Ondřej Kuchař
24. dubna 2020 • 04:30

Vždycky Motor! Prezident v brance, legenda Kuki. Tohle je sestava snů

Vstoupit do diskuse
1
  • Roman Turek, Václav Prospal, Radek Dvořák a Milan Michálek. Budějovický Motor nicméně nabízí řadu legend i z dřívější dobyRoman Turek, Václav Prospal, Radek Dvořák a Milan Michálek. Budějovický Motor nicméně nabízí řadu legend i z dřívější dobyFOTO: Koláž iSport.cz

    Ten počet medailí by se vám nevlezl ani do krabice od banánů. Českobudějovická hokejová škola je prošpikovaná zlatem a dalšími cennými kovy. Poskládali jsme vedle sebe to nejlepší, co se v dresu Motoru za posledních 70 let mihlo. V obraně najdeme jednoho z nejlepších československých beků historie nebo komunisty mučeného reprezentanta. V útoku pak fantastické střelce napříč padesátými lety i 21. stoletím. Tohle je sestava snů Motoru!

  • Jak jsme vybírali „Sestavu snů“?

    Schválně, jak by vypadala sestava vašeho oblíbeného klubu, kdybyste nemuseli řešit čas? Z každého klubu, který odehrál v extralize aspoň šest sezon, jsme vybrali ideální sestavu napříč jeho historií od roku 1946. Kritéria jsou následující: do sestavy může patřit i slavný odchovanec, který v klubu za áčko nikdy extraligu nehrál, ale hned odešel jako junior do zámoří. Jinak platí, že člen „Sestavy snů“ musel odehrát aspoň jednu celou sezonu a zanechat v týmu nějakou výraznou stopu. Tudíž se v sestavě nesmí objevit hvězdný hráč, který dorazil třeba jen během výluky v NHL na pár zápasů. Při výběru jsme upřednostňovali hráče, kteří se něčím blýskli v nejvyšší soutěži.

    Motor České Budějovice Vše o klubu ZDE

  • Brankáři

    Roman Turek, Ladislav Gula

    Jednička v brance je jasná. Roman Turek má za sebou skvělou kariéru v NHL, za České Budějovice doma odchytal 455 utkání. Dvakrát byl vyhlášen ligovým hráčem sezony, jednou vyhrál Zlatou hokejku. V současnosti je prezidentem klubu. Záda mu kryje jeho předchůdce v brankovišti Motoru Ladislav Gula, nejlepší gólman ligy v roce 1981.

    Roman Turek strávil v dresu Motoru několik sezon, nyní v klubu působí jako prezident Roman Turek strávil v dresu Motoru několik sezon, nyní v klubu působí jako prezidentFoto Barbora Reichová (Sport)

  • První obrana

    Miroslav Dvořák st., Rudolf Suchánek

    Miroslav Dvořák byl jedním z nejlepších obránců československé historie. Na mistrovstvích světa pomohl borec s přezdívkou „Kuki“ k devíti medailím, hrál NHL, roky byl kapitánem Motoru. Vedle něj má své místo Rudolf Suchánek, klubový rekordman v počtu zápasů v nejvyšší soutěži. Během 19 sezon jich zvládl celkem 809.

    Rudolf Suchánek nastoupil za České Budějovice v extralize k více jak 800 utkání Rudolf Suchánek nastoupil za České Budějovice v extralize k více jak 800 utkáníFoto Jaroslav Legner (Sport)

  • Druhá obrana

    Antonín Španinger, František Vacovský

    Oba odehráli za Budějice 13 sezon. Osud Antonína Španingera byl ale výrazně pohnutý. V roce 1950 byl v týmu pro mistrovství světa. Na to ale Češi vůbec neodjeli, jeho i drtivou většinu týmu prohnilý komunistický režim zatknul. Vyšetřovací vazbu prožil Španinger v nechvalně proslulém Domečku na Hradčanech, kde jej mučili a trýznili hladem. V říjnu 1950 ho státní soud odsoudil k osmi měsícům vězení. Po odpykání trestu se vrátil k hokeji, aby válel za tehdejší Slavoj České Budějovice. František Vacovský byl součástí mistrovského týmu z roku 1951 a také mistrem světa 1949.

    František Vacovský (třetí zleva) byl v roce 2012 uveden do Síně slávy českého hokeje František Vacovský (třetí zleva) byl v roce 2012 uveden do Síně slávy českého hokejeFoto Barbora Reichová (Sport)

  • Třetí obrana

    Stanislav Neckář ml., Radek Martínek

    Oba se ve výlukové sezoně 2004/05 vrátili, aby dostali České Budějovice zpátky na extraligovou mapu. Oba udělali skvělé kariéry v NHL, dohromady v ní odehráli přes tisíc zápasů. Neckář vyhrál s Tampou Stanley Cup, Martínek byl zase štístko národního týmu. Třikrát se zúčastnil MS, dvakrát z toho bylo zlato, jednou bronz.

    Stanislav Neckář toho za Motor moc neodehrál, byl ale u postupu do extraligy v roce 2005 Stanislav Neckář toho za Motor moc neodehrál, byl ale u postupu do extraligy v roce 2005Foto Jaroslav Legner (Sport)

  • První útok

    Radek Dvořák, Václav Prospal ml., Jaroslav Pouzar

    Radek Dvořák s Václavem Prospalem se na ledě nejednou potkali, společnými silami dotáhli v roce 2005 České Budějovice zpátky mezi elitu. Vidět ale po jejich boku Jaroslava Pouzara? To by bylo panečku něco! Dohromady dají tihle pánové přes 2600 zápasů v NHL. Pouzar k tomu vyhrál tři Stanley Cupy, šest medailí na mistrovstvích světa a stříbro z olympiády v Innsbrucku 1976.

    Václav Prospal a Radek Dvořák se ve výlukové sezoně 2004/05 výraznou měrou postarali o postup do extraligy Václav Prospal a Radek Dvořák se ve výlukové sezoně 2004/05 výraznou měrou postarali o postup do extraligyFoto Michal Beránek (Sport)

  • Druhý útok

    Vladimír Caldr, Radek Ťoupal, Jiří Lála

    Jen málo hráčů v české historii mělo takový talent na střílení gólů jako Jiří Lála. Za Motor odehrál během 13 sezon 445 zápasů, v nichž nasázel 230 gólů! Zářil také na mezinárodní scéně, na MS 1983 dal v deseti utkáních 9 branek, stal se nejlepším střelcem a byl vyhlášen i nejlepším útočníkem turnaje. Radek Ťoupal je zase nejlepší nahrávač v historii klubu. Výjimečně produktivní byl během 13 sezon v Budějicích také další reprezentant Vladimír Caldr.

    Budějovický legendární útočník Vladimír Caldr na exhibici legend v roce 2014 Budějovický legendární útočník Vladimír Caldr na exhibici legend v roce 2014Foto Profimedia.cz

  • Třetí útok

    Luboš Rob st., František Mizera, Čeněk Pícha

    Nikdo v historii slavné značky v jejich barvách nenasbíral tolik bodů jako Luboš Rob. Za 17 ročníků nastřádal 598 kanadských bodů! Nejstarším hráčem týmu je František Mizera, který by loni oslavil sto let. V klubu působil celou kariéru, obdivuhodných 24 sezon! Pomohl také k titulu v roce 1951, deset let byl kapitánem. Do sestavy se vměstnala také další legenda: Čeněk Pícha, který klubu rovněž zasvětil celou svou kariéru (1936 až 1958). Mizera i Pícha byli členy týmů československých mistrů světa v roce 1949.

    Luboš Rob st. (uprostřed) drží klubový rekord v počtu nasbíraných bodů v historii Luboš Rob st. (uprostřed) drží klubový rekord v počtu nasbíraných bodů v historiiFoto Pavel Mazáč (Sport)

  • Čtvrtý útok

    Vlastimil Hajšman, Václav Mařík, Milan Michálek

    Ve čtvrtém útoku mimořádně nabité sestavy se vedle sebe poskládali skvělý kanonýr padesátých let Vlastimil Hajšman, majitel více než pěti stovek bodů v dresu Motoru a nejproduktivnější hráč ligy z roku 1971 Václav Mařík a „mladík“ Milan Michálek. Ten sice za Budějovice odehrál jen čtyři sezony, klubu ale dělal ve světě skvělé jméno. Dvanáct ročníků odkroutil v NHL, zahrál si na Světovém poháru, dvou olympiádách a čtyřech šampionátech.

    Milan Michálek nastupoval za České Budějovice v extralize ještě s mřížkou přes obličej Milan Michálek nastupoval za České Budějovice v extralize ještě s mřížkou přes obličejFoto Jaroslav Legner (Sport)

Vstoupit do diskuse
1
Finále
Články odjinud


Články odjinud