Miroslav Horák
16. května 2020 • 14:30

Cesta Liberce: S Pešánem skončil beton, Nedvěd položil základ euforie

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kuchta už může být u Haška nad čárou. Ale triko Belmondo je výsměch
Po zlatém gólu jsem nevěděl, co mám dělat, vzpomíná Hlaváč
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nejsladší euforii obvykle předchází období temna a frustrace. Pod Ještědem by mohli vyprávět. Příběh rozmachu hokejového Liberce je vystavěný i na základech letitých nenaplněných očekávání. Bílí Tygři se ovšem své vize nikdy nevzdali a v posledních letech posbírali odměnu za vytrvalost. Ke zborcení snů přitom stačilo ukrutně málo. Kdo si pamatuje emočně napěchovanou koncovku ročníku 2012/13, ví své. Až slavný barážový gól Petra Nedvěda rozhodl o tom, že Liberec nespadne. „Nevídaná úleva,“ líčí autor spásy s odstupem sedmi let.



Těžko si představit následné období progresu v případě sesunu severočeského celku mimo extraligovou společnost. Titul v roce 2016? Těžko přetěžko. Série čtyř Prezidentských pohárů během posledních pěti let? Tomu svéprávný člověk těžko uvěří. „Vývoj klubu by se určitě zpomalil, určitě o několik let,“ míní Petr Nedvěd, někdejší akcionář a nejslavnější odchovanec klubu.

Kdo byl účastníkem tehdejší barážové bitvy proti Mladé Boleslavi, rozechvěje se ještě dnes. Šlo o den, jenž určoval budoucnost organizace na další dekádu. Otázka pro domácí Tygry zněla jasně: Buď vyhrajeme, udržíme se a přijde odraz ode dna.

Anebo padneme a… v lepším případě začneme znovu. Nebo taky ne.

Psal se pátek 19. dubna 2013, datum, které si v kronice libereckého klubu zaslouží popsat jako Den znovuzrození. Do našvihané liberecké arény přijela sousední Boleslav, soubor borců, nadržených po postupu do nejvyšší soutěže. Šlo o poslední duel prolínací soutěže. Vítěz bral vše. Liberec záchranu, Boleslav postup. Derby o všechno.

iSport Premium nyní pro nové předplatitele jen za 1 Kč na první měsíc a slevy na televize>>>

Petr Nedvěd a jeho typické sezení vedle střídačky
Petr Nedvěd a jeho typické sezení vedle střídačky

Dnešní extraligový gigant se v tu dobu plácal v suterénu, v tabulce základní části za sebou nechal jen Chomutov, v domácí aréně byl suverénně nejhorší. Trenérské výměny nepomáhaly, tým nepůsobil nebezpečně, nákupy nepovedené. Nervy na pochodu, kam se podíváte. Hvězdou týmu byl Petr Nedvěd, což mnozí místní kvitovali, protože okolo něj neviděli jemu rovného, jiní v tom zase sledovali riskantní sázku na jednoho koně a stín pro ostatní.

Spása i křivda

Nakonec to však byl 41letý mazák, kdo přenesl fackovanou tygří rodinu do zóny obří spásy. Okolnosti zápasu byly všelijaké, s poraženými cloumala zlost kvůli výrokům arbitrů. Ve velmi nervózním duelu se skóre dlouho nehnulo, ve třetí části bylo čím dál jasnější, že pachatele větší chyby praští sestupové kladivo.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud