Pavel Ryšavý
7. ledna 2019 • 09:24

Podnikatel Šuda chce řešit krizi v Pardubicích: Má zájem o akcie

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Aktuální stav kolem pardubického hokeje připomíná skok s rozbitým padákem. Nedaří se nic. Zběsilé tahání za šňůrky nefunguje, záchrana se neotevřela. S každým dalším odehraným kolem a porážkou to vypadá, že se klub rozplácne o zem. Baráž? Patrně nevyhnutelná věc. Nový majitel? Město Dynamo vlastní už dva roky a nic. Proto se ozval největší soukromý akcionář Jaroslav Šuda. Chce dát dohromady většinu. Dnes městu poslal oficiální dopis, má zájem situaci řešit.



„Jako minoritní akcionáři společnosti Hockey Club Dynamo Pardubice a.s. reagujeme na vyhrocené politické a sportovní dění kolem hokejového klubu. Jsme hluboce znepokojeni současným nastavením a především politizací společnosti, která hokejový klub již delší dobu mediálně i ekonomicky poškozuje,“ uvádí Šuda v dopise, který dnes dostal primátor Martin Charvát.

Město aktuálně vlastní 73,6 % akcií Dynama. Šuda má 12 %, pak následují se svými podíly Dušan Salfický a Petr Čáslava (6,5 %), posledním vlastníkem je sdružení HC Pardubice s 1,3 %.

Jeho návrh zní, že od města odkoupí 25 % akcií. Když se pak domluví s ostatními menšinovými akcionáři, tedy se Salfickým a Čáslavou, dostal by se Šuda přesně na 50 %, společně s HC Pardubice by pak vlastnil většinu. Úspěšný podnikatel v klubu působí už od roku 2003, kdy přišel coby jeden z jednatelů firmy Moeller, která do hokeje posílala každý rok desítky milionů korun. Když společnost přešla pod amerického vlastníka, postupně dala od hokeje ruce pryč. Ale Šuda koupil pak sám podíl v roce 2012. „Narodil jsem se ve východních Čechách a na první zápas jsem jel s tatínkem v devíti letech. Od té doby klubu fandím,“ prohlásil tehdy.

Teď se nabízí, že by Pardubice zkusil zachránit, vytáhnout z bahna, kam opět zahučely pod vedením města. Před dvěma roky, kdy radnice převzala hokej, se podařilo extraligu v Pardubicích zachránit, klub uspěl v baráži, na pozici generálního manažera zůstal Dušan Salfický, městský zastupitel a minoritní akcionář. Minulou sezonu Dynamo skončilo po základní části šesté. Ale v aktuální je na tom po sportovní stránce ještě hůř než v době, kdy město koupilo většinu od Romana Šmidberského. Je jasně poslední, prohrává. Personálně jde o značně nestabilní prostředí.

GALERIE: Celé prohlášení najdete v přiložené galerii:

Šuda má zájem odkoupit pardubické akcie.
Šuda má zájem odkoupit pardubické akcie.

„V tuto chvíli, kdy klub reálně bojuje a dále bude bojovat o přežití v nejvyšší hokejové soutěži (a tím dost možná o přežití vůbec), jsme toho názoru, že již není nadále možné, aby za této konstelace byl majoritní podíl nadále ve vlastnictví města Pardubice. V rukou politiků se klub stal nástrojem vyřizování si politickým účtů a politický vliv klubem prorůstá na všech úrovních,“ upozorňuje Jaroslav Šuda.

Navrhuje proto řešení, které shrnul do sedmi bodů:

1. nabízíme odkup 25 % akcií společnosti ve vlastnictví města

2. chceme převzít zodpovědnost za ekonomický a sportovní vývoj společnosti a hokejového klubu

3. zásadní a co nejrychlejší odpolitizaci klubu

4. nastavení etického kodexu

5. nová akcionářská smlouva reflektující nové nastavení

6. nově definovat budoucí pozici města a zajištění klíčových rozhodnutí

7. předseda dozorčí rady a předseda představenstva nebude politicky angažovaná osoba

Tyto body chce Šuda jménem minoritních akcionářů projednat v co nejkratší době.

Otázkou jenom je, jak myslí množné číslo, ve kterém celý dopis formuluje. Minoritním akcionářem a generálním manažerem totiž je i Dušan Salfický, politicky velmi angažovaný člověk. Evidentně by v dalších plánech neměl mít ve stejné pozici místo.

Mladá Boleslav - Pardubice 1:0. Brankář Gašper Krošelj udržel třetí nulu v sezoně
Video se připravuje ...

SESTŘIH: Pardubice - Kometa Brno 1:4. Retro dresy nepomohly, Dynamo znovu prohrálo
Video se připravuje ...

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud