Pavel Ryšavý
5. dubna 2024 • 22:07

Litvínov - Pardubice 5:6. Dynamo zvládlo divočinu a je ve finále

Vstoupit do diskuse
12
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
VŠECHNA VIDEA ZDE

Základní výškový tábor je splněn, obr je ve finále. Pardubice vyhrály s rekordním bodovým ziskem základní část a páteční divočina v Litvínově je dostala po dvanácti letech do přímého souboje o zlato. Litvínov poprvé do soupeře šlápnul, vedl o dva góly, Dynamu tekly chvílemi nervy. Zklidnily se, ale nakonec měly velkou honičku výhru 6:5 udržet. Finále jim začíná 16. dubna.



Jako kdybyste se probudili v jiném vesmíru. Denis Zeman svými hity vytáčel úplně všechny, kdo měl na drese pardubický znak. David Kaše rozjel velké číslo, dal dva góly, Litvínov vedl po první třetině 3:1. Jenže po přestávce se všechno vrátilo do starých kolejí. Pardubice výzvu přijaly, zklidnily emoce, zapnuly na vyšší obrátky.

Nakonec zase ale rubal Litvínov, sedm minut před koncem začal kouzlit s odvoláváním brankáře, začal stahovat velké manko. Nevyšlo to, ale stejně zaplněný zimák oceňoval oba tábory. Pardubická banda jásala nad postupem do finále, domácí fans děkovali za ročník plný radosti a statečný boj ve čtvrtém semifinále.

Poslední zápas série se zapsal jako ten úplně nejdivočejší ze všech. Začalo play off! Pak tedy pro Litvínov zase skončilo, ale aspoň ve velkém stylu. Tentokrát vybalil úplně všechno, co v sobě má od začátku. Žádná pardubická kontrola celého příběhu od startu až do konce se nekonala. Kdepak! Verva brnkala Dynamu na nervy, prudila, získávala puky za brankou. Litvínovu hodně pomohlo, že Pardubice agresivní hru neustály.

Dvě oplácení, dva fauly a dvouminutová přesilovka 5 na 3? Díky! Právě tady se nadechla černá vlna odporu, že by se ještě nemusel pískat konec série. Po první třetině taky vedla banda kolem bratří Kašových 3:1. Z brány se dokonce pakoval Roman Will.

Článek pokračuje pod grafikou

Taky tohle byla jasná ukázka, že Litvínov dokázal soupeři roztrhat plány. „Nemyslím si, že by nás něčím přehráli,“ kroutil hlavou v televizním přestávkovém rozhovoru hlavou Jan Mandát. „Poráželi jsme se tam sami. Všechno jsme chtěli moc jednoduše. Nejde dát soupeři přesilovku pět na tři jen přes oplácení,“ pokračoval.

Pak se potvrdilo, jak Pardubice ale dovedou přepínat. Umí kontrolovat hru, když vedou. No, a pokud se dostávají do ztráty? Rychle za sebou se točí čtyři silné ofenzivní formace, které stupňují tlak. Přichází smršť, jeden ofenzivní výpad za druhým. Dost velká šichta tenhle nápor vydržet.

Výsledkem bylo, že Dynamo vyhrálo druhou třetinu 4:0. V pravou chvíli se prosadil i Lukáš Sedlák, který čekal na gól od série s Hradcem. S Tomášem Hykou vyťukali defenzivu soupeře, Sedlák do prázdné dal na 4:3 a Pardubice začaly kralovat.

Mohlo to být ale jinak. Jenže rozhodčí vyhodnotili za stavu 3:3 zákrok Richarda Pánika na hlavu Jindřicha Abdula, že nebyl tak nebezpečný. Hříšník překvapivě vyfasoval jen dvouminutový trest. Když se vrátil, založil akci, po které Sedlák dostal Dynamo poprvé do vedení, vyskočilo na 6:3 a už se nevypařilo. I když Litvínov měl v závěru ohromnou vůli, aby sérii ještě natáhl.

Hlasy trenérů:

Karel Mlejnek (Litvínov): „Z naší strany výborná první třetina, nebe a dudy oproti včerejšku. Ve druhé třetině se nám nepovedlo eliminovat to, co se nám dařilo eliminovat v těch předchozích třech utkáních. Tedy velmi jednoduchá a účelná hra soupeře v útočném pásmu a shazování obránců, teď nám tam bohužel dva puky hloupě propadly. Pardubice tím jsou známé. Dali jsme tím soupeři možnost vyrovnání. Důležitým moment za stavu 3:3 byl únik Kirka, to byla velká škoda. Mohli jsme utkání zvrátit ještě na svou stranu. Třetí třetina byla o tom soupeři to znepříjemnit, bohužel inkasovaná branka na 3:6 nás možná nakonec stála zápas, možná ne. Podstatné ale je, že hráči v sobě našli veškeré zbývající síly a udělali to soupeři ještě hodně těžké. Bohužel se s úžasnou sezonou loučíme.“
Marek Zadina (Pardubice): „V první třetině nás soupeř zatlačil, hrál hodně dobrý hokej, my jsme udělali spoustu chyb. Nebyli jsme disciplinovaní, udělali jsme fauly do třech. Ta třetina nebyla z naší strany dobrá, soupeř nás přehrál. Jsme hrozně rádi, že jsme do druhé třetiny nastoupili jako jiný tým a věřili jsme svému hokeji. Důležité bylo, že jsme rychle dali gól na 2:3, pak na 3:3. Potom jsme soupeři odskočili. Je to ale play off a věděli jsme, že soupeř hraje hop, nebo trop - buď vyhraje a pojede ještě k nám, nebo ukončí sezonu. Jsme hrozně rádi, že se nám povedlo ten výsledek obrátit, že jsme udělali čtvrtý bod a postoupili do finále.“

Góly

Domácí: 01:19. D. Kaše, 15:45. D. Kaše, 19:53. Kirk, 52:50. Zile, 54:34. Koblasa

Hosté: 07:14. Mandát, 22:17. Košťálek, 25:12. Čerešňák, 32:16. Sedlák, 33:55. Poulíček, 50:59. Pánik

Sestavy

Domácí: M. Tomek (34. Zajíček) – Demel, Baránek, Jaks, Zile, D. Zeman, Czuczman, Šalda – Koblasa, Sukeľ (C), Kirk – O. Kaše (A), D. Kaše (A), Hlava – Abdul, Jícha, Kudrna – Havelka, Jurčík, Zygmunt.

Hosté: Will (21. Pavlát) – Čerešňák, D. Musil, Košťálek, T. Dvořák, Hájek, Vála, M. Houdek – Hyka, Sedlák (C), Pánik – Radil, Zohorna (A), R. Kousal – Kaut, A. Musil, Paulovič – Vondráček, Poulíček (A), Mandát.

Rozhodčí

Šír, Ondráček – Špůr, Thuma

Stadion

Zimní stadion Ivana Hlinky, Litvínov

Návštěva

5944 diváků

HC VERVA Litvínov Vše o klubu ZDE

HC Dynamo Pardubice Vše o klubu ZDE

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
12


Články odjinud