Pavel Ryšavý
9. března 2021 • 18:15

Netradiční čísla: Kraluje Šťastný i Liberec. Kdo dostává góly mezi nohy?

Vstoupit do diskuse
0
  • Kdo v extralize vládl netradičním statistikám?Kdo v extralize vládl netradičním statistikám?FOTO: koláž iSport.cz

    Góly a asistence sledujete od září. Víte, kdo si jak vede, o základních datech máte přehled. S pomocí modulu Hockey Logic jsme dali dohromady netradiční pohled na základní část. Kdo měl nejvíc střel vedle a který gólman byl nejlepší v chytání nejnebezpečnějších střel? Najednou taky vynikne, jaký poklad měla Mladá Boleslav v Radimu Zohornovi, než odešel do Ameriky.

  • Nejnebezpečnější útočné formace při hře 5 na 5

    Jak vznikl žebříček s nejnebezpečnějšími útoky extraligy? Jde o přepočet, kolik gólů by formace vstřelila za 60 minut čistého času. Tahle metrika všechny útoky srovná vedle sebe a jako minimální společnou cifru jsme brali 100 minut spolu. Takže? Největší zbraň měla suverénně Mladá Boleslav, než Radim Zohorna odešel do Ameriky, nenašli byste v Česku efektivnější útok. Extrémně silné bylo i třinecké první komando, které netěžilo z žádného „wow“ efektu, odehrálo spolu 46 zápasů.

  • Který útok dal nejvíc gólů v 5 na 5

    Vynechali jsme přesilovky, ale zajímala nás pouze hra pět na pět, když všechny týmy mají stejnou šanci skórovat. Při shodném počtu gólů je zvýhodňujícím kritériem menší počet minut, za kolik se branky podařilo nashromáždit. Překvapí vás v žebříčku něco? Ano, Boleslavi opravdu funguje několikaleté budování chemie mladého čtvrtého útoku. No, a v Litvínově? Příchod Patrika Zdráhala měl opravdu smysl. Sice to často pořád vypadá, ale klub už není jenom Hübl s Lukešem.

  • Střely

    Zdeněk Doležal je první hokejistou, který po dvou sezonách dokázal vypálit na branku víc než 200 puků a nejmenuje se Milan Gulaš. Ze svého kulometu nakonec vytěžil osmnáct gólů. Zajímavá pak je i statistika střel vedle, kam patří i rány do tyče. Tady je králem Gulaš, takže zase tak moc nechybělo a 200 střel vytáhl potřetí za sebou. Samostatnou kapitolou jsou zblokované střely, počítáme tady všechny situace, takže logicky jsou na špici obránci, kteří před sebou chtějí propálit chumel těl při přesilovce.

  • Vhazování v pásmech

    Okamžik, kdy rozhodčí vhodí puk na led, je standardní situace, na kterou se můžete nachystat. Platí to pro trenéry, kteří mohou zvolit vhodného hráče, ať jde o levý nebo pravý kruh na vhazování, nebo obranné či útočné buly. To samé platí ale i pro hráče, kteří se mohou zdokonalovat postupně v technice nebo síle. Limitem bylo pro nás 150 vhazování, kdo měl méně, v žebříčku není. Když se podíváte na tabulku, fenoménem je Liberec ve vlastním pásmu. Úspěšnost nad 60 procent je už luxusní záležitost, ne jen obyčejně výborná.

  • Přihrávky na střelecké pokusy

    Mít vedle sebe hráče z tabulky je radost. Dovedou vám puk předat tak, abyste mohli pálit na branku. Započítali jsme všechny situace, tedy rovnovážný stav, přesilovky i oslabení. V seznamu vidíte, jaký hráč se v téhle sezoně stal z Martina Růžička. Dřív vyložený snajpr. Teď? Nabíječ pro nejlepšího kanonýra ligy Matěje Stránského. Celkem taky nasbíral 32 primárních asistencí, nejvíc v lize.

  • Úspěšné kontrolované vstupy do pásma

    Není to úplně rozšířená statistika, ale je dost důležitá. Vypovídá o tom, kolikrát dovedl hráč zavést puk do útočného pásma. Benefity oproti nahození? Váš útok je pod kontrolou, nehoníte se za ním, ušetříte i síly, a pokud máte k sobě silné parťáky do kombinace, hodně vám to usnadní zahnízdění v útočné třetině. Asi moc nezaskočí, že tady je první šikula z Mladé Boleslavi David Šťastný. Překvapit ovšem může nejlepší střelec Matěj Stránský, který i situace dovede začít, ne jen zakončit.

  • Zisk puku před střelou

    Vidíte sestavu velmi cenných hráčů. Jejich napadání totiž způsobí, že váš tým získá v útočné třetině puk a celá akce pak skončí střelou, tedy možností dát gól. Je z toho patrné, že i největší hvězdy ligy kradou puky. Radan Lenc by se v pořadí taky asi tak nějak očekával, je velmi pracovitý útočník. Mile tady potěší Daniel Voženílek, tím pádem vidíte, že i v posledním týmu extraligy najdete přes zoufalé výsledky pár pozitivních věcí, které třeba nejsou na první pohled vidět.

  • Úspěšnost chycených střel z první

    Definice střely z první je jasná. Hráč dostane přihrávku, puk nezpracuje, okamžitě pálí. Tenhle druh ran umí nejlépe krotit v Plzni, kde se do top 5 dostali dva brankáři. Olomoucký Konrád takových pokusů pochytal 193, nejvíc v extralize. Kritériem pro nás bylo, že gólman musel odchytat minimálně 15 zápasů.

  • Úspěšnost chycených střel ze slotu po přihrávce přes osu

    Tohle je jedna z nejtěžších disciplín, které musí brankář čelit. Musí se přesouvat a střela přichází okamžitě bez přípravy, navíc z nejbližšího okolí kolem branky. Na Dominika Frodla šlo takových střel nejvíc v extralize, 104. Znovu jsme sem zařadili pouze brankáře s minimálně patnácti odchytanými zápasy.

  • Nejvíc inkasovaných gólů mezi nohy

    Někdy si hráč vyloženě počká na pohyb, připraví si mezeru mezi nohama a pošle tam gólmanovi puk. Jindy je to náhoda, blbý odraz, nebo špatné postavení. Každopádně puk, který proletí mezi nohama, vždycky naštve. Pro Štěpánka to představuje 23,4 % branek, které v extralize dostal.  Ze stabilně chytajících gólmanů měl tady nejčastěji zavřeno Daniel Dolejš z Vítkovic. V 21 zápasech mu mezi nohama projely jen 4 puky, to je vyloženě rarita!

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud