Květoslav Šimek
14. listopadu 2013 • 08:50

Debilní pravidlo, řekl Jandač. Jenže chybu udělali rozhodčí a Sparta a žádá tvrdý trest

Autor: Květoslav Šimek, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Byla to vskutku kuriózní situace a hlavně chyba rozhodčích. Sparťanský hokejista Jan Buchtele po nerozhodném prodloužení v nájezdu překonal třineckého brankáře Šimona Hrubce. Ten ale při skluzu a při zákroku betonem vykopnul branku z úchytů. Buchtele puk do sítě dostal, ale sudí si nebyli jistí, jestli to nebylo až po posunutí brány. Šli se radit k videu. Dlouho. Nakonec, k překvapení i samotných hráčů Třince, branku neuznali a Oceláři díky tomu nakonec zvítězili 3:2. Podle pravidel však tuhle situaci neměli rozhodčí s pomocí videa vůbec zkoumat a Buchteleho nájezd uznat jako gól. Sparta proto žádá tvrdý trest.



Rozhodčí rozpažil proto, že branka byla posunutá už v momentě střely. Zkušený obránce Karel Pilař hned ukazoval, že by se měl nájezd opakovat. Ale nic takového. Naopak Jiří Polanský druhou parádou v nájezdech rozhodnul o vítězství Třince 3:2.

„Vůbec jsme nečekali, že to neuznají,“ divil se Lukáš Pech. „Ptal jsem se hned sudích a říkali mi, že by brankář musel do tyčky kopnout úmyslně. Ale to je přece jedno, jestli je to skluz nebo úmysl, ne?"

Přesně takový výklad má pravidlo 509, které se věnuje nájezdům.

Výklad pravidla 509:
Když se v průběhu trestného střílení nebo samostatných nájezdů k určení vítěze utkání branka uvolní dříve, než puk vnikne do branky následkem „zákroku“ brankáře, gól se uzná a situaci nelze přezkoumávat.

Jan Buchtele nájezd proměnil, sudí ale jeho branku neuznali
Video se připravuje ...

Jenže rozhodčí jeli chybně k videu zkoumat úmysl brankáře. tento výklad podali při zápase i Spartě. Proto se kouč Josef Jandač divil. „Podle pravidel je to tak, že brankář nesmí bránu posunout úmyslně, pokud je to neúmyslně, tak gól neplatí. To je trošku debilní pravidlo. Náš hráč se neproviní, proviní se brankář. Ale nejde o to, jestli je v tom náš hráč, nebo třinecký. Obecně by bylo dobré se nad tím zamyslet.“

Po půlnoci však Sparta poslala prohlášení, v němž kritizuje chybnou argumentaci rozhodčích, doslova se v prohlášení píše, že šlo o skandální neznalost pravidel.

Oficiální vyjádření Patrika Martince, sportovního manažera HC Sparta Praha:
„Jsme přesvědčeni, že oba hlavní rozhodčí i videorozhodčí jednoznačně chybovali. Sparta tak přišla o možný zisk dalšího bodu. Ještě na ledě jsme reklamovali, že branka měla být uznána. Rozhodčí nás ovšem přesvědčovali o opaku a argumentovali zcela chybným výkladem pravidel. Chápu, že v tak rychlém sportu jako je hokej, se vloudí při verdiktech rozhodčích chyba. Co se ale stalo v Třinci, to je naprosto skandální neznalost pravidel. Podáme oficiální protest a budeme požadovat tvrdé potrestání rozhodčích, kteří svou zásadní chybou ovlivnili výsledek důležitého extraligového zápasu. Jsem rád za naše hráče i realizační tým, že dokázali nereagovat v přílišných emocích a nekomentovat toto zásadní selhání rozhodčích v den utkání.“

Podle záběrů České televize, která při přímých přenosech umisťuje na těla rozhodčích mikrofony, si toho byl však vědom rozhodčí Michal Hrubý. Kolegu ale nepřesvědčil. "Rendo, já bych to vůbec nezkoumal. Vykoplá brána, jasnej gól. Bez videa," uvedl Hrubý. Jenže René Hradil situaci chybně konzultoval s videorozhodčím a branku následně neuznal.

Třinecký trenér Pavel Marek k tomuto tématu po zápase ještě přidal technický poznatek. V extralize jsou podle něj branky ukotvené o něco volněji, než například v NHL. Proto často k vykopnutí brány dochází. Byť neúmyslnému.

„V NHL jsou usazené brány neskutečně pevně, ale je tam na druhé straně riziko zranění,“ říkal Marek. „Viděli jste, jak teď dopadl Stamkos a co všechno se může stát. Nájezdy byly o štěstí a tentokrát to byla loterie v náš prospěch.“

SESTŘIH: 19. kolo hokejové extraligy, Třinec - Sparta 3:2 po nájezdech
Video se připravuje ...

MATCH OVERVIEW LEGACY
13. 11. • 18:20
HC Oceláři Třinec
HC Oceláři Třinec
3:2
ONLINE
13. listopadu
18:20
HC Sparta Praha
HC Sparta Praha
Góly

Domácí: 22:56. Květoň, 44:05. Polanský, 65:00. Polanský

Hosté: 17:09. Kumstát, 23:19. Rolinek

Sestavy

Domácí: Hrubec (Trenčan) – Galvas, Hrabal, Linhart, Roth, Kania, Krejčí, Foltýn, Lojek – Rákos, Zagrapan, Martin Růžička – Adamský, Polanský (A), Orsava – Varaďa (A), Peterek (C), Květoň – Rufer, Marek Růžička, Matuš.

Hosté: Pöpperle (Král) – Piskáček, Pilař (A), Krejčík, Švrček, Philipp, Sičák, Kubát – Rolinek (C), Hlinka (A), Ton – Buchtele, Pech, Kumstát – I. Rachůnek, Přibyl, Klimek – T. Rachůnek, Bahenský, Simon

Rozhodčí

Hradil, Hrubý – Hlavatý, Tošenovjan

Stadion

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud