Květoslav Šimek
30. dubna 2019 • 05:00

Třinecká továrna na úspěch: Mladí místo žoldáků a náročný kouč Varaďa

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Finanční jistota. Nejlepší zázemí a tréninkové podmínky. Fungující partnerský klub. Trenéři spjatí s regionem. A konečně i promyšlená strategie pro vyhledávání, výchovu a rozvoj talentů. Oceláři Třinec už zdaleka nejsou jen partou přeplácených žoldáků. Skvěle fungující organizace po loňském stříbru slaví mistrovský titul. Zlato brala i v kategorii juniorů. „Poupravili jsme filozofii klubu, ale pořád tenhle sport děláme proto, abychom vyhrávali,“ říká spokojeně šéf Ján Moder.



Podpora Třineckých železáren je pro klub klíčová. Silný partner je zárukou finanční jistoty. V dnešní době zásadní věc. Oceláři měli díky železárnám vždy nadstandardní podmínky. To platí stále.

„Hokej budeme podporovat i dál,“ ujišťuje šéf klubu Ján Moder, který je prvním místopředsedou Třineckých železáren. Viceprezident klubu Jan Czudek je generálním ředitelem ocelářského gigantu a předsedou představenstva. Oba jsou pro hokej zapálení, nehrozí, že by podpora vyschla. K nové Werk Areně a tréninkové MiniWerk Areně už se tak plánuje nová tělocvična pro pohybový rozvoj mladých hokejistů s ledovou plochou pro přípravku. Zázemí je na špičkové úrovni. „Srovnatelné s NHL, kolikrát i lepší,“ přitakává zkušený obránce Lukáš Krajíček.

Jen peníze ovšem na zdravě fungující klub nestačí. Zvlášť v hokeji, který si na rozdíl od fotbalu není schopen „vydělat“ prodejem hráčů. Oceláři slavili první titul v roce 2011. Od té doby do minulého roku jednou vyhráli základní část (2014/15) a ve stejném ročníku brali stříbro. Dvakrát skončili čtvrtí, jednou pátí. Dvakrát kousali zklamání z desátého místa.

Kontrolovaná investice 

I proto se před dvěma lety rozhodli ke změně strategie. Lépe a efektivněji pracovat s mládeží, investovat s větším rozmyslem. Dohlédnout na to měli dva bývalí hráči: Jan Peterek jako nový sportovní ředitel a Václav Varaďa jako začínající trenér. Úspěchy se dostavily hned: loni stříbro, letos zlato.

„Nastavili jsme to natvrdo tak, že nebudeme tolerovat trenérovi a sportovnímu řediteli, že se naberou hráči a teprve pak se bude řešit, co s nimi,“ říkal viceprezident klubu Czudek. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud