16. března 2024 • 17:25

ANALÝZA: Vyrovná Třinec rekord? Proti Motoru ho nečeká nic snadného

Autor: Adam Papoušek, inf
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Kapitán Vrána o pátých mistrovských oslavách v Třinci v řadě: To se nikdy neomrzí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pět titulů v řadě doposud získal pouze Vsetín. Oceláři to mohou změnit. Jakožto vítězové posledních čtyř sezon nastoupí v neděli do vyřazovacích bojů soubojem s Českými Budějovicemi. Byť je Třinec favoritem série, utkání v základní části ukázala, že by mohlo jít o vyrovnanější sérii, než se očekává.



První tři vzájemné duely sice ovládl Třinec, jednou ale až v prodloužení, podruhé v samostatných nájezdech. Oceláři pro sebe urvali sedm bodů, zatímco Motor pět.

Při hře v plném počtu hráčů byly České Budějovice lepší. Jednak ve třech ze čtyř utkání byly dominantnějším týmem a celkově vstřelily v této herní situaci sedm branek, zatímco Třinec pouze čtyři.

Očekávané vstřelené góly při hře 5 proti 5

Datum Třinec Motor ČB
15. 10. 2023 1,22 1,28
1. 12. 2023 1,53 2,54
19. 1. 2024 2,82 2,43
27. 2. 2024 0,55 1,27

Hlavní zbraň Třince? Přesilovky. Pokud chce Motor pomýšlet na postup, musí se vyvarovat trestů. A v základní části si hráči Motoru v tomto směru nevedli vůbec špatně, když za dvě minuty byli vyloučeni 189x. Lépe na tom byly pouze Pardubice (185), Mladá Boleslav (168) a Vítkovice (159).

Oceláři v přesilovkách vstřelili 9,4 gólu při přepočtu na 60 minut hry. Produktivnější bylo pouze Dynamo (10,4).

Rozhodne individuální kvalita

Minulé roky si Třinec došel pro tituly vynikající defenzivní hrou. Jiný systém se od Ocelářů neočekává ani letos. I ve vzájemných duelech, kromě třetího hraného 19. ledna, bylo k vidění minimum šancí.

Nelze ale ani podceňovat Motor. Ten v základní části při hře 5 proti 5 totiž dovolil soupeřům si vytvořit méně očekávaných gólů (2,11) než právě Třinec (2,17).

Oceláři se musí obejít bez svého nejlepšího beka, a sice Jakuba Jeřábka. Otazník visí i nad Mikulášem Hovorkou, klíčovým obráncem Motoru. Před sezonou jsme avizovali, že České Budějovice díky Douderovi, Štencelovi, Pýchovi a zmíněnému Hovorkovi složily na papíře jednu z nejlepších obran v lize.

Pokud by se Hovorka dokázal zotavit a vrátit co nejdříve na led, může právě v play off přijít jejich čas. Nadstandardní výkony tento ročník podává i Ondřej Kachyňa.

Zkušenosti, výhoda domácího prostředí a především ofenzivní síla ale jasně hovoří pro Třinec. Martin Růžička, Daniel Voženílek, Andrej Nestrašil, Marko Daňo, Libor Hudáček či David Cienciala. Obrovská síla, který by měla být rozdílovým faktorem série.

HC Oceláři Třinec Vše o klubu ZDE

Motor České Budějovice Vše o klubu ZDE

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud