25. září 2012 • 11:40

Kladno táhne extraligu! Návštěvy šroubuje Jágr, kluby vydělávají

Autor: Jakub Hlaváč, Zdeněk Janda, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mlaskají si na tribunách nad hokejovými pochutinami, extraligu plnou hvězd fanoušci milují. Logicky zbožňují především Kladno a jeho Jaromírem Jágrem vedenou letku z NHL. Právě Středočeši zvedli divácký průměr na svých zápasech ve srovnání s minulou sezonou o 5121 lidí. Hodně slušná cifra!



Když mají teď fanoušci možnost vidět na ledě samotného Jágra, neváhají. A Rytíři na tom pochopitelně profitují, v minulém ročníku byla návštěvnost jejich klání žalostná, nejnižší z celé soutěže. Čítala pouhých 3754 diváků, a to ji ještě o tisícovku zvyšovaly návštěvy na stadionech soupeřů.

Teď je to tedy jiná. Každý by je s radostí hostil dvakrát týdně a ještě za to platil body do tabulky. Vždyť pokladna po středočeské návštěvě poskakuje návalem zlaťáků. Naposledy toho využila Sparta, která vstupenky na atraktivního soka zdražila o 55 korun. A distribuovala jich 12 589, čili vydělala navíc téměř skoro 700 000!

V Chomutově bylo vyprodáno týden před pátkem, v neděli vyhlásí plný dům v Českých Budějovicích. „V den utkání se může uvolnit pár míst z vrácených rezervací, ale mnoho jich nebude,“ řekl Zdeněk Blažek, šéf Jihočechů, kteří nechali svým příznivcům standardní ceny.

V samotném Kladně své posily využili k velkolepým vystoupením v pražské O2 Areně. Na to první se Slavií dorazilo 15 575 lidí, na středeční proti Pardubicím se šikulou Alešem Hemským jsou lístky ještě k dispozici, ale rychle mizejí.

„O vstupenky je velký zájem, ale pořád jsou ještě volná místa. Z Pardubic má dorazit spousta lidí, ale věřím, že těch našich bude mnohem více a budeme mít domácí prostředí,“ doufal Václav Bartoš, ředitel Rytířů.

I on si může libovat při pohledu na příspěvky do kasy, při cenách vstupenek v rozmezí 150-290 korun a odhadovaném pronájmu za halu kolem 500 tisíc korun může jedna partie Kladnu vydělat kolem dvou milionů korun.

Diváků na stadionu pražské Sparty bylo při návštěvě kladenského celku opravdu požehnaně.Foto Pavel Mazáč (Sport)

Konkrétní suma je však pečlivě utajovaná. „To je obchodní tajemství, nechci to komentovat. Ale je třeba si uvědomit, že platíme arénu, vyměňujeme za lístky naše permanentky, zajišťujeme dopravu pro naše fanoušky a máme s tím i další náklady. Konkrétní čísla ze mě ale nedostanete,“ upozornil Jágrův spolupracovník.

K tomu může připočíst zhruba osm milionů korun, které spolkly dvouměsíční pojistky formace hvězd. A navíc v tom nebyl započtený ještě Tomáš Kaberle, jenž prvně nastoupí ve středu. Ale vyplatilo se. Napěchované a natěšené tribuny to potvrzují.

„Určitě nás těší, že na nás přišlo tolik lidí. Akorát věřím, že i přímo k nám na stadion do Kladna si najde příště cestu ještě víc fanoušků, v minulém utkání se asi zalekli toho, že bude vyprodáno, ale to byl jen nějaký komunikační šum. Vstupenek bylo ještě dost, stejně tak to bude i na další utkání,“ dodává Bartoš.

Divácký zájem v číslech

Aktuální průměr extraligové návštěvnosti: 5664

Průměrná návštěva při utkání Kladna: 11 183

Součet diváků, jenž loni navštívili domácí zápasy Kladna: 69 103

Tolik diváků navštívilo tři domácí zápasy Kladna letos: 24 585

Pravidelný zápisník Jaromíra Jágra čtěte v úterním Sportu

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud