3. srpna 2018 • 16:13

Změna na extraligových hřištích. Po vzoru NHL se zmenší brankoviště

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Rozměr brankoviště bude v příštím ročníku hokejové extraligy oproti minulosti menší. Mezinárodní hokejová federace (IIHF) se jej po vzoru NHL rozhodla upravit a nové pravidlo bude platit v domácích soutěžích.



"Zaprvé se tím udržuje obecný trend sjednocování pravidel NHL a mezinárodního hokeje. Druhým cílem je posílit ofenzivní hru, protože se prostor pro útočníky, byť o malou část, zvětší," uvedl tiskový mluvčí hokejového svazu Zdeněk Zikmund pro iDnes.cz.

Dosavadní půlkruh měřil ve svém průměru 360 centimetrů, po úpravě se šířka brankoviště zmenší na 243 cm. K úpravám došlo zejména na bočních stranách, vzdálenost mezi brankovou čárou a vrcholem brankoviště zůstala prakticky stejná.

"Osobně si myslím, že mi to bude více vyhovovat, protože brankoviště je po stranách více osekané a nebude mě to tolik tahat dostávat se z brány. Už v Americe jsem si to pochvaloval a pak po návratu do Čech jsem si říkal, že je zbytečně velké," uvedl pro hokejkaTV brankář Liberce Roman Will, který v zámoří působil v letech 2014 až 2016. "Kontakty s gólmany tam budou tak jako tak," podotkl s úsměvem.

Na změnu rozměrů brankoviště jsou navázány i úpravy dalších pravidel. "Byla přijata pravidla o situacích, v nichž smí brankář mimo brankoviště přikrýt puk. To se bude od nynějška posuzovat daleko přísněji. Pro rozhodčí to znamená celkem 45 změn v pravidlech, z nichž šest je opravdu zásadních a systémových. Na ně se budou muset sudí před sezonou dobře připravit," uvedl Zikmund.

Od nadcházející sezony v extralize dojde i k další výrazné změně. Trenéři budou mít možnost nechat prozkoumat sporné gólové situace, bude totiž zavedena také po vzoru NHL takzvaná "coach challenge". Je ale možné, že potřebná technologie pro trenérskou výzvu nebude k dispozici na všech stadionech.

Krupp na scénu! Hokejisté Sparty poprvé trénovali na ledě s novým koučem
Video se připravuje ...

Zábranský: Dohoda s Eratem? Nastoupí, až bude mít chuť
Video se připravuje ...

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud