Jiří Vítek
20. prosince 2017 • 14:57

Přetlak v brankovišti Komety. Konkurence být musí, zní z Brna

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zeď, tahoun, strůjce úspěchu. Tituly, jimiž se mohl brankář Marek Čiliak pyšnit po suverénní jízdě Komety jarním play off, si teď musí obhájit před Markem Langhamerem. Čerstvá posila ze zámoří by měla zvýšit konkurenci v brněnském brankovišti. Chytat chtějí oba, do branky však může jen jeden. „Vždycky je lepší mít možnost vybrat si ze dvou kvalitních gólmanů, než kdyby nebylo z čeho,“ soudí trenér brankářů Jaroslav Odehnal.



V Arizoně nedostal prostor, jaký očekával, i proto se po pěti letech v zámoří vrátil Marek Langhamer zpět do Česka. „Už před sezonou jsem podepisoval s Arizonou smlouvu s tím, že bude hodně gólmanů. Věřil jsem, že si pozici vybojuju. Podle mě jsem si ji vybojoval, ale v klubu se rozhodli jinak. Hledali jsme možnosti, kde bych se mohl upíchnout, nakonec jsem kývnul Kometě,“ vyprávěl po prvním tréninku v novém působišti.

O 23letého gólmana údajně usilovala také pražská Sparta, rodák z Moravské Třebové nakonec zvolil modrobílou cestu. Kometa tak po odchodu Karla Vejmelky na měsíční hostování do Jihlavy disponuje brankářskou dvojicí, z níž jen těžko vyberete stálou jedničku.

Liberec - Kometa Brno: Závar před Čiliakem, Stranský puk do brány nedostal
Video se připravuje ...

„Pro oba je to těžké, ale konkurence být musí. Uvidíme, jaká bude zápasová vytíženost a forma, podle toho se budeme rozhodovat dál,“ kvituje boj o post jedničky mezi Markem Čiliakem a Markem Langhamerem trenér brankářů Jaroslav Odehnal.

Langhamer si nyní zvyká na rozdíly mezi zámořským a evropským kluzištěm, přizpůsobit se však musí i samotné hře. „V Americe je hokej rychlejší, střílí se ze všech pozic. Tady se hraje více kombinačně, takže třeba reakce na první střelu může být ošemetná,“ soudí Odehnal. Kromě změny prostředí musel Langhamer řešit i problémy s výstrojí, jejíž rozměry jsou v Evropě pro gólmany benevolentnější. Již předem avizoval, že si hodlá pořídit o pár centimetrů větší betony a kalhoty, na úterní trénink však dorazil ve staré výstroji v barvách Coyotes.

Nová krev v brankovišti tak může Kometě na jednu stranu prospět, v určitém ohledu by však mohla být i na škodu. Dosavadní jednička Čiliak se od konce základní části předchozí sezony těšil důvěře ze strany trenérů, která mu pomohla především ve vyřazovacích bojích, kde byl po zásluze vyhlášen nejužitečnějším hráčem.

Olomouc - Kometa Brno: Čiliak vytáhl neskutečný zákrok v prodloužení
Video se připravuje ...

„Je profesionál, soustředí se na svou práci. Pokud na něj padne volba, aby šel do brány, odvede stoprocentní práci. V tomto bych problém neviděl,“ nebojí se Odehnal nervózní atmosféry.

V dnešním duelu s Chomutovem by měl být dvojkou Langhamer. V nabitém programu, kdy Kometa sehraje na přelomu roku během devatenácti dní osm zápasů, však podle slov trenérů dostane prostor se ukázat.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud