré momenty a otočili skóre na 3:2, bohužel ve třetí jsme to nedokázali udržet. Je to hodně vyrovnaná série, všechny zápasy jsou o gól a dnes jsme to bohužel nedotáhli. Je to hrozná škoda, ale zítra pokračujeme a musíme se o ty maličkosti, které tyto zápasy rozhodují, zlepšit. Každá prohra samozřejmě mrzí, ale my na tu dnešní už teď musíme zapomenout a musíme se soustředit na zítřejší zápas.“
Filip Pešán (Liberec): „Viděli jsme další extrémně vyrovnaný a bojovný zápas. K výkonům, které jsme podali doma, jsme přidali ještě větší urputnost a týmový výkon. Díky tomu jsme dnes podle mě tahali za pomyslný delší konec. Přestáli jsme útoky domácích, kteří dnes byli podporováni fantastickými fanoušky. Pomohly nám speciální týmy a dokonce jsme dali gól i v přesilové hře soupeře. Dnes jsme podle mě byli o ten jeden gól lepší a zaslouženě jsme vyhráli. Oba domácí zápasy jsme ztratili poměrně smolně. Tím nemyslím, že by Olomouc hrála špatně, ale my jsme šli štěstí hrozně málo naproti. Dnes jsme to štěstí už od rána hladili, aby se otočilo na naši stranu.“

Góly

Domácí: 28:19. Řezníček, 29:22. Řezníček, 37:55. Kusko

Hosté: 05:32. Vlach, 31:58. Bulíř, 49:16. Derner, 52:40. Zachar

Sestavy

Domácí: Sedláček (Frgál) – Rutar, Sirota, Řezníček, Ondrušek (C), Rašner, Škůrek, Mareš – Orsava, P. Musil, Káňa – Navrátil, Macuh, Plášek – Bambula, Anděl, Kunc – Klimek, Knotek (A), Kusko.

Hosté: Hrenák (D. Král) – Knot, McCoshen, Melancon, Ivan, Budík, Derner, Aubrecht – Faško-Rudáš, Filippi (A), Vlach – Flynn, A. Najman, Rychlovský – Hawryluk, Bulíř (A), Birner (C) – Kel. Klíma, Šír, Zachar.

Rozhodčí

Šír, Obadal – Hynek, Hnat

Stadion

Zimní stadion Olomouc

Motor slaví rychlý postup

Hokejisté Českých Budějovic vyhráli třetí zápas předkola play off extraligy na ledě Karlových Varů 3:1 a po vítězství v sérii 3:0 na zápasy postoupili do čtvrtfinále. Svěřenci kouče Ladislava Čiháka tak následují Hradec Králové, který dnes vyřadil Vítkovice.

Jihočeši po dvou domácích triumfech potvrdili i na západě Čech roli favorita série. Už na konci třetí minuty vedli, když se počtvrté v letošních vyřazovacích bojích prosadil kapitán Milan Gulaš. Ve 37. minutě zvýšil Jáchym Kondelík. Ondřej Procházka pak sice před polovinou třetí části oživil naděje domácích, už o 37 sekund později však uklidnil tým Motoru Brant Harris.

Hosté měli skvělý start, když už ve třetí minutě potrestal vyloučení Koffera kanonýr Gulaš. Nepříjemný moment se odehrál ve 12. minutě, kdy po běžném kontaktu s hráčem domácích musel být lékařskou službou z ledu odvezen Hovorka, jenž si držel pravou nohu v oblasti holeně.

Jen krátce nato fauloval Valský kolenem McFaddena a po následné prohlídce videozáznamu obdržel od rozhodčích trest na pět minut a do konce zápasu. Západočeši sice sehráli pětiminutovou přesilovku lépe než na ledě soupeře, ale větší šanci ke skórování si vytvořil jen Hladonik, když se nadvakrát snažil protlačit puk pod Hrachovinovými betony. Paradoxně byli ke vstřelení branky blíže Jihočeši, když ujel domácí obraně v oslabení Přikryl, ale jeho střela jen těsně minula levou tyčku karlovarské branky.

V úvodu druhého dějství se zcela sám před českobudějovickou brankou ocitl Černoch, ale jeho pokus z bezprostřední blízkosti Hrachovina ustál. První desetiminutovka této části hry byla i kvůli sérii vyloučení z obou stran značně rozkouskovaná, ale i přesto byl ve 27. minutě blízko vyrovnání Procházka - jeho prudká střela z mezikruží prošla vedle branky.

V polovině zápasu opět začal být aktivnější Motor, zejména jeho první formace. Krátce po svém vyloučení ujel ve 30. minutě Doudera, ale společně s Harrisem Frodla nepřekonali. Hostům se povedlo navýšit vedení ve 37. minutě při vyloučení Hladonika, když Pech ideálně v předbrankovém prostoru našel Kondelíka, pro něhož už nebyl problém podruhé dostat puk za karlovarského gólmana. Byla to již sedmá přesilovková trefa hostů v sérii.

I do závěrečné třetiny vstoupili aktivněji Českobudějovičtí a ve 42. minutě mohl navýšit vedení Beránek, jenže Frodl včas zasáhl svým levým betonem. Ve 46. minutě již puk za čáru domácí branky prošel, ale po trenérské výzvě karlovarské střídačky byl gól odvolán. O tři minuty později se hráči z lázeňského města již dočkali kontaktní branky, když hru o jednoho muže navíc po závaru před Hrachovinou využil Kangasniemi.

Šance domácích na zvrat však záhy pohasly: Beránkovu střelu vyrazil Frodl jen před sebe, Harris zasunul puk potřetí do karlovarské branky a definitivně tak rozhodl o postupu Motoru do čtvrtfinále. Domácím už nepomohla ani dvě minuty trvající hra bez brankáře.

Hlasy trenérů:

Václav Eismann (Karlovy Vary): „Dnešní utkání mělo podobný scénář jako ty předešlé zápasy - o výsledku rozhodli kreativní hráči v první přesilovkové formaci soupeře. Myslím, že ve hře pět na pět bylo skóre vyrovnané, je tam velký rozdíl 2:7 ve hře speciálních týmů, což celou sérii rozhodlo. Přestože náš tým bojoval tak, jak si play off zaslouží, soupeř celou sérii získal zaslouženě. A my mu přejeme hodně štěstí ve čtvrtfinále.“
Ladislav Čihák (České Budějovice): „Dnes opět rozhodly maličkosti. Pomohli jsme si přesilovkami, což bylo důležité. Vary trošku změnily systém oslabení, ale my jsme na to byli tak nějak připravení. Vyšlo nám to a pomohlo nám to strašně moc. Jsem rád, že kluci to znovu v oslabení vyblokovali, udělali tam strašně moc práce, zase jsme tam měli dlouhé oslabení. Jsem rád, že když jsme vedli, nepředvedli jsme kolaps jako v druhém zápase. Kluci se z toho ponaučili a odehráli jsme to velice dobře, soupeře jsme nepustili do tlaku, aby mohl snížit. Jinak celá série vypadá jednoznačně, když skončila 3:0, ale vůbec tomu tak není. Vary hrály skvěle, rozhodovaly maličkosti, při hře pět na pět to bylo vyrovnané. V náš prospěch rozhodly přesilové hry a skvělé oslabení.“

Góly

Domácí: 48:51. O. Procházka

Hosté: 02:55. Gulaš, 36:43. Kondelík, 49:22. Harris

Sestavy

Domácí: Frodl (Habal) – Mikyska, Bartejs, Huttula, Plutnar, McFadden, Stříteský, Dlapa, Rulík – Hladonik, Černoch (C), O. Beránek (A) – Rachůnek (A), Gríger, Kangasniemi – Redlich, Kofroň, O. Procházka – Koffer, Kružík.

Hosté: Hrachovina (Strmeň) – Gulaši, Hovorka, Doudera (A), Kachyňa, Pýcha, Štencel, Štich – F. Přikryl, Kondelík, Gulaš (C) – M. Beránek, Harris, Kubík – D. Simon, Pech (A), Valský – Toman, Koláček, Vopelka.

Rozhodčí

Hradil, Veselý – Kajínek, Gerát

Stadion

KV Arena, Karlovy Vary

Návštěva

4746 diváků

Do čtvrtfinále jde také Mountfield HK

Hokejisté Hradce Králové si jako první zajistili postup z předkola do čtvrtfinále play off extraligy, v němž od sezony 2012/13 ani jednou nechyběli. Na ledě Vítkovic vyhráli dnešní třetí zápas 3:1, v celé sérii, která byla reprízou loňského semifinále, zvítězil finalista minulého ročníku 3:0.

Po dvou těsných domácích výhrách si svěřenci kouče Tomáše Martince vypracovali v Ostravě tříbrankový náskok, poté co se v každé třetině prosadili postupně Ralgs Freibergs, Jeremie Blain a Aleš Jergl. Za domácí snížil až v samém závěru Petr Fridrich.

Východočeši začali dobře. Uběhly sotva tři minuty a šli do vedení, když obránce Freibergs vypálil od modré čáry a poslal puk pod horní tyčku, odkud se puk odrazil do sloupku a zamířil ven z branky. Královéhradečtí se sice radovali, ale rozhodčí gól uznali až po následném přerušení, kdy si gólovou situaci prohlédli na videu.

Vzápětí mohl srovnat vítkovický útočník Zdráhal, jenž se ocitl úplně volný mezi kruhy, zblízka však nedokázal prostřelil Paříka v hostující brance. Ostravanům pak ve vlastní přesilovce pláchl Perret, Auvitu ho zahákoval a rozhodčí nařídili trestné střílení. Puk si vzal Kevin Klíma, pokusil se vymíchat Klimeše, ale jeho zakončení zastavila tyčka.

Vítkovičtí se nedokázali dostat do tempa, naopak hosté nadále hrozili. Miškář svou dělovkou zazvonil na horní tyčku, krátce nato hosté ujeli do přečíslení tři na jednoho, po Pavelkově přihrávce vystřelil Perret, Klimeš ale ostravský celek podržel.

Na opačné straně se uvolnil Raskob, předal puk do mezikruží Kriegerovi, jenže ten nedokázal překonat Paříka. Následovala přesilovka Hradce Králové, kterou v jejím závěru zužitkoval Blain. Ten vypálil od modré čáry, Klimeš vyrazil kotouč do prostoru, kam si sjel Percy, jenž si bruslí srazil puk do vlastní branky.

Ostravanům se už tak složitá výchozí pozice ještě více zkomplikovala v čase 48:14, kdy Prčík sekl holí mezi nohy Eberleho a rozhodčí po prověření videa uložili vítkovickému bekovi trest na pět minut a do konce utkání.

V dlouhé přesilovce nejprve Okuliar trefil tyčku, pak se ale Perret otočil za vítkovickou brankou, všiml si Jergla, který sám před Klimešem zachoval klid a bekhendem poslal puk pod jeho beton. Vítkovičtí se v závěru dočkali alespoň čestné branky, když v čase 57:47 Fridrich povedenou střelou snížil na konečných 1:3. Hostující gólman tím přišel o sérii neprůstřelnosti, která trvala přesně 124 minut a 46 sekund.

Hradec Králové tak po třech výhrách nejrychlejším možným způsobem postoupil do extraligového čtvrtfinále, kam se od sezony 2012/13, před kterou získal extraligovou licenci po odchodu Mountfieldu z Českých Budějovic, dostal v každém ročníku.

Naopak Vítkovice skončily v předkole poprvé po třech letech. Předloni se jim podařilo postoupit do čtvrtfinále a loni do semifinále, kdy v nejdelší sérii, která trvala 577 minut a 53 sekund čisté hry, podlehly právě Hradci Králové v poměru 3:4 na zápasy.

Hlasy trenérů:

Pavel Trnka (Vítkovice): „Hodnotí se mi to těžko, protože jsme zklamání, ale soupeři bych chtěl pogratulovat k zaslouženému postupu. Sportovně musím přiznat, že jsme předkolo neodehráli dobře. Ač to výsledkově nevypadalo až tak špatně, Hradec nás jednoznačně přehrál. A to hlavně pohybem, i když jsme věděli, že ho má extrémně dobrý, a agresivitou při hře pět na pět. Soupeř nás rychle dostával pod tlak a my jsme se téměř nedostali na kotouč.“
Tomáš Martinec (Hradec Králové): “Vítězství v sérii si vážíme, protože vítkovický tým je velmi dobrý. Hlavně ve druhé půlce sezony podával velmi dobré výkony. Byť výsledek série 3:0 vypadá jednoznačně, všechny zápasy byly hodně vyrovnané. Byli jsme lepší hlavně v detailech. Hráče musím pochválit za výborný týmový výkon, protože každý z nich se skutečně obětoval pro celý tým. V tomto musíme pokračovat.„

Góly

Domácí: 57:47. Fridrich

Hosté: 03:01. Freibergs, 38:54. Blain, 52:39. Jergl

Sestavy

Domácí: Klimeš (Machovský) – Percy, Raskob, Mikuš (C), Grman, Auvitu (A), Prčík, Stehlík – Kalus, Claireaux, P. Zdráhal (A) – Ro. Bukarts, Krieger, Ri. Bukarts – Fridrich, Barinka, R. Půček – Přibyl, Dej, Lednický.

Hosté: Pařík (Lukáš) – Freibergs, Blain (A), Pavelka, Pláněk, Pilař, McCormack, Jank – Perret, Tamáši, Jasper – Okuliar, Kev. Klíma, Jergl (A) – Eberle (C), Estephan, Šťastný – R. Pavlík, Lalancette, Miškář.

Rozhodčí

P. Stano, P. Úlehla – J. Ondráček, J. Svoboda

Stadion

Ostravar aréna, Ostrava

Návštěva

6 209 diváků

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
2


Články odjinud