24. dubna 2016 • 21:08

SESTŘIH: Liberec je MISTR, na Spartě vyhrál 2:1. Maraton rozhodl Bakoš

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejisté Liberce získali poprvé v historii extraligový titul. V šestém zápase finále play off porazili Spartu 2:1 v druhém prodloužení a celou sérii vyhráli 4:2. O zisku Masarykova poháru pro Bílé Tygry, kteří vyhráli i základní část soutěže, rozhodl v čase 85:09 slovenský útočník Martin Bakoš.



Oba týmy se v O2 areně představily oproti pátečnímu duelu na severu Čech v pozměněné sestavě. Domácím vypadl další obránce Eminger a do hry se nově zapojil útočník Procházka. Liberecký kouč Pešán se rozhodl opět nasadit forvarda Vampolu, po skončení disciplinárního trestu naskočil Lakatoš. I přes předešlu výhru tak Liberec pozměnil složení všech útočných formací.

Výkon Sparty byl v úvodu nevýrazný, hráče evidentně svazovala hrozba konce sezony v případě porážky. Přesto se do první výraznější šance dostal Hrbas, ve 4. minutě trefil pravou tyč.

SESTŘIH: Sparta - Liberec 1:2 po prodloužení (6. finále)
Video se připravuje ...

Mnohem více vzruchu bylo před Pöpperlem, Krenželok však nemířil přesně a Radivojevič po nájezdu také zakončil mimo branku. Bezbrankový stav se nezměnil ani v 16. minutě po velkém závaru v obraném pásmu Pražanů.

Jandačovu týmu pomohla do vedení přesilová hra. Sparťané se sice dlouho nemohli prosadit, poté se ale uvolnil Mikuš a Lašák na střelu svého krajana i díky clonícímu Kumstátovi nestihl zareagovat.

Hned na začátku druhé třetiny mohl zvýšit vedení domácích Hrbas, svoji pohotovou střelu však mezi tyče nenamířil. Prosadili se tak hosté a stejně jako Sparta v početní výhodě. Druhý Barinkův trest v rychlém sledu využil Vampola.

Sparta - Liberec: Titul Liberci vystřelil Martin Bakoš
Video se připravuje ...

V 35. minutě mohl Tygři posunout do vedení Řepík, nejlepší střelec Severočechů v play off však nájezd na Pöpperleho neproměnil. V závěru druhé třetiny se do dvou šancí dostal Netík, který začal zápas až jako třináctý útočník. Lašák však obě jeho příležitosti zlikvidoval.

S blížícím se koncem normální hrací doby tak drama kulminovalo. Oba celky si uvědomovaly, že případný gól by duel zřejmě rozhodl. Na straně domácích se o to snažil aktivní Hrbas, stejně jako Bulíř nebo Radivojevič na druhé straně však neuspěl.

Liberec byl střelecky aktivnější, rozhodnout však nedokázal. A i proto, že v 59. minutě neuspěli z ojedinělé situace před Lašákem Sabolič s Dragounem a Poláčkem, finále se poprvé prodlužovalo. Navíc bylo jasné, že podle pravidel se musí rozhodnout gólem ze hry, na samostatné nájezdy nemohlo dojít.

Liberec se dočkal. Rozhodující branku si připsal Martin Bakoš
Liberec se dočkal. Rozhodující branku si připsal Martin Bakoš

Hned na začátku nastavení střílel nebezpečně Birner, Pöpperleho však nepřekonal. V 65. minutě již hosté zvedali ruce a chtěli se začít radovat z titulu. Pöpperle však udržel puk po Dernerově akci před čárou, což potvrdil i videorozhodčí. Poté přišly krušné chvilky domácích, když byl vyloučen Mikuš.

Liberečtí však přesilovku nevyužili, stejně jako později domácí. V 78. minutě se pokoušeli rozhodnout Šimek a následně Radivojevič s Bakošem, Pöpperle byl ale připraven a tak došlo i na pátou dvacetiminutovku. Rozhodující moment přišel v 86. minutě, kdy si do útočného pásma nabruslil Bakoš a překonal Pöpperleho.

Tygři následně mohli i s početnou skupinou fanoušků v O2 areně slavit, Sparta prodloužila své čekání na další titul. Naposledy se Pražané radovali v roce 2007.

Finále play off hokejové extraligy - 6. zápas:

HC Sparta Praha - Bílí Tygři Liberec 1:2 v prodl. (1:0, 0:1, 0:0 - 0:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 17. J. Mikuš (Forman, Pech) - 29. Vampola (Krenželok), 86. Bakoš (Mojžíš). Rozhodčí: Fraňo, Hejduk - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 5:6. Využití: 1:1. Diváci: 17.014. Konečný stav série: 2:4.

Sparta: Pöpperle - Piskáček, Polášek, Hrbas, Barinka, Švrček, J. Mikuš - Hlaváč, J. Hlinka, Buchtele - Forman, Pech, Kumstát - Hamilton, Dragoun, Sabolič - M. Procházka, Černoch, A. Kudrna - Netík. Trenéři: Jandač a Moták.
Liberec: Lašák - Šimek, Ševc, Mojžíš, Derner, Vitásek, Výtisk - Bakoš, Bulíř, Vampola, Radivojevič - Řepík, Bulíř, Birner - Stránský, P. Jelínek, Krenželok - J. Vlach, Lakatoš, Valský. Trenéři: Pešán a V. Čermák.

Konečné pořadí hokejové Tipsport extraligy v sezoně 2015/16:

1. Bílí Tygři Liberec
2. HC Sparta Praha
3. HC Škoda Plzeň
4. BK Mladá Boleslav
5. Mountfield Hradec Králové
6. HC Olomouc
7. PSG Zlín
8. Piráti Chomutov
9. HC Kometa Brno
10. HC Oceláři Třinec
11. HC Vítkovice Steel
12. HC Dynamo Pardubice
13. HC Verva Litvínov
14. HC Energie Karlovy Vary.

MATCH OVERVIEW LEGACY
24. 4. • 17:20
HC Sparta Praha
HC Sparta Praha
1:2
ONLINE
24. dubna
17:20
Bílí Tygři Liberec
Bílí Tygři Liberec
Góly

Domácí: 16:34. Mikuš

Hosté: 28:37. Vampola, 85:09. Bakoš

Sestavy

Domácí: Pöpperle – Polášek, Piskáček, Barinka, Hrbas, Mikuš, Švrček, Kalina – Hlaváč, Hlinka (C), Buchtele – Forman, Pech, Kumstát (A) – Hamilton, Dragoun, Sabolič – Procházka, Černoch, Kudrna – Netík. Trenér: Josef Jandač.

Hosté: Lašák – Šimek, Ševc, Mojžíš, Derner, Vitásek, Výtisk (C), Plutnar – Radivojevič, Vampola (A), Bakoš – Řepík, Bulíř, Birner – Krenželok, Jelínek, Stránský – Valský, Lakatoš, Vlach – Ordoš. Trenér: Filip Pešán.

Rozhodčí

Fraňo, Hejduk – Barvíř, Blümel

Stadion

O2 arena

Návštěva

17 014 diváků

Sparta - Liberec: Video potvrdilo, že Derner nepřekonal Pöpperleho
Video se připravuje ...

Sparta - Liberec: Birner trefil v prodloužení tyč
Video se připravuje ...

Sparta - Liberec: Hosté přežili závar Sparty v předposlední minutě
Video se připravuje ...

Sparta - Liberec: Vampola se do finále vrátil gólem
Video se připravuje ...

Sparta - Liberec: Gól! Juraj Mikuš vymetl šibenici
Video se připravuje ...

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud