14. listopadu 2013 • 15:30

Jasnej gól, nezkoumej to, řekl sudí. Kolega branku neuznal, teď bude pykat

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
Dvacet let od titulu Baníku. Získali jsme ho díky fanouškům, vzpomíná Laštůvka
VŠECHNA VIDEA ZDE

EXKLUZIVNÍ VIDEO | Komise rozhodčích Českého svazu ledního hokeje (ČSLH) potrestala všechny arbitry, kteří řídili středeční utkání 19. kola extraligy mezi Třincem a Spartou. Chybně totiž neuznali gól hostujícího Jana Buchteleho v rozhodujících nájezdech a i díky tomu Oceláři vyhráli 3:2.



Nejvyšší trest, odebrání delegace na tři utkání a pokutu ve výši odměny za zápas, dostal hlavní rozhodčí René Hradil. Jeho kolega Michal Hrubý nuceně vynechá jedno utkání a dostal stejnou pokutu.

Čároví Marek Hlavatý a Rudolf Tošenovjan přijdou také o jeden zápas, videorozhodčího Ivana Kovala si komise pozvala na nejbližší zasedání. Informoval o tom tiskový mluvčí ČSLH Zdeněk Zikmund.

Na chybu rozhodčích si již v noci po zápase stěžovala Sparta a označila ji za zásadní ovlivnění duelu. A komise jí dala za pravdu. Útočník Pražanů překonal ve čtvrté sérii nájezdů brankáře Šimona Hrubce, jenž ale zároveň při zákroku posunul konstrukci branky.

Jan Buchtele nájezd proměnil, sudí ale jeho branku neuznali
Video se připravuje ...

Rozhodčí následně konzultovali situaci s kolegou u videa a gól neuznali s odůvodněním, že branka byla posunuta ještě předtím, než puk přešel brankovou čáru.

Podle pravidel však měli gól uznat, situaci vůbec neměli s videorozhodčím nekonzultovat. "Rozhodčí se neuznáním branky dopustili závažného pochybení, které mělo vliv na konečný výsledek. K chybě navíc nedošlo při posouzení sporné situace, ale při uplatnění pravidel, která jsou v takových případech jednoznačná. Proto byl jednomu z hlavních rozhodčích uložen nejvyšší trest, který sazebník umožňuje," uvedl předseda komise Pavel Halas.

Podle výkladu pravidla číslo 509, které se věnuje trestným střílením, rozhodčí situaci, kdy puk vnikne do branky a branková konstrukce se uvolní nebo není ve správné pozici následkem zákroku brankáře, nemají vůbec přezkoumávat a gól mají uznat.

Podle záběrů České televize, která při přímých přenosech umisťuje na těla rozhodčích mikrofony, si toho byl vědom i rozhodčí Hrubý. Kolegu ale nepřesvědčil.

SESTŘIH: 19. kolo hokejové extraligy, Třinec - Sparta 3:2 po nájezdech
Video se připravuje ...

"Rendo, já bych to vůbec nezkoumal. Vykoplá brána, jasnej gól. Bez videa," uvedl Hrubý. Hradil ale situaci konzultoval s videorozhodčím a branku následně neuznal.

"Chápu, že v tak rychlém sportu, jako je hokej, se vloudí při verdiktech rozhodčích chyba. Co se ale stalo v Třinci, to je naprosto skandální neznalost pravidel," uvedl sportovní manažer Sparta Patrik Martinec.

Po Buchteleho nájezdu, který zahájil čtvrtou sérii, překonal sparťanského gólmana Jiří Polanský a rozhodl o výhře domácích.

 

MATCH OVERVIEW LEGACY
13. 11. • 18:20
HC Oceláři Třinec
HC Oceláři Třinec
3:2
ONLINE
13. listopadu
18:20
HC Sparta Praha
HC Sparta Praha
Góly

Domácí: 22:56. Květoň, 44:05. Polanský, 65:00. Polanský

Hosté: 17:09. Kumstát, 23:19. Rolinek

Sestavy

Domácí: Hrubec (Trenčan) – Galvas, Hrabal, Linhart, Roth, Kania, Krejčí, Foltýn, Lojek – Rákos, Zagrapan, Martin Růžička – Adamský, Polanský (A), Orsava – Varaďa (A), Peterek (C), Květoň – Rufer, Marek Růžička, Matuš.

Hosté: Pöpperle (Král) – Piskáček, Pilař (A), Krejčík, Švrček, Philipp, Sičák, Kubát – Rolinek (C), Hlinka (A), Ton – Buchtele, Pech, Kumstát – I. Rachůnek, Přibyl, Klimek – T. Rachůnek, Bahenský, Simon

Rozhodčí

Hradil, Hrubý – Hlavatý, Tošenovjan

Stadion

 

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud