21. dubna 2013 • 11:42

Sedmé finále je tady! Jak na něj ví Slavia. Kdo ji napodobí?

Autor: Sport, zej
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nervy napnuté jako špagáty, tréma, kam oko dohlédne, břichem vám bez ustání prolétává vrtulník. Sedmý duel finále je tady. Co teď? Jednoduchá rada! Běžte se zeptat na Slavii, tam vám poradí, jak na to. Extraligová historie pamatuje dvě finálová dramata na maximální počet utkání, v obou si titul přivlastnila parta trenéra Vladimíra Růžičky.



2003 - Zlato ukradl marod

Pražané pro sebe uzmuli první ligový titul, Východočechům zbyly jen oči pro pláč. A pro pořádný, neboť v sérii sice prohrávali 3:1 na zápasy, ovšem pak se výrazně zvedli a dokázali se na rozhodující střet vrátit do své arény.

Bilance týmů v 7. zápasech play off
SLAVIA
8 VÝHER  2 PROHRY
Znojmo (Č 2001)  Liberec (Č 2005)
Pardubice (F 2003)  Třinec (S 2011)
Znojmo (Č 2004)  
Sparta (S 2004)  
Liberec (S 2008)  
Karlovy Vary (F 2008)  
Vítkovice (Č 2009)  
Liberec (Č 2011)  
PLZEŇ
4 VÝHRY  0 PROHER
Pardubice (Č 2004)  
Pardubice (Č 2009)  
Zlín (Č 2012)  
Litvínov (Č 2013)  
ZLÍN
3 VÝHRY  1 PROHRA
Znojmo (Č 2002)  Plzeň (Č 2012)
Třinec (Č 2004)  
Vítkovice (S 2005)  

Sedmý duel se hrál podle hesla „opatrnost především“. Domácí měli postupně navrch, ale skvělý Roman Málek všechny pokusy domácích bravurně odrážel. Zato Slavia první chybu soupeře okamžitě ztrestala. Beránek vjel za branku, zaměstnal dva protihráče, Duda následně předložil kotouč Supovi, který se v šanci rychle zorientoval a svým osmým gólem v play off rozhodl o titulu.

„Zápas byl o tom, kdo dá první gól. My jsme udělali chybu a dostali jsme ho. Takový je hokej. Jednou branky dáte a jindy ne,“ posteskl si nejlepší hráč Pardubic Ladislav Lubina.

První oslavy začaly v kabině za zvuku kapely Kabát, oblíbené hudební skupiny červenobílých. „Byla pro mě čest vést takový tým,“ smekl pomyslný klobouk kapitán Josef Beránek. „Byl to ten nejdůležitější zápas sezony – buď, anebo. Jen jeden může slavit. Pardubičtí hráči musejí prožívat hrozné zklamání,“ věděl jistě.

Autor zlaté rány Michal Sup si po 10 letech připomněl opojné chvíle. V roce 1993 slavil se Spartou. „Tenhle titul ale stavím mnohem výš, tehdy jsem byl moc mladý, nemohl jsem tušit, že se na další načekám takovou dobu,“ usmíval se. Ve finále přitom hrál kvůli zranění kolena s velkým sebezapřením. „Bál jsem se to přiznat, aby toho soupeři nezneužili,“ povídal Sup.

2008 - Svobodova obří satisfakce

Historický postup do finále vyvolal v západočeských lázních obrovskou euforii, oba týmy si vedly v sérii nesmírně vyrovnaně a rozhodnout musel až závěrečný sedmý duel, nakonec i celkové skóre 24:24 odpovídalo dramatičnosti. Rekordní návštěva O2 Areny (17 123) viděla druhý extraligový triumf Slavie.

„Jsem hrozně dojatý a pyšný na hráče, moc klukům děkuji, protože sezonu jsme odehráli dobře a v play off to byly neskutečné zápasy,“ glosoval triumf a vůbec celou sezonu kouč a generální manažer vítězů Vladimír Růžička. Ten vedl pražský klub v obou jeho vítězných taženích za extraligovým pohárem.

Prvního titulu v extralize se konečně dočkal tehdy 30letý brankář Adam Svoboda, s nímž se dlouho táhla nálepka, že není mužem pro play off, neboť prý vypjaté vyřazovací boje nezvládá. Svoboda prokázal pravý opak, a mohl tak poprvé v nejvyšší soutěži zakusit pocit celkového vítěze.

„Čekal jsem na to 12 let a je pro mě obrovská satisfakce, že jsem sám sobě i ostatním dokázal, že v play off chytat umím. Jsem strašně rád, že se mi to splnilo, a lhal bych, kdybych řekl, že to není náplast na finále v roce 2003,“ připomněl Svoboda bitvu, kdy stál proti Slavii v dresu Pardubic. „Pět let jsem v sobě nosil obrovskou touhu dokázat, že co kdo někde plácne, to pravda není. Tohle je na to nejlepší odpověď,“ prohlásil.

2013 - Straka nebo Čajánek?

Právě o nich dvou už bylo během finále popsáno spoustu novinových řádek. A dnes se jejich vzájemný souboj rozsekne. Jednomu se splní dětský sen a pomazlí se s pohárem, druhý bude smutně postávat na druhé straně.

Petr Čajánek (37 let) versus Martin Straka (40 let). Zlínský a plzeňský patriot. Dvě největší osobnosti série. Spoluhráči se shodují: Chceme vyhrát i za ně. Dnes večer bude jasno. „Čeká nás rozhodující zápas. Ale já si ho chci hlavně užít,“ tvrdí Straka.

Čajánek včera netrénoval, regeneroval. Ani s novináři se vybavovat nechtěl. Večer by se o pocity určitě rád podělil, pokud budou vítězné. Stejně jako Straka.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Čtvrtfinále
Články odjinud


Články odjinud